Synology DS215j DiskStation

Još jedan u nizu Synology modela iz DiskStation serije, ovoga puta model DS215j koji spada u osnovnu kategoriju. Podržava do 2 2.5" ili 3.5" SATA hard diska, i ima odlične performanse za svoju klasu.

Iz Synology-ja nam stiže još jedan NAS, 2-bay model koji je namenjen osnovnim kućnim korisnicima. Ovo odmah vidimo po oznaci modela (j u oznaci govori da se radi o budžetskom modelu) kome je DS215j namenjen, a u suštini kombinuje se sasvim solidna konfiguracija, prostor za dva 2.5" ili 3.5" hard diska, kao i već jako dobro poznati DiskStation Manager OS koji spada među najbolje u ponudi. Ovaj model ima na raspolaganju i USB konekcije, tako da se mogu dodatno priključiti i eksterni diskovi, ali i USB štampač na primer.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije za model u koji staju dva hard diska
  • Jednostavna instalacija, Web interfejs
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Procesor: MARVELL Armada 375 88F6720, Dual Core 800 MHz
  • Sistemska memorija: 512MB DDR3
  • Disk management: Basic, JBOD, RAID 0/1, Synology Hybrid RAID
  • File sistem: EXT4 interno, FAT, NTFS, NFS+, EXT3, EXT4 eksterno
  • LAN: 1x 10/100/1000 port
  • Konekcije: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0
  • Hard disk: 2x 2.5"/3.5" SATA (do 12TB ukupno)
  • Dimenzije: 165 mm X 100 mm X 225.5 mm
  • Težina: 880g
  • Potrošnja: 13.42W/5.28W (Access/HDD Hibernation)
  • Hlađenje: 1x 92mm ventilator, 18.5dB(A)

Synology DS215j DiskStation

Ovaj NAS se skoro uopšte spolja ne razlikuje od modela prethodne generacije, i smešten je u elegantno ali jednostavno kućište koje sa prednje strane ima Power taster i statusne diode (Power, Status, LAN, Disk 1 i 2). Predviđeno je da stoji uspravno, i za to postoje fiksirane plastične stope sa donje strane. Za razliku od malo naprednijih modela, ovde nema pristupa diskovima sa prednje strane, ni Hot-Swap sistema zamene diskova, već se posle odvrtanja dva šrafa skida poklopac (koji zauzima polovinu kućišta), posle čega vidimo prilično jednostavno organizovanu unutrašnjost, prostor za instalaciju dva hard diska (spisak kompatibilnih modela gde je samo potrebno naglasiti da se diskovi moraju instalirati odnosno fiksirati šrafovima, dakle nije u pitanju tool-free varijanta.

Sa zadnje strane vidimo 92mm ventilator koji proizvodi maksimalnu buku ispod 19dB(A), kao i set konektora: naponski (adapter za napajanje je eksterni), Kensington Lock kome je bitno da uređaj i fizički obezbedi, gigabitni LAN konektor i po jedan USB 2.0 i 3.0 port za priključivanje periferija. Ceo NAS je dimenzija 25.5 x 165 x 100mm i teži ispod 900g prazna, a podržava 2.5" i 3.5" SATA diskove. Sistem koristi MARVELL Armada 375 88F6720 dual-core procesor na 800MHz, sa 512MB RAM-a, što možda ne zvuči tako impresivno, ali ne treba zaboraviti da se ipak radi o osnovnom modelu koji i ovako postiže prilično dobre rezultate i ima odlične performanse.

Rezime

Instalacija diska i inicijalni setup su prilično jednostavni i ne zahtevaju neku posebnu pripremu niti predznanje, a tu je i jednostavno uputstvo za početnike. Rezultati su prilično dobri i tu nemamo nikakvih primedbi, dobijaju se brojke koje su u rangu boljih single-bay modela, što je odlično pošto se ipak radi o budžetskom, osnovnom modelu. Ukoliko nemate neke posebne zahteve, ovaj model Synology NAS-a je odličan izbog u svom rangu.

Conclusion

Disk installation and initial setup is simple and does not require special preparation or knowledge, and there is a simple guide for beginners. Results are good, beyond reproach, in the range of better single-bay models, which is great since this is the basic, budget model. If you do not have special requirements, this Synology NAS model is a great offer in its class.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 290€

Sampro ustupio: Synology DS215j DiskStation
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs