A4Tech A4-PK-750G

Ovo je Web kamera odličnih karakteristika, sa 0.3MP senzorom koji omogućava snimanje videa od 640x480 piksela i 30fps-a. Kvalitet slike i videa je odličan, a kako kamera sama kontroliše većinu opcija, ne ostaje mnogo toga da se doda osim da ima i vrlo dobru cenu.

Model Web kamere koji smo dobili na test, A4-PK-750G, spada u Anti-glare seriju, što znači da ima poseban premaz na sočivu objektiva koji eliminiše refleksiju svetla, a samim tim se dobija i dosta lepša slika življih boja. Vidimo da se A4Tech i dalje drži 0.3MP senzora koji su već pomalo prevaziđeni, no činjenica je da većini prosečnih kupaca to ništa ne znači, kao i da to dosta utiče na vrlo povoljnu cenu. Zbog ovoga, imamo prilično dobar odnos cene i kvaliteta, po kome je A4Tech i dobro poznat. Već smo imali priliku da isprobamo par modela kamera iz Anti-glare edicije i mogli da zaključimo da se radi o sjajnim modelima koji koštaju daleko manje od onoga koliko vrede.

Ključne karakteristike

  • Anti-glare premaz sočiva obezbeđuje kvalitetnu sliku
  • Nema instalacije drajvera
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • 0.3MP senzor je već prevaziđen

Specifikacija

  • Rezolucija: 1/6" CMOS 640x480 (350K pixels), 30fps-a (160x120, 320x240, 640x480)
  • Objektiv: F=2.4, f=3.5 mm, ugao od 60 stepeni, autofokus
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon

A4Tech A4-PK-750G

Kamera je dizajna koji se ne razlikuje nešto mnogo od konkurencije, okrugli, kupolasti gornji deo i postolje koje je prstenastog oblika. Ono što je bitno je da je kamera sa postoljem spojena okruglim zglobom koji omogućava rotaciju od 360 stepeni i pomeranje gore i dole, tako da kadriranje neće biti problem, pogotovo što sa prednje strane, odmah iznad objektiva imamo i sjajnu, refleksu površinu koja ima ulogu ogledalca, kako bi se lako proverilo da li je lice u kadru. Postolje je inače multifunkcionalno, tako da može stajati na ravnoj površini stola, ili se otvoriti i zakačiti na gornju ivicu TFT monitora, i to bez obzira na njegovu debljinu. Delovi postolja koji u tom slučaju naležu na plastiku monitora su gumiranu, tako da neće doći do oštećenja.

Kućište kamere je tamno sive, mat boje i sa hromiranim detaljima, što izgleda dosta interesantno, a treba znati i da ima integrisani mikrofon, kao i da sa gornje strane postoji poseban taster za fotografisanje. Iako je senzor kamere od samo 0.3MP, fotografije se snimaju u 16MP rezoluciji (4608x3456 piksela, korišćenjem softverske interpolacije), i dobijaju se prilično dobri rezultati imajući u vidu da je u pitanju Web kamera. Ovaj model kamere ima autofokus, tako da neće morati da se razmišlja o razdaljini od kamere i podešavanju fokusa, ali automatski podešava i ekspoziciju i balans bele boje, tako da se mogu očekivati odlični rezultati u praktično svim okolnostima, što je posebno bitno za situacija kada nema puno ambijentalnog osvetljenja, kada većina kamera ne daje baš dobru sliku.

Rezime

Kamera hvata ugao od 60 stepeni (po horizontali), tako da spada u širokougaone modele, a ono što je najbitnije jeste da je kvalitet videa odličan. Osnovna rezolucija je 640x480 piksela i 30fps-a, što je i sasvim dovoljno za potrebe komunikacije preko interneta, pogotovo što većina programa i ne podržava veću rezoluciju. Kada se pogleda cena kamere i ono što ona nudi, jasno je da nema puno toga da se zameri. Onima koji su ipak malo zahtevniji, ostaje da sačekaju 1.3MP i 2.0MP modele iz ove kategorije koji će sigurno imati bolju sliku, ali i nešto veću cenu.

Conclusion

The camera captures 60 degrees angle (horizontally), so it belongs to wide-angle models and the most important thing is that quality of the video is great. Native resolution is 640x480 pixels and 30fps, which is sufficient for communication over the Internet, especially since most programs do not support higher resolution. Bearing in mind the price of the camera and its possibilities, it is clear there is no room for reproaching. Demanding users should wait 1.3MP and 2.0MP models from this category that will certainly provide a better image, but at slightly higher price.

Testirani proizvod je uzorak.

Gembird d.o.o ustupio: A4Tech A4-PK-750G
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs