Brother HL-2240D

Jedan od interesantnijih modela kompanije Brother je laserski štampač dosta dobre brzine rada, sa ugrađenim duplex mehanizmom zbog koga će sigurno biti interesantan poslovnim korisnicima. Cena mu je vrlo dobra i to je jedan od glavnih razloga zbog kojih dobija našu preporuku.

Brother štampači još uvek nisu toliko rasprostranjeni kod nas, iako se radi o vrlo kvalitetnim uređajima koje uglavnom viđamo po kancelarijama. Model HL-2240D spada u srednju kategoriju laserskih štampača koji se može koristiti i u kancelariji, zbog nešto većeg mesečnog obima štampe kao i ugrađenog duplex mehanizma. Ovo poslednje se uglavnom nalazi na dosta skupljim štampačima većih diimenzija, tako da je ovaj model prilično zanimljiva ponuda u tom smislu. Cena ovog štampača je dosta povoljna i po svemu sudeći, on može bez ikakvih problema da se poredi sa modelima poznatijih proizvođača koji su uglavnom nešto skuplji.

Ključne karakteristike

  • Ugrađen duplex mehanizam
  • Odlična brzina štampe
  • Visok mesečni obim štampe
  • Vrlo dobar kvalitet otisaka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Brzina: do 24 strana u minuti A4, prva strana za manje od 8.5s iz ready režima
  • Rezolucija: 2400 x 600 dpi
  • Memorija: 8MB
  • Interfejs: Hi-Speed USB 2.0,
  • Operativni sistemi: Windows, Linux OS, Mac OS
  • Ulazni kapacitet: 1 kaseta za 250 listova
  • Kapacitet tonera: 1500 strana
  • Dodatno: duplex mehanizam

Brother HL-2240D

Ovaj štampač ima dimenzije 36.8x36x18.2 cm i teži skoro 7Kg, tako da ipak treba osloboditi malo prostora na stolu. Štampač izgleda prilično prosto, i neće se mnogo razlikovati od brojne konkurencije. Kućište je crno-sive kombinacije boja, a plastika solidnog kvaliteta i mat obrade. Na samom štampaču nema puno toga što se može videti, svega četiri statusne LED lampice (Toner, Drum, Error i Ready) kao i jedan jedini Go taster. Iako je ovo pomalo minimalistički, realno nije ni potrebno da postoji puno tastera pošto su sve opcije dostupne direktno sa računara. Spolja, teško je videti bilo šta specifično vezano za štampač, kao na primer da je instaliran startni toner kapaciteta 700 listova, dok je regularan toner kapaciteta 1200 strana.

Ulazna fioka je kapaciteta od čak 250 listova, a pored nje postoji i poseban slot za nešto deblje papire (60 – 161g/m²) kao što su recimo koverte ili neki tanji kartoni. Izlazna fioka je u stvari prostor na vrhu štampača u koji staje do 100 listova. Brzina štampača je deklarisana na 24 stranice u minuti, stim što je za prvu stranicu potrebno oko 8.5s (zbog zagrevanja). U praksi, ova brojka nije baš tako visoka, no i dalje je dovoljno brz da se pozicionira odlično u svojoj kategoriji. Ono što je bitno znati je da će aktiviranje duplex štampe duplirati ovo vreme, što je uostalom i očekivano. Što se kvaliteta otisaka tiče, ovaj štampač spada u zlatnu sredinu onoga što se može nači na tržištu. Tekst je očekivano odličnog kvaliteta, oštar i vrlo čitak i na manjim veličinama fontova, dok je grafika solidnog kvaliteta ali ne i vrhunska, posebno na većim površimana gde smo primetili da su tamnije nijanse malčice svetlije nego što bi bilo idealno.

Rezime

Sve zajedno, Brother HL-2240D je dosta dobar laserski štampač rezolucije 2400x600dpi koji će sa mesečnim obimom štampe od 10.000 biti odličan izbor za manje kancelarije. Iako nema mrežni interfejs već samo USB, i dalje zbog ugrađenog duplex mehanizma privlači pažnju. Cena ovog štampača je dosta dobra za ovu kategoriju, tako da je to samo još jedan kriterijum zbog koga Brother HL-2240D dobija odlične ocene.

Conclusion

Overall, Brother HL-2240D is quite good laser printer with 2400x600dpi resolution and monthly volume of 10.000, so it will be an excellent choice for small offices. Although there is no network interface, only USB, it is still very interesting because of the built-in duplex mechanism. The price of this printer is quite good for this category, which is another criterion for which Brother HL-2240D gets excellent marks.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2011.): 130€

Grappolo ustupio: Brother HL-2240D
maloprodaja: Kumodraška 247
zvanični sajt: grappologroup.com