Synology DS115j DiskStation

Ovo je single drive NAS kompanije Synology, sa podrškom za dosta toga što mnogi konkurentski modeli nemaju. Proizvođač se opredelio za nešto skromniju hardversku platformu, što se ipak pokazalo dovoljnim za sjajne performanse.

Synology, kao jedan od poznatijih proizvođača NAS uređaja, u svojoj ponudi ima zaista jako puno interesantnih uređaja. Posle par modela NAS-ova koji podržavaju više diskova, na red dolazi i model u koji staje samo jedan hard disk. Ono što će sigurno privući kupce jeste cena, pošto spada među povoljnije modele, sa sasvim dobrim setom podržanih opcija. Dodatno, ništa manje bitno, je tu i brzina transfera podataka koja DS115j svrstava u sam vrh ponude. Za sve one koji su još uvek malo skeptični povodom držanja ličnih podatak u nekom od popularnih Cloud backupa, ovako nešto može biti sjajna opcija.

Ključne karakteristike

  • Odlične brzine transfera
  • Jednostavna instalacija, Web interfejs
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: MARVELL Armada 370 88F6707, 800 MHz
  • Sistemska memorija: 256 MB DDR3
  • File sistem: EXT4 interno, FAT, NTFS, NFS+, EXT3, EXT4 eksterno
  • LAN: 1x 10/100/1000 port
  • Konekcije: 2x USB 2.0
  • Hard disk: 1x 2.5"/3.5" SATA
  • Dimenzije: 166 mm X 71 mm X 224 mm
  • Težina: 710g
  • Potrošnja: 10.52W/4.97W (Access/HDD Hibernation)
  • Hlađenje: 1x 60mm ventilator, 18.1dB(A)

Synology DS115j DiskStation

Što se tiče dizajna, nea ničeg posebno novog kada je u pitanu DS115j, i vidimo da je proizvođač koristio plastično kućište i metalnu šasiju u vrlo jednostavnoj kombinaciji. Kućište je spolja belo, sa prepoznatljivom Synology oznakom sa bočne strane koja je u stvari skriveni otvor za ventilaciju. Prednja stranica sadrži samo Power taster i set statusnih dioda: Power, Status, LAN, Disk. Zanimljivo je da napred nema USB porta, već su oba dostupna USB 2.0 porta pozadi, uz gigabitni LAN konektor, konektor za napajanje, Kensington Lock i uvučeni Reset taster. Instalacija diska će zahtevati da se skine par šrafova i poklopac, disk priključi na SATA konektor i fiksira šrafovima. Možda malo komplikovano za one koji nisu do sada tako nešto radili, ali uz sasvim solidno uputstvo, ne verujemo da će biti problema.

Za NAS sa jednim hard diskom, dimenzije od 224 x 166 x 71mm ne bi baš nazvali kompaktne, gledajući konkurenciju. Tu je čak i 60mm ventilator (solidno tih) koji je zadužen za hlađenje diska, iako smo već uveliko videli modele koji su pasivno hlađeni i kojima ništa ne fali. Za razliku od mnogih jednostavnih, entry level modela NAS-ova koji imaju pristup prilično ograničenom setu funkcija, DS115j koristi regularni DiskStation Manager 5.0 OS, naravno minus opcije dostupne modelima sa više diskova. Podržani su inače SATA 2.5" i 3.5" diskovi svih kapaciteta. Pored onih standardnih opcija, tu su na primer i Wordpress hosting i Surveillance Station sa kojim se povezuju kamere iz mreže.

Rezime

Hardverski gledano, sa Marvell Armada 370 single core procesoru na 800MHz i 256MB RAM-a DS115j i ne deluje tako impresivno, ali sve to pada u vodu pred ostvarenim brzinama čitanja podataka od preko 100Mbps! Voleli bi da imamo na raspolaganju i verziju sa USB 3.0 portovima koji su smešteni i napred, no i ovako uz relativno brz setup i sjajne performanse, u svojoj kategoriji, ovaj model sigurno neće imati problema da se izbori sa ni malo zanemarljivom konkurencijom.

Conclusion

When taking into account the 800MHz Marvell Armada 370 single core processor with 256MB of RAM, DS115j does not look impressive, but you will forget about that when you realize the fact that data read speed goes over 100Mbps. We would like to have a version with USB 3.0 ports located in the front, however, even with this relatively rapid setup and great performance in its category, this model will be able to cope with strong competition.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 165€

Sampro ustupio: Synology DS115j DiskStation
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs