QNAP TS-1270U-RP

Veoma moćan NAS koji je namenjen zahtevnim poslovnim korisnicima. Ima na raspolaganju mesta za čak 12 diskova 2.5" ili 3.5" formata. Ono što je bitno je da je NAS ima proširivu memoriju do 16GB, kao i da se mogu ubaciti čak dve dodatne LAN kartice sa 1Gb i 10Gb portovima.

Teško da QNAP neko nije još čuo, posebno ako se u nekom trenutku interesovao za NAS uređaje. Ova kompanija je kod nas veoma dobro zastupljena, pa imamo priliku da vidimo sve nove modele praktično čim budu predstavljeni. Iako TS-1270U-RP nije toliko nov model, ipak privlači dosta pažnje zbog toga što je u pitanju napredno biznis rešenje u rackmount formatu. Odmah je jasno da ovo neće baš svima biti interesantno, no onima koji koriste servere u ovom formatu i treba im ozbiljno storage rešenje, ovako nešto može biti odličan izbor. Glavne karakteristike su mesto za čak 12 hard diskova i redundantno napajanje, što znači da će u kombinaciji sa dobrim UPS-om predstavljati resurs koje će uvek biti dostupan.

Ključne karakteristike

  • Rackmount sistem
  • Može se instalirati do 12 hard diskova
  • Podrška za USB 3.0 i SATA 6GB/s
  • Redundantno napajanje

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: Intel Dual-core 2.4 GHz
  • Memorija: 4 GB DDR3, proširivo do 16GB (512MB Flash memorije)
  • Hard disk: 12x 2.5"/3.5" SATA (uređaj se isporučuje bez hard diska, kompatibilni diskovi)
  • LAN: 2x 10/100/1000 port (Failover, Load Balancing, Multi-IP), proširivo na 6 x 1 Gb LAN ili 4 x 10 Gb + 2 x 1 Gb LAN (pomoću dual-port 10 Gb i 1 Gb network kartica)
  • USB: 4x USB 2.0, 2x USB 3.0 (printer, hub, UPS, disk)
  • eSATA: 2x eSATA
  • Dimenzije: 89 (H) x 482 (W) x 534 (D) mm, Rackmount 2U
  • Težina: 16.14Kg
  • Potrošnja: 188.7W (83.1W Sleep)
  • Hlađenje: 2x70mm ventilatori (46.7 dB)
  • Softver: File, FTP, Backup, Printer, Web, MySQL, Download Station, iSCSI, Online RAID expansion, migration, VMware Certification
  • Disk menadžment: Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + Hot Spare, 6 + Hot Spare, 10 + Hot Spare, Online RAID Capacity Expansion i Level Migration, RAID Recovery, AES 256-bit enkripcija
  • Virtuelizacija i clustering: VMware vSphere (ESX/ESXi 4.x), Citrix XenServer (5.x), Windows Server 2008 R2 Hyper-V & Failover Clustering
  • File Sistem: EXT3, EXT4 (interni, eksterni), FAT, NTFS, HFS+ (eksterni)
  • Operativni sistemi: Microsoft Windows, Mac OS, Linux
  • Bekap: NetBak Replicator, Real-time Remote Replication (RTRR), iSCSI LUN Backup and Restore, Cloud Storage Backup
  • Napajanje: Redundantno, 500W

QNAP TS-1270U-RP

Možda sa slika to ne može dobro da se vidi, ali je ovo prilično glomazan uređaj, dimenzija 89 (H) x 482 (W) x 534 (D) mm koji odgovara Rackmount 2U formatu. Bez diskova teži preko 16Kg, a vredi pomenuti i da dolazi bez diskova, tako da se mogu po želji odabrati odgovarajući modeli. Dobra stvar je da su podržani praktično svi SATA modeli na tržištu 2.5" i 3.5", pa čak i SSD modeli, SATA 3Gbps i 6Gbps verzije, tako da se može napraviti bilo kakva kombinacija kada je konfiguracija u pitanju, pogotovo što su podržan Single Disk, JBOD, RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + Hot Spare, 6 + Hot Spare, 10 + Hot Spare, što uz online migraciju podataka i proširenje kapaciteta daje veoma fleksibilno rešenje. NAS će na vreme detektovati da li su svi diskovi ispravni i u slučaju da bilo šta nije u redu odmah signalizirati kako bi se na vreme mogli preduzeti odgovarajući koraci, što je vrlo korisno i olakšava posao administratorima.

Sa prednje strane uređaja imamo dostupan samo Power taster i par statusnih dioda, a primećujemo i da su sve fioke sa diskovima zaključane, čime se i dodatno dobija na sigurnosti. Mapa diskova se može videti na nalepnici sa gornje strane, kako ne bi bilo zabune gde se koji nalazi. Pozadi imamo na raspolaganju dva gigabitna LAN porta, četiri USB 2.0 i dva USB 3.0 porta, dva eSATA porta i jedan servisni HDMI. Pažnju privlače i dva napajanja od po 500W koja se veoma jednostavno vade ako zatreba, a kako se radi o redundantnim napajanjima, ukoliko jedno zakaže, drugo automatski preuzima posao bez gašenja. Pozadi vidimo i dva slota za kartice za ekspanziju, a na raspolaganju su gigabitna i 10-Gb kartica. Takođe, moguće je proširiti i količinu memorije sa ugrađena 4GB na maksimalno 16GB, što će biti potrebno za neke malo kompleksnije konfiguracije. Nije loše napomenuti i da su podržani High-speed NTFS i NFS+ file sistemi, što dosta drugih modela ne podržava.

Rezime

Ovaj NAS koristi Intel Dual-core procesor na 2.4GHz, što je više nego dovoljno snažna osnova i uz 4GB DDR3 (proširivo do 16GB) sistemske memorije će biti odlična osnova za zahtevne biznis varijante u kojima se uglavnom radi sa dosta diskova i vrlo složenim podešavanjima. Što se tiče performansi, TS-1270U-RP se može pohvaliti impresivnim brojkama u različitim scenarijima, tako da će na to sigurno neće biti zamerki. Kada se pogleda cena, jasno je da je namenjen ipak vrlo specifičnoj ciljnoj grupi u koju spadaju zahtevni poslovni sistemi, gde je sigurnost podataka podjednako bitna kao i performanse.

Conclusion

This NAS uses a 2.4GHz Intel dual-core processor and along with 4GB DDR3 of system memory (upgradeable up to 16GB) will be an excellent basis for demanding business variants that encompass many drives and complex setups. As for performance, the TS-1270-RP model boasts impressive figures in different scenarios, and everything is beyond reproach. Considering the price, it is clear that it is intended to a specific target group, which includes demanding business systems, where data security is as important as performance.

Preporučena cena (uključujući PDV, februar 2013.): 3250€

Mikro Princ ustupio: QNAP TS-1270U-RP
zvanični sajt: mikroprinc.com