TP-Link TL-WN722NC

Za one kojima je komplikovano da razvlače LAN kablove, preostaje ovako nešto kao dosta jednostavnije rešenje za umrežavanje, bežičnim putem. U pitanju je USB adapter koji ima i eksternu antenu, čime se dobija bolji prijem signala, a samim tim i bolje performanse.

Sve se češće dešava da se pored laptop računara i desktop varijante na mrežu povezuju bežičnim putem, pomoću neke od dostupnih Wireless opcija. Nije uvek jednostavno niti praktično dovesti LAN kablove do računara, pa se kao najjednostavnije rešenje nameće nabavka nekog od dostupnih adaptera, u internoj i eksternoj varijanti. Pored PCI kartica zbog kojih se mora otvarati kućište računara, postoje i daleko praktičnije eksterne USB varijante. Do sada, "mana" ovih adaptera je bilo to što je antena integrisana, pa jačina signala nije mogla da bude baš velika, no sada imamo i interesantnu varijantu USB adaptera sa dodatnom eksternom antenom, koji rešava sve eventualne probleme.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Odlične performanse
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Interfejs: USB 2.0
  • Bezbednost: 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK, wireless MAC filtering

TP-Link TL-WN722NC

Kao i ostali USB Wireless adapteri, i ovaj model je vrlo kompaktnih dimenzija, nalik na USB flash diskove. U pakovanju se dobija vrlo praktično postolje sa fiksiranim USB kablom, i u njega se adapter utakne, stim što se zaštitna kapica USB konektora, takođe postavlja na adapter, kako bi se sprečilo da se lako izgubi. Dodatno, tu je i posebna 4dBi antena koja se kači na konektor na adapteru. Zbog postolja, pozicija adaptera i antene se može i dodatno podešavati u slučajevima gde je to potrebno, mada realno, teško da će bilo ko imati nekih problema sa prijemom, čak i kroz više betonskih zidova između AP-a i adaptera. Antena je inače identična onim koje se koriste na Wireless ruterima i AP-ovima istog proizvođača, tako da eventualna zamena nije problematična.

Instalacija na računar je prilično jednostavna i podrazumeva priključivanje na slobodan USB port, kao i instalaciju drajvera (preporučujemo uvek preuzimanje najsvežije verzije sa sajta proizvođača). Podešavanja nema puno, i bitno je da će sve raditi bez ikakvih problema čim se poveže na željenu Wireless mrežu. Ovaj adapter može raditi u Ad-Hoc ili Infrastructure modu, uz 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK enkripciju podataka i Wireless MAC filtering. Podržani su 802.11b, g i n protokoli, tako da će bez problema moći da se priključi na većinu postojećih mreža, s tim što će podešavanje security parametara biti i dodatno olakšano Quick Security Setup (QSS) podržanom tehnologijom.

Rezime

Što se tiče performansi, TL-WN722NC spada u 802.11n modele sa maksimalnim teoretskim protokom od 150Mbps, što je opet sasvim dovoljno za najveći broj prosečnih korisnika, i zamerku mogu imati samo oni kojima je bitna brzina protoka podataka u lokalnoj mreži (recimo zbog streamovanja HD sadržaja). Ovakvi adapteri dosta pojednostavljuju povezivanje računara na mrežu, bežičnim putem, a instalacija je veoma jednostavna i ne zahteva neko posebno znanje. Cena je u skladu sa tim, prilično povoljna, i nema ni jednog razloga zašto da ovaj model ne dobije preporuku.

Conclusion

As for performance, TL-WN722NC belongs to 802.11n models with a 150Mbps maximum theoretical throughput, which is quite enough for average users, and only those to whom data transfer rate in the local network is of crucial importance (HD content streaming) may place objections. These adapters make it easy to connect computers to the network, in a wireless way, and installation is very simple and does not require any special knowledge. The price is in line with this, affordable, and we do recommend it.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2012.): 18€

Gigatron ustupio: TP-Link TL-WN722NC
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com