Canyon CNF-WCAM01B

Web kamera koja je namenjena prosečnim korisnicima koji traže kvalitetan i povoljan model. Koristi 1.3MP CMOS senzor, i snima sliku odličnog kvaliteta. Dolazi sa ugrađenim mikrofonom i tasterom za fotografisanje.

Na test nam je stigla Canyon Web kamera iz Green serije, što su proizvodi koji se malo više bave očuvanjem životne sredine, u ovom slučaju kroz upotrebu recikliranog materijala za pakovanje. Kada se otpakuje, ipak vidimo da se radi o jednoj relativno običnoj kameri, koja će svoje mesto na tržištu potražiti zbog dosta dobrog odnosa cene i kvaliteta, što i inače važi za Canyon proizvode. Ova kamera koristi CMOS senzor rezolucije 1.3MP, čime spada u prosek ponude. Ipak, ima stvarno jako puno onih koji se opredeljuju za Web kamere kako bi mogli da komuniciraju u privatne ili poslovne svrhe, tako da se ne može reći da nema dovoljno potražnje. U svakom slučaju, ponuda je dovoljno bogata da neće biti tako lako odabrati.

Ključne karakteristike

  • Dobar kvalitet slike, 1.3MP hardverska rezolucija
  • Praktično postolje
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Rezolucija: CMOS 1.3MP (640x480 piksela u 30fps-a)
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

Canyon CNF-WCAM01B

Dimenzije kamere ne odskaču nešto mnogo od proseka i iznose 80x45x65 mm, dok je težina 85g. Telo kamere je oblika jajeta i napravljena je od glossy crne plastike. Odmah vidimo dve stvari, prvu da kamera ima manuelni fokus, tako da je potrebno u zavisnosti od razdaljine podesiti fokus da bi slika bila oštra, i drugu da se kamera može rotirati za 360 stepeni u odnosu na postolje, što je dosta zahvalno za pozicioniranje. Postolje je vrlo korisno, i pored mogućnosti postavljanja kamere na ravnu površinu, kao što je recimo sto, može se lako zakačiti na okvir LCD monitora, čak i modela nešto debljeg rama, naravno, bez oštećivanja plastike monitora. Kvalitet izrade postolja je odličan i deluje nam dosta pouzdano.

Kamera ima ugrađeni mikrofon (tako da je za punu komunikaciju potrebno samo imati neke slušalice ili mikrofon). Na vrhu se nalazi i poseban taster za fotografisanje, a najveća podržana rezolucija fotografija je 8MP, naravno kroz softversku interpolaciju. Što se videa tiče, maksimum koji se može izvući je 1600x1200 piksela, dok je osnovna rezolucija senzora (gde se dobijaju i najbolji rezultati) 640x480 piksela u 30fps-a. Instalacija je jednostavna, i kako je u pitanju klasičan USB model, treba ga samo povezati na slobodan USB 2.0 port, sačekati da sistem prepozna uređaj i instalira odgovarajuće drajvere, posle čega može da počne da se koristi bez restarta. Instalacijom pratećeg softvera se dobija FaceTracking opcija, kao i mnoštvo zanimljivih video efekata.

Rezime

Ova kamera je jednostavno rešenje za prosečne korisnike, pruža kvalitetnu sliku u rangu boljih 1.3MP modela, praktično i fleksibilno postolje, jednostavnu instalaciju i dosta povoljnu cenu. Više od toga bi bilo previše tražiti od Web kamere ove kategorije. Canyon proizvodi uvek imaju odličan odnos uloženog novca i dobijenih performansi. Posebno je pohvalno što se proizvođač trudi da koristi pakovanje od materijala koji je dobijen reciklažom, tako da bar minimalno utiče na očuvanje životne sredine.

Conclusion

This camera is a simple solution for average users, providing high quality picture in the line with better 1.3-megapixel models, practical and flexible mount, simple installation and affordable price. It is a perfect offer, bearing in mind the category this Web camera belongs to, and Canyon products always have a great investment/performance ratio. It is especially commendable fact the manufacturer is using packing material obtained by recycling, so at least the minimal impact on the environment is provided.

Testirani proizvod je uzorak.

Asbis ustupio: Canyon CNF-WCAM01B
zvanični sajt: canyon.rs