Tenda Wireless F300 Home Router

Još jedan od Wireless rutera koji se mogu naći kod nas na tržištu: Tenda model koji podržava 802.11n standard i teoretski protok od 300Mbps. Odlična cena i dobre performanse su kombinacija kojoj je zaista teško naći bilo kakvu manu.

Tenda F300

Tenda je jedna od mnogobrojnih kineskih kompanije koje su u poslednih par godina pronašle put do tržišta, a u ovom konkretnom slučaju se radi o proizvođaču mrežnih uređaja. Već smo mogli da vidimo izvestan broj modela rutera i switcheva, uz zaključak da se radi o modelima odlične cene i dobrih performansi za svoju kategoriju, koji se bez ikakvih problema mogu da se porede i sa nekim malo poznatijim markama. Ovom prilikom ćemo videti kućni ruter koji podržava 802.11n standard i teoretski protok od 300Mbps.

Tenda F300

Ovaj Wireless ruter je dimenzija od 172x111x25 mm i vizuelno odgovara ostatku Tenda ponude, elegantno kućište u beloj boji, sa glossy finišom. Prateće pakovanje je standardno za ovu kategoriju uređaja, i dobijaju se kratko korisničko uputstvo, CD sa malo dataljnijim uputstvom i wizard programom za jednostavniju instalaciju (u Windows okruženju), jedan LAN kabl i eksterni adapter za napajanje - sve ono što je uobičajeno kod Wireless rutera. Ono što je karakteristično kod ovog modela jeste to da koristi fiksirane antene, a na raspolaganju su dve 5dBi antene, što će u startu obezbediti nešto jači signal u odnosu na prosek kada su ovakvi modeli rutera u pitanju.

Sa gornje strane rutera su smeštene statusne diode kojih ima čak 10, tako da će moći da se bez problema prati rad bez ulaska u Web interfejs. Pozadi nalazimo konektor za napajanje, jedan WAN i četiri LAN porta (podržan je 10/100Mbps interfejs), kao i jedan WPS/Reset taster. Pored standardnih režima rada rutera, podržan je i WISP Client mod, što nekome može dosta olakšati posao oko povezivanja i priključivanja na postojeću mrežu. Kao i ostali modeli ove klase, i ovaj podržava sve regularne security protokole, naravno uz filtraciju po Mac adresi adaptera. Dodatno, tu su i prilično dobre kontrole za roditelje koji pored onog osnovnog mogu zadati i u koje vreme tokom nedelje će internet biti dostupan.

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M WAN, 4x 10/100M LAN
  • Bezbednost: 64/128bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPS support, Client Filter, Mac Filter, Websites Filter

Zaključak

Ovo je manje više klasičan 802.11n Wireless ruter maksimalnog propusnog opsega (dakle 300Mbps a ne 150Mbps), koji je namenjen kućnim korisnicima, ali svakako da nema nikakvih prepreka da se koristi i u kancelariji (naravno, ukoliko ne postoje neki specifični zahtevi). Ono što ga svakako izdvaja iz brojne konkurencije jeste odlična cena, pošto se ovakvi ruteri ne mogu baš često pronaći po ceni od oko 20€. Za taj novac, svakako zaslužuje preporuku.

Conclusion

This is a classic 802.11n Wireless router offering maximum bandwidth (300Mbps not 150Mbps) intended for home users, but it can be used in the office too (if there are no specific requirements). Great value sets it apart from the competition, since such routers can often be found at a price of 20 Euros and this model certainly deserves a recommendation.