A4Tech A4-PK-720G

Iako jeste u pitanju Web kamera nešto niže rezolucije od 0.3MP, u stanju je da prikaže sliku odličnog kvaliteta, čak i kada nema puno ambijentalnog osvetljenja. Dodajmo tome i autofokus, Anti-glare objektiv i ugrađeni mikrofon da bi dobili kompletnu sliku.

Isprobali smo još jednu Web kameru kompanije A4Tech koja ima popriličan broj modela u aktuelnoj ponudi. Mi smo već imali priliku da isprobamo neke od modela ovog proizvođača, i to iz iste Anti-glare serije. Ove kamere su specifične zbog sočiva koje umanjuje refleksiju svetla, pa rezultati samim tim imaju jasnije i življe boje. Iako znamo da su se na tržištu već odavno pojavile kamere sa 1.3MP i 2MP rezolucijom, činjenica je da većini kupaca to ne predstavlja neku veliku razliku pošto je ionako koriste za Skype ili neki sličan program u rezoluciji videa od 640x480 piksela. U tom svetlu, modeli kao što je A4-PK-720G mogu biti vrlo dobar izbor pošto će doneti par novina koje utiču na poboljšanje kvalieteta slike.

Ključne karakteristike

  • Praktično postolje
  • Anti-glare i autofokus
  • Kvalitetna slika

Utisak kvare

  • Nešto niža rezolucija senzora

Specifikacija

  • Rezolucija: 1/6" CMOS 640x480 (350K pixels), 30fps-a (160x120, 320x240, 640x480)
  • Objektiv: F=2.4, f=3.5 mm, ugao od 54 stepeni, autofokus
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon, ugrađen mikrofon

A4Tech A4-PK-720G

Kao i većina modela iz ove kategorije, i ova kamera je relativno kompaktnih dimenzija, smeštena u kockasto kućište sa poklopcem sa prednje strane. Iako to možda ne deluje mnogo bitno, ovaj poklopac služi istovremeno za uključivanje i isključivanje kamere, i odlično doprinosi poboljšanoj privatnosti. Postolje kamere služi za postavljanje an ravnu površinu ili kačenje na monitor, stim što nema ograničenja što se tiče debljina TFT monitora. Zglob kojim je kamera povezana sa postoljem je dovoljno fleksibilan da omogućava pomeranje u svim pravcima, pa će kadriranje biti vrlo jednostavno i bez ograničenja. Ovome pomaže i ugao od 54 stepena koji objektiv hvata, a autofokus eliminiše potrebu da se slika ručno izoštrava, bez obzira na pomeranje u odnosu na kameru.

Vidimo da se odmah ispod objektiva nalazi i okruglo ogledalce, koje će olakšati postavljanje kamere u odgovarajući položaj, bez uključivanja. Sa gornje strane imamo i poseban taster za fotografisanje, a fotografije se mogu snimiti do rezolucije od 16MP, odnosno 4608x3456 piksela (softverska interpolacija). Senzor je inače od 0.3MP što znači da je maksimalna rezolucija videa 640x480 piksela u 30fps-a. Dodatno, postoji i ugrađeni mikrofon, tako da je potrebno samo obezbediti slušalice ili zvučnike da bi se moglo normalno komunicirati. Za vezu sa računarom se koristi USB interfejs, a instalacija je jednostavna i dosta brza.

Rezime

Kvalitet slike je dosta dobar, čak i u slabijim uslovima vidljivosti, što uglavnom nije karakteristično za modele ove kategorije. Ukoliko rezolucija videa nije najbitnija stvar, već jednostavnost korišćenja i kvalitet slike, onda ovaj model može sasvim lepo poslužiti. U ovoj kategoriji Web kamera postoji prilično velika konkurencija, tako da A4Tech sigurno neće imati mnogo lagan posao. Ipak, ova kamera ne košta mnogo i nudi vrlo dobre performanse uz opcije koje čak i neki skuplji modeli nemaju.

Conclusion

The picture quality is quite good, even in lower visibility conditions, which generally is not characteristic of the models of this category. If video resolution is not the most important thing, but the easy usage and image quality, then this model can serve quite nicely. In this category of Web cameras, the competition is quite strong so A4Tech will not have an easy task. However, this camera does not cost much and offers good performance with options that models that are even more expensive do not.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2011.): 17€

Gembird d.o.o ustupio: A4Tech A4-PK-720G
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs