A4Tech A4-PK-835G

Još jedna Anti-glare kamera kompanije A4Tech, nešto interesantnijeg dizajna i odličnog kvaliteta slike. Iako se koristi senzor rezolucije samo 0.3MP, na kvalitet slike sigurno neće biti zamerki.

Do nas je stigla još jedna u nizu A4TEch Web kamera iz Anti-Glare serije, model namenjen onima koji neće prvo u specifikaciji potražiti rezoluciju senzora koji se koristi. Proizvođač se opredelio da umesto da juri za najnovijim senzorima rezolucije 1.3MP i 2.0MP, ostane kod nešto starijeg od 0.3MP, ali da zato poradi na drugim aspektima kamere kako bi se dobili što bolja slika i performanse. Ovo naravno utiče vrlo povoljno i na cenu, a A4Tech je i inače poznat po veoma kvalitetnim uređajima sa odličnim odnosnom cene i performansi, pa je zbog toga i marka koju kupci sve više prepoznaju.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Jednostavna montaža i instalacija
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Nešto niža rezolucija senzora od 0.3MP

Specifikacija

  • Rezolucija: 1/6" CMOS 640x480 (350K pixels), 30fps-a (160x120, 320x240, 640x480)
  • Objektiv: F=2.4, f=3.0 mm, ugao od 54 stepeni, autofokus
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

A4Tech A4-PK-835G

Dizajn kamere je interesantan i govori nam da je proizvođač verovatno hteo da kamera malo podseća na neke malo skuplje modele poznatijih proizvođača. Sama kamera je cilindričnog oblika, sa objektivom i sočivom sa leve strane, kvalitetne izrade kućišta koje se može rotirati po vertikalnoj osi, što uz pomeranje levo-desno koje omogućava zglob koji je povezuje sa postoljem dosta olakšava postavljanje u željeni položaj, odnosno hvatanje odgovarajućeg kadra. Postolje je praktično pošto će odlično poslužiti i ako se postavlja na ravnu podlogu, ali i ukoliko se kači na gornju ivicu TFT monitora, stim što će bez problema moći da stane i na malo deblje monitore.

Ova kamera koristi nama dobro poznati 1/6" CMOS senzor rezolucije 0.3MP, što na papiru verovatno ne zvuči mnogo impresivno, pogotovo ako znamo da aktuelni modeli koriste u proseku 1.3MP pa čak i 2.0MP senzore. Ipak, rezolucija 640x480 piksela jeste ona koja se najčešće koristi u video chat-u u popularnim programima, što u 30fps-a izgleda više nego dobro kada je ovaj model u pitanju. Objektiv hvata ugao od 54 stepena i ima autofokus, tako da će ono što se snima uvek biti oštro, čak i ako se približava ili udaljava od kamere. Pošto je u pitanju Anti-glare mode, eliminisana je refleksija svetla, što za rezultat ima sliku sa prirodnim bojama i odličnim kontrastom.

Rezime

Ova kamera automatskli reguliše ekspoziciju i balans bele boje, tako da jedino što korisnik treba da uradi jeste da je priključi na slobodan USB port. Nema potrebe čak ni za instaliranjem drajvera, pa može odmah da počne da se koristi. Kao dodatak, imamo i ugrađeni mikrofon, tako da za kompletnu komunikaciju samo trebaju neke slušalice ili zvučnici. Cena ove kamere je dosta dobra, a kvalitet slike je u potpunosti i opravdava.

Conclusion

This camera automatically regulates the exposure and white balance, so all you need to do is to plug it into an available USB port. There is no need to install drivers; you can immediately begin to use it. In addition, there is also a built-in microphone, so for the complete communication the only thing you need is a headset or loudspeakers. The price of this camera is affordable, and the picture quality justified it.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2011.): 14€

Gembird d.o.o ustupio: A4Tech A4-PK-835G
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs