Tenda Wireless N300 RangeMax Router

Tenda 3-portni Wireless ruter koji spada u RangeMax seriju koja koristi nešto snažnije 5dBi antene. Podržava WISP Client režim rada i 802.11n standard. Ono što privlači pažnju jeste odlična cena koja je u rangu slabijih uređaja poznatijih proizvođača.

Wireless ruter koji ćemo videti, model Tenda W303R odnosno Wireless N300 RangeMax , spada u kategoriju malo naprednijih modela sa snažnijim signalom. U pitanju je Wireless ruter koji podržava 802.11n standard i protok (teoretski) od 300Mbps, sa tri dostupna 100M LAN porta. Tenda je kompanija koju tek od nedavno srećemo na našem tržištu, a radi se o vrednim Kinezima koji kako se čini, dosta dobro napreduju na polju mrežne opreme. Do sada smo već videli dosta raznih mrežnih uređaja i mogli da zaključimo da se zaista može porediti sa nekim dosta skupljim modelima i poznatijim proizvođačima.

Ključne karakteristike

  • Podrška za 802.11n standard i 300Mbps
  • Jednostavna instalacija
  • Dobar odnos cene i performansi
  • Nešto snažnije antene daju jači signal

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M WAN, 3x 10/100M LAN
  • Bezbednost: 64-/128- bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK; WPS; Wireless Access Control (Wireless MAC filter), Client, Web Filtering

Tenda Wireless N300 RangeMax Router W303R

Kod RangeMax serije, Tenda je uradi jednostavnu stvar, i standardne antene zamenio za nešto veće odnosno snažnije 5dBi varijante. U pitanju su fiksne antene, što nije loše napomenuti, pošto neće biti mogućnosti za naknadnu zamenu. Kućište rutera je napravljeno u kombinaciji bele i crne boje, i dosta nas podseća na TP-Link recimo, gde je bela boja dominanta sa gornje strane i u glossy finišu. Logo proizvođača je utisnut u plastiku sa gornje strane, a napred je i panel sa LED statusnim svetlima (Power, System, WPS, WiFi, Lan 1-3, WAN).

Sa zadnje strane je standardni raspored, imamo konektor za napajanje, WPS/Reset taster, kao i četiri 10/100M porta (tri LAN i jedan WAN). Adapter za napajanje je eksterni i dolazi u pakovanju kao i kratko korisničko uputstvo i LAN kabl. Ovaj Wireless ruter podržava WISP Client režim rada, tako da se može koristiti u kombinaciji sa drugim Access Point-om ili Wireless ruterom. Instalacija je jednostavna i ne razlikuje se od onoga što inače viđamo, i potrebno je samo pristupiti inicijalno uređaju preko Web interfejsa (za šta će inicijalno morati da bude povezan preko LAN-a na mrežu), zatim se može pokrenuti Wizard setup u kome će se podesiti oni najbitniji parametri.

Rezime

Ovakav Wireless ruter će dobro doći onima koji traže da pokriju nešto veću površinu stana ili kuće, gde inače postoje džepovi sa lošijim signalom. Rezultati će naravno dosta zavisiti od toga kakav je prostor u pitanju, da li ima drugih uređaja koji koriste 2.4GHz frekvenciju, no po onome što smo videli, trebalo bi da bude bolji od prosečnih WiFi rutera iz standardne kategorije. Ono što je dobro je da ovaj RangeMax ruter košta koliko i malo slabiji modeli poznatijih proizvođača, tako da svakako predstavlja odličan izbor.

Conclusion

This wireless router will be good for those who seek to cover a larger area of the apartment or a house, where normally there are areas with poor reception. The results will depend much on the actual space and whether there are other devices that use the 2.4GHz frequency, but from what we saw, it should be better than average WiFi router from the standard category. The RangeMax router costs as much as weaker models of some unknown manufacturers, so it is an excellent choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 25€

Gembird d.o.o ustupio: Tenda Wireless N300 RangeMax Router W303R
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs