A4Tech A4-PK-710G

Još jedna A4Tech Web kamera dobrog odnosa cene i performansi. U pitanju je model sa senzorom od 0.3MP i maksimalnom rezolucijom od 640x480 piksela u 30fps-a. Dobra slika, autofokus i prilično dobre peformanse u uslovima slabijeg osvetljenja su za svaku pohvalu.

Isprobali smo još jednu zanimljivu A4Tech Web kameru, model 710G, koji spada u Anti-glare seriju. U pitanju je 0.3MP Web kamera koja je namenjena onima kojima rezolucija videa nije najbitnija, pošto ionako aktuelni programi za video komunikaciju i neće raditi na većim rezolucijama. Ova kamera nudi dobar odnos cene i performansi, a već smo mogli da vidimo da su se A4Tech modeli prilično dobro pokazali. Ovaj proizvođač ima u svom programu prilično veliki broj različitih periferija, a kako su kamere postale prilično popularne, ne čudi sve veći broj modela. Ono što znamo je da u ovom cenovnom razredu postoji dosta velika konkurencija, pa neće biti toliko lako napraviti razliku u odnosu na druge i zauzeti dobro mesto na tržištu.

Ključne karakteristike

  • Praktično postolje
  • Autofokus
  • Dobre low-light performanse

Utisak kvare

  • Nešto niža rezolucija senzora

Specifikacija

  • Rezolucija: 1/6" CMOS 640x480 (350K pixels), 30fps-a (160x120, 320x240, 640x480)
  • Objektiv: F=2.4, f=3.5 mm, ugao od 60 stepeni, autofokus
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: ugrađen mikrofon, ugrađen mikrofon

A4Tech A4-PK-710G

Kamera je standardnih dimenzija za modele ove kategorije, stiže montirana na postolje kružnog oblika, i zajedno sa njim je solidno lagana. Postolje spada u praktičnije modele, pošto može služiti za postavljanje na ravnu površinu stola, ali se lako transformiše u "štipaljku" pomoću koje se fiksira za gornji deo TFT monitora. Delovi koji naležu na monitor su presvučeni gumiranim materijalom, tako da neće oštetiti plastiku. Zglob kojim je kamera spojena sa postoljem omogućava rotaciju u svim pravcima, tako da će biti lako postaviti kameru da hvata željeni kadar. Ovo pogotovo nije problem pošto sočivo kamere hvata ugao od 60 stepeni, što je nešto više od proseka, tako da će biti lako pronaći idealnu poziciju za postavljanje kamere.

Rezolucija ugrađenog senzora je 0.3MP, što sigurno neće nikoga baš oboriti s nogu, pogotovo pošto je sve više 1.3MP i 2.0MP modela na tržištu. Ipak, to je dovoljno za rezoluciju od 640x480 piksela u 30 fps-a, što je i sasvim dovoljno za većinu korisnika. Ono što većina drugih kamera ipak nema jeste autofokus, mogućnost da se slika automatski izoštrava u zavisnosti od razdaljine do objekta koji se snima, kao i posebno anti-glare sočivo koje smanjuje refleksiju svetlosti što za rezultat ima lepše i prirodnije boje. Takođe, ono gde će ova kamera pokazati odlične performanse jesu uslovi slabijeg osvetljenja, pa se ne mora nešto posebno brinuti o dodatnom osvetljenju koje je vrlo često neophodno da bi se dobili koliko toliko pristojni rezultati.

Rezime

Ova kamera je dobra kupovina za one koji ne žele da se previše bakću oko instalacije (sve se automatski dešava). Dobijaju kameru koja se lako postavlja (bilo na ravnu površinu ili monitor), ima autofokus pa ne treba podešavati ništa dodatno, a performanse kada nema puno dodatnog svetla su iznad proseka. Kvalitet slike je dobar i 640x480 piksela u 30fps-a izgleda više nego upotrebljivo za sve potrebe prosečnih korisnika. Dodatno, ova kamera ima ugrađen mikrofon, a slike se mogu praviti do rezolucije od 16MP (za šta postoji i poseban taster sa gornje strane).

Conclusion

This camera is a good offer for those who do not want to bother with installation (everything happens automatically). Buyers will get an easy to install camera (either on a flat surface or on monitor), with autofocus, so there is no need for additional adjusting, and performance in conditions of low light is above average. Picture quality is good and 640x480 pixels at 30fps are useful for all the needs of average users. In addition, this camera has a built-in microphone, and the images can be made up to 16MP resolution (there is a special button on the top).

Preporučena cena (uključujući PDV, novembar 2011.): 16€

Gembird d.o.o ustupio: A4Tech A4-PK-710G
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs