Vivax Imago DVB-T2 120

Jednostavan Set Top Box koji dolazi sa Vivax potpisom, a koji se u suštini ne razlikuje puno od modela koje smo već videli, osim po nešto većoj ceni. Pored osnovne funkcije, što je reprodukcija digitalnih kanala, nudi mogućnost snimanja programa i reprodukcije multimedije direktno na i sa USB medija.

Kako se i kod nas sve više priča o digitalnim kanalima, u prodavnicama su se pojavili prvi uređaji koji su baš tome namenjeni, prijemu i prikazu digitalnih kanala koji se primaju preko klasične TV antene. Neki od kablovskih operatera svojim korisnicima (čiji TV nema odgovarajući prijemnik odnosno dekoder) pružaju mogućnost da dokupe (ili dobiju uz ugovor na korišćenje) odgovarajući Set Top Box, no ima i dosta onih kojima kablovska nije dostupna a i dalje imaju na krovu klasičnu antenu koju u ovom slučaju mogu da iskoriste. Vivax nije baš ime koje smo ranije često sretali, a kako već ima par interesantnih uređaja iz iste kategorije, biće vrlo interesantno videti kako se snalazi sa konkurencijom.

Ključne karakteristike

  • Podrška za DVB-T/T2 standarde digitalne televizije
  • Izlaz do rezolucije 720 x 576(PAL); 720 x 480 (NTSC)

Utisak kvare

  • Traži signal dobrog kvaliteta

Specifikacija

  • Kompatibilnost: DVB-T2, H.264, MPEG2, MPEG4
  • Konekcije: HDMI, SCART, USB, komponentni, koaksijalni S/PDIF
  • Dimenzije: 18,8x12x3,8 cm

Vivax Imago DVB-T2 120

Što se dizajna tiče, ovaj model svakako neće dobiti nikakva priznanja: ružnjikava crna kutija od obične plastike i oznaka proizvođača i modela sa prednje strane su jedino što se može videti. Napred se nalaze još IR senzor, Power taster kao i USB port koji je zgodan za priključivanje USB flash diska koji se koristi za upgrade softvera uređaja, ali takođe i za snimanja programa i reprodukciju multimedijalnih fajlova (MKV je podržan, kao i titlovi). U pakovanju još stiže i kratko korisničko uputstvo (koje doduše pokriva sve podržane funkcije) i daljinski upravljač srednje veličine koji dosta liči na modele koji se koriste sa televizorima. Za čudo, ne dobijaju se nikakvi kablovi za povezivanje na TV, tako da će morati da se odvojeno kupe u zavisnosti koji će se interfejs koristiti.

Ovaj uređaj je kompatibilan sa DVB-T2 standardom digitalnih kanala, no treba znati da ovde, kao što je to biio slučaj i sa klasičnim analognim TV kanalima, dosta toga zavisi od kvaliteta i jačine signala. Dakle u prevodu, terba dosta eksperimentisanja sa pozicioniranjem antene kako bi se dobili najbolji rezultati. Kao što je to obično slučaj sa ovakvim uređajima, ono što će većinu zanimati jesteto da se može koristiti i kao jednostavan multimedijalni plejer, uz podršku za titlove sa našim karakterima. Što se tiče kvaliteta slike, mi smo imali solidno dobre rezultate iako signal i nije nekog posebnog kvaliteta, pa iako kanali jesu primetno kvalitetnije slike u odnosu na klasične analogne, ipak treba malo vremena potrošiti na podešavanja i pozicioniranje antene.

Rezime

Već smo videli neke ovakve uređaje i Vivax Imago DVB-T2 120 nije nov i ne nudi praktično ništa novo, osim možda koaksijalnog audio izlaza, tako da se može povezati i na pojačalo za bolji zvuk. Ipak, cena je malo veća od proseka i to je jedino što nam je zasmetalo, pošto je pitanje čime je to opravdano. Krajnja odluja ostaje na kupcima, a ako tražite običan Set Top Box sa par dodatnih funkcija, ovaj Vivax model svakako ulazi u konkurenciju.

Conclusion

We have already seen some of these devices and Vivax Imago DVB-T2 120 is nothing new and has virtually nothing new except maybe a coaxial audio output, so it can be connected to an amplifier for better sound. However, the price is higher than average, and that's the only thing that bothered us, since the higher price is not justified. Final decision is up to customer, and if you are looking for a simple set top box with a few extra features, this Vivax model certainly enters the competition.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2013.): 103€

Gigatron ustupio: Vivax Imago DVB-T2 120
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com