Vivanco DM 40 Dynamic

Ovo je osnovni model koji je pre svega namenjen manje zahtevnim korisnicima koji ne žele mnogo novca da ulože, ali im treba kvalitetniji mikrofon od onoga što se dobija uz headset. U tom svetlu, Vivanco DM40 se definitivno isplati.

Vivanco nam je najviše poznat po uređajima koji su prvenstveno veoma povoljne cene, dok se sve ostalo tek kasnije gleda. Ovo ne znači da nema kvalitetnih periferija, naprotiv, već samo da je cena u prvom planu. Kod nas podcastovi nisu toliko popularni i jako malo ljudi ima potrebu da kupi mikrofon koji je kvalitetniji od onoga što dolazi uz headset, tako da je i ponuda samostalnih mikrofona pomalo siromašna. U ponudi ovog proizvođača postoji par modela, od kojih je DM 40 i najpovoljniji, tako da će predstavljati dobru polaznu tačku ako tražite jeftin mikrofon sa pristojnim performansama.

Ključne karakteristike

  • Povoljna cena
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 3.5 mm / 6.3 mm / XLR
  • Impedansa: 500Ohm
  • Tip mikrofona: Unidirectional

Vivanco DM 40 Dynamic

Prvo što smo primetili a da nam je pomalo zasmetalo jeste to da nigde u specifikacijama nema podataka o osetljivosti i frekventnom opsegu ovog modela, kao da proizvođač hoće da nam kaže da to u stvari nije ni bitan podatak. Možda većini i neće biti, no ipak volimo da imamo sve brojke pre sobom da bi ako ništa drugo, znali šta da očekujemo. Ono što znamo je da je u pitanju model sa impedansom od 500Ohm-a, pa će morati uživo da se proveri kako se slaže sa zvučnom karticom ili uređajem na koji ga priključujete. Dobra vest je da je pored klasičnog 3.5mm konektora dostupan i 6.3mm adapter ali i XLR priključak, tako da bez problema moći da se priključi bilo gde.

Telo mikrofona je od kvalitetne plastike u crnom glossy finišu, sa oznakama proizvođača i modela u donjem delu. Kabl nije fiksiran na mikrofonu, tako da se može i zameniti ako bude potrebno, dok je dužina sasvim pristojnih 3.1m. Finalni kvalitet izrade nije baš na visokom nivou, ali po ovoj ceni nema smisla tražiti nešto mnogo više. Glava mikrofona ima karakterističan metalni grill, ispod koga je i filter za šum vazduha, što se i podrazumeva kod iole ozbiljnijih mikrofona. Na telu mikrofona postoji i On/Off prekidač, što su ujedno i jedine kontrole koje postoje. Ovaj mikrofon spada u takozvane Unidirectional modele, što znači da ne hvata usmereni zvuk, već zvuk koji dolazi sa svih strana.

Rezime

Zvuk koji mikrofon prenosi je neutralan i možda pomalo hladan, što i nije tako loše, i nema ne dodaje nikakvu nijansu koja bi nekome mogla smetati. Što se tiče filtracije vazduha, nismo imali primedbi pošto je filter radio baš ono što i treba, bez ikakvih propusta. Generalno, ovo je relativno jeftin mikrofon, ali i tako ima više nego dobar zvuk. Bez obzira da li tražite mikrofon za snimanje podcast-a, predavanja ili možda karaoke, DM40 opravdava investiciju.

Conclusion

Sound the microphone transmits is neutral and a bit cold, which is not so bad, but generally beyond reproach. As for the air filtration, we had no complaints since the filter does exactly what it should do, flawlessly. Overall, this is a relatively inexpensive microphone, offering a good sound. Whether you are looking for a microphone for recording podcasts, lectures, or perhaps karaoke, DM40 is a good investment.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2014.): 17€

Desk ustupio: Vivanco DM 40 Dynamic
maloprodaja: Bulevar despota Stefana 100, 011/329 21 40; Kneza Miloša 9, 011/3240017, Čika Ljubina 18-20, 011/303 2196
zvanični sajt: desk.rs