Speed-Link Lucent SL-8708

Jedan od brojnih desktop mikrofona koji se može naći u prodavnicama, nudi laganu konstrukciju, savitljivo postolje i On/Off taster. Kvalitet zvuka je dosta dobar, uz odličnu filtraciju okolne buke.

Vrlo verovatno je da se većina korisnika računara opredeljuje za headset-ove ili čak integrisane mikrofone (na laptopu ili Web kameri), no uvek ima onih kojima treba malo kvalitetnije rešenje i koji možda snimaju podcast-ove ili video klipove za YouTube. U svakom slučaju, u prodavnicama se može naći solidan broj raznih desktop mikrofona, od kojih je jedan i Speed-Link model Lucent. Kako ne košta mnogo, neće trebati puno da se opravda cena, pogotovo pošto za Speed-Link dobro znamo da u ponudi ima sjajne periferije odličnog odnosa cene i performansi.

Ključne karakteristike

  • Fleksibilan stalak
  • Dobar kvalitet zvuka
  • On/Off taster

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: 3.5mm stereo

Speed-Link Lucent SL-8708

Po dizajnu, Lucent ne odskače mnogo od onoga što najčešće vidimo kada su desktop modeli mikrofona u pitanju. Radi se o mikrofonu koji je predviđen da stoji na ravnoj površini, vrlo lagane konstrukcije i postolja koje je fleksibilno tako da se može lako postaviti da stoji direktno ispred usta. Iako je postolje nešto duže a osnova ne baš previše teška, mikrofon nije težak i neće se lako prevrnuti. Bilo bi možda dobro da sa donje strane ima vakumske stope, no i ovako će biti sasvim dobro. Postolje mikrofona je veoma fleksibilno, tako da se može saviti u bilo koji oblik bez bojazni da se bilo šta ošteti.

Na postolju imamo samo jedan taster koji ima On/Off funkciju za mikrofon, tako da se vrlo lako može mute-ovati kada se ne koristi. Kabl je dužine 1.7m i na njegovom kraju se nalazi klasičan 3.5mm konektor, tako da neće biti bilo kakve instalacije drajvera niti softvera, samo treba obezbediti slobodan Mic port na računaru. Iako nema vidljivog, fizičkog filtera za šum, ovaj model odlično čisti pozadinsku buku i rezultat je prilično čist i prirodan glas, i više nego dovoljno za bilo koju hobi namenu. Jedina stvar koja nas nije oduševila jeste nešto slabiji kvalitet plastike od koga je kućište mikrofona napravljeno, no u ovom cenovnom razredu to svakako ne može biti neka veća zamerka.

Rezime

Kvalitet zvuka, a to je ono što će ipak svakoga najviše zanimati, je prilično dobar i tu zaista nemamo nikakvih primedbi. Iako se okolni zvuci dobro filtriraju, ovo ipak nije mikrofon za malo bučnije okruženje i to treba imati na umu. Speed-Link Lucent je sasvim pristojan mikrofon stim što treba ipak reći da se realno ne razlikuje mnogo od brojne konkurencije, te da će na kraju izbor verovatno najviše zavisiti od dizajna.

Conclusion

The sound quality is pretty good, beyond reproach. Although the ambient sounds filter is working very well, this is not a microphone for noisier environment and that should be borne in mind. Speed-Link Lucent is a decent microphone except it does not different from many competitors, and the choice will depend exclusively on the design.

Preporučena cena (uključujući PDV, april 2015.): 9€

Desk ustupio: Speed-Link Lucent SL-8708
maloprodaja: Bulevar despota Stefana 100, 011/329 21 40; Kneza Miloša 9, 011/3240017, Čika Ljubina 18-20, 011/303 2196
zvanični sajt: desk.rs