TP-Link Range Extender TL-WA850RE

Jednostavan uređaj koji može dosta olakšati posao kada ima problema sa jačinom WiFi signala. Adapter za napajanje je integrisan, tako da ga samo treba upariti sa Wireless ruterom, odabrati optimalnu poziciju i priključiti na struju.

Ima uvek dosta onih koji imaju problema sa svojom Wireless mrežom zato što postoje delovi stana, kuće ili dvorišta, koji nisu baš dobro pokriveni signalom. Range Extender uređaji nisu ništa novo na tržištu, a sada imamo na raspolaganju čitav niz 802.11n modela, koji će pomoći da i na nekim udaljenijim mestima dobijete jak i stabilan signal. TP-Link je jedan od poznatijih proizvođača mrežne opreme koji spaja dobar kvalitet uređaja uz više nego dobre cene, koji na našem tržištu uživa prilično dobru reputaciju, tako da očekujemo da se i u ovom slučaju pokaže u najboljem svetlu.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Dobra cena
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M
  • Funkcije: Range Extender
  • Bezbednost: 64/128/152-bit WEP, WPA-PSK / WPA2-PSK

TP-Link Universal WiFi Range Extender TL-WA850RE

Dizajn ovog modela odgovara onome što smo mogli već i da vidimo kod Range Extender-a, kod kojih je bitno da zauzmu što manje prostora. Naime, adapter za napajanje je integrisan u kućište Extendera, tako da ga samo treba zakačiti na slobodnu strujnu utičnicu. U pakovanju stižu i jednostavno korisničko uputstvo, kao i LAN kabl, koji će poslužiti da se na njega prikaže uređaji koji traže mrežnu konekciju, a ne podržavaju Wireless interfejs. Uz dimenzije od 110.0 x 65.8 x 75.2mm, neće zauzeti puno prostora, a podrazumeva se da se može koristiti i više ovakvih uređaja kako bi se signalom pokrio veći prostor.

Instalacija i korišćenje ovog modela su maksimalno pojednostavljeni, pa se inicijalni setup može lako obaviti pomoću WPS-a, gde se pritisnu WPS taster na Wireless ruteru a zatim i taster sa predneje strane samog Extender-a. Napred su i statusne diode, a pored Power, Wireless i Ethernet statusa, tu je i status bežičnog signala sa pet segmenata (1 - najslabiji, 5 - najjači), i ono što proizvođač preporučuje je da treba tražiti mesto gde je jačina signala označena barem sa tri statusne lampice. Svakako da nema baš strogih pravila za postavljanje, i rezultati će zavisiti od konkretne konfiguracije prostora, ali uz malo eksperimentisanja, brzo će se pronaći optimalna pozicija.

Rezime

Iako ovaj model ima integrisana antene, pruža sasvim dobre performanse gde će se razlika odmah primetiti. Ukoliko je potrebno pokriti veći prostor, nema ograničenja koliko se ovakvih Extender-a može iskoristiti. Posebno je korisno to što se na Extender LAN kablom može priključiti neki uređaj koji zahteva LAN konekciju, stim što bi bilo lepo i da dobijemo podršku za Gigabitni LAN interfejs. I ovako, u pitanju je vrlo praktičan uređaj koji će mnogima dosta olakšati posao oko uvođenja i sprovođenja Wireless-a.

Conclusion

Although the model has an integrated antenna, it provides good performance with noticeable differences. If you need to cover a larger area, there is no limit how many Extenders can be used. It is possible to connect any device that requires a LAN connection using Extender LAN cable, except it would be good if there were a Gigabit LAN interface support. This handy device will ease the job of introducing and implementing Wireless.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2014.): 40€

Gigatron ustupio: TP-Link Universal WiFi Range Extender TL-WA850RE
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com