Gembird WNP-RP-003 WiFi repeater

Jednostavan uređaj koji ima zadatak da pojača signal i pokrivenost tamo gde je to problem. Vrlo se lako i brzo instalira, a pored repeater moda, može se korisiti i kao 1-portni WiFi Router. Cena je dosta dobra za uređaj ove klase.

Kada govorimo o mrežnoj opremi, ima dosta toga interesantnog da se vidi i van onih najpoznatijih proizvođača, posebno ukoliko planirate i da uštedite koji dinar. Videli smo već da Gembird ima zanimljive uređaje u ponudi, a sada nam stiže jedan od jednostavnijih i praktičnijih, WiFi repeater kompaktnih dimenzija, koji će na najjednostavniji način rešiti problem sa kojim se mnogi suočavaju: jačina signala i pokrivenost. Ovo nije jedini ovakav uređaj na tržištu svakako, ali ono što ga definitivno izdvaja iz konkurencije jesu kompaktne dimenzije kao i ugrađeni adapte za napajanje, čime se dosta pojednostavljuje postavljanje.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kompaktne dimenzije
  • Ugrađeni adapter za napajanje
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacije

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Interfejs: 1 x 10/100M RJ45
  • Bezbednost: 64/128bit WEP, 128 bit WPA (TKIP/AES)
  • Dimenzije: 153 x 100 x 30 mm (W x D x H)

Gembird WNP-RP-003 WiFi repeater

Na prvi pogled, WNP-RP-003 najviše podseća na Powerline mrežne adaptere. Uz dimenzije od 153x100x30mm, i činjenicu da nema zasebnog adaptera za napajanje, već je ugrađenu kućište, postavljanje će biti maksimalno olakšano. Sa druge strane, nekima bi sigurno više ipak odgovaralo da postoji kabl za napajanje, te da se ovaj repeater može montirati na zid. U pakovanju stižu korisničko uputstvo, LAN kabl, sam uređaj i šuko konektor za napajanje. Interesantno je da se ova utičnica kači sa zadnje strane repeater-a ali da se može i rotirati tako da se maksimalno iskoristi raspoloživi prostor oko utičnice za struju.

Sam repeater ima na sebi dva tastera: WPS napred i Reset sa strane, četiri statusne diode (Power, Internet, WPS, LAN), kao i jedan LAN konektor sa bočne strane. Prilikom prvog priključivanja, potrebno je uređaj LAN kablom povezati na već instalirani ruter, međutim, ukoliko planirate da WNP-RP-003 koristite kao klasičan Wireless Router, možete ga priključiti i direktno na modem odnosno izvor Internet signala. Kada je u repeater modu, LAN port se koristi kao Wired Network access konekcija. Ovaj model ima ugrađeni 3dBi antenu, a zanimljivo je da se i više ovakvih uređaja može povezati da bi se dobila još bolja pokrivenost. Interfejs je dosta pregleda i radi solidno brzo, tako da ne verujemo da će iko imati problema da setuje uređaj prema svojim potrebama.

Rezime

Dodavanje ovakvog repeatera može znatno promeniti pokrivenost i jačinu signala, a uz malo razmišljanja i kupovine par ovakvih repeatera, može se signalom pokriti stvarno veliki prostor. Cena od 21€ stvarno nije visoka za uređaj koji podržava 802.11n standard u punoj brzini od 300Mbps, tako da svakako zaslužuje preporuku.

Conclusion

Adding of repeater can significantly change the coverage and signal strength, and if you buy a couple of these repeaters, it is possible to cover a large area. The price of 21 Euros is affordable bearing in mind this device supports 802.11n at 300Mbps, so it deserves a recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2014.): 22€

Gembird d.o.o ustupio: WNP-RP-003 WiFi repeater
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs