Canyon CNR-FWC113

Još jedna dobra Canyon Web kamera namenjena onima koji traže dobru sliku po dobroj ceni. U pitanju je 1.3MP model sa maksimalnom rezolucijom videa od 1600x1200 piksela u 15fps-a odnosno 640x480 piksela u 30fps-a.

Stigla nam je još jedna kamera kompanije Canyon na testiranje, model CNR-FWC113. U pitanju je model rezolucije 1.3MP, koji snima video u maksimalnoj rezoluciji od 1600x1200 piksela. Ipak, za većinu će ipak biti bitnije da znaju da je optimalna rezolucija u 30fps-a 640x480 piksela, što većina programa koji se koriste za video komunikaciju (kao što je na primer Skype) i podržavaju. Kamera je dobre cene, u nekoj srednjoj kategoriji kada gledamo 1.3MP modele, a kao što smo videli do sada, Canyon je postao ime koje prepoznaje prilično široki krug korisnika kao proizvođača veoma pouzdanih periferija, u šta smo mogli i da se lično uverimo.

Ključne karakteristike

  • Dobar kvalitet slike
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: 1/4" CMOS 1.3MP (640x480 @ 30 fps), maksimalno 1600x1200 @ 15fps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

Canyon CNR-FWC113

Već smo videli neke Canyon kamere koje su iz iste serije i imaju dizajn koji je prenešen i na CNR-FWC113: veoma praktično postolje (koje smo još davno videli kod Canyon-a) koje se lako postavlja na ravnu površinu stola ili kači na gornji deo okvira LCD monitora, kockasto telo kamere sa ugrađenim mikrofonom i dva shortcut tastera (za fotografisanje i pokretanje web browsera). Odmah vidimo da postoji manuelni fokus prsten oko objektiva, kojim se podešava optimalna oštrina slike u zavisnosti od razdaljine od subjekta koji se snima. Kamera je sa postoljem spojena zglobom koji omogućava slobodnu rotaciju za 360 stepeni, tako da se lako postavlja u položaj koji hvata željeni kadar.

Na vrhu kabla se nalazi jedan USB 2.0 konektor, i potrebno je instalirati prateće drajvere i softver da bi sve radilo kako treba. Ovo uključuje i Face Tracking kojim se lice u kadru automatski zumira i centrira tako da se ostaje u centru kadra i kada se malo pomera, kao i niz digitalnih efekata koji će biti interesantni za one kreativnije. Kamera koristi standardni 1.3MP CMOS senzor koji u 30fps-a snima video u 640x480 piksela, što je standardna rezolucija za video chat u najvećem broju programa, dok se maksimalno izvlači 1600x1200 piksela ali u 15fps-a. Ono što smo mogli da primetimo je da kao i svi senzori ove generacije, kamera voli da ima ambijentalnog svetla, to jest najbolje rezultate postiže kada je dobro osvetljeno, dok u polumraku ne treba računati na mnogo čistu i kvalitetnu sliku, opet, ništa što odskače od proseka.

Rezime

Canyon CNR-FWC113 je dobra kamera za one koji prvi put kupuju Webcam ili one koji su do sada imali neki 0.3MP model i koji bi voleli da dobiju malo kvalitetniju sliku. Cena je dosta dobra, ali moramo pomenuti i činjenicu da se u prodavnicama može naći stvarno veliki broj raznih modela od 1.3MP koji imaju vrlo slične performanse. U ovom slučaju, Canyon CNR-FWC113 je kamera koja se lako postavlja, instalira i koristi, sa dosta dobrom slikom za svoju klasu i to je on što je najbitnije.

Conclusion

Canyon CNR-FWC113 is a good camera for first-time buyers or those who have already had a 0.3MP model and would like to get a better picture. The price is good, but we have to mention the fact it is possible to find in the stores a number of different models of 1.3MP with similar performance. In this case, the Canyon CNR-FWC113 is a camera easy to set up, install and use, providing a good picture for its class and that is the most important thing, after all.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2012.): 10€

Asbis ustupio: Canyon CNR-FWC113
zvanični sajt: canyon.rs