TP-Link 150Mbps Wireless N Router

Ovo je jedan od osnovnih modela Wireless rutera koji podržavaju 802.11n standard, ali u ovom slučaju je to Lite verzija koja omogućava maksimalan protok od 150Mbps (u odnosu na 300Mbps kod regularnih modela). Ovo prosečnim korisnicima neće predstavljati nikakav problem, tako da ako tražite što povoljniji wireless ruter bez nekih posebno specifičnih zahteva, ovaj model odlično odgovara.

Iz jedne od kompanija koje su i najbolje zastupljene na domaćem tržištu, TP-Linka stiže jedan od novijih Wireless rutera. Model TL-WR702N odnosno 150Mbs Wireless N Router spada u takozvane Lite modele, odnosno Wireless rutere koji podržavaju 802.11n standard ali uz nešto manju maksimalnu (teoretsku) brzinu transfera, koja je sa 300Mbps smanjena na 150Mbps. Ovo možda nije toliko bitno kada je u pitanju sam Internet link, pošto je i 150Mbps znatno više od prosečne brzine interneta u kućnim uslovima, ali će biti bitno onima kojima je važna brzina transfera podataka u lokalu, zbog strimovanja HD sadržaja ili nekog drugog razloga.

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Dobra cena
  • Dobre performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 300Mbps
  • Konektori: 1x 10/100M WAN, 2x 10/100M LAN
  • Bezbednost: WPA/WPA2, WPS; WPS; Wireless Access Control (Wireless MAC filter), Network Address Translation (NAT), Stateful Packet Inspection (SPI)

TP-Link 150Mbps Wireless N Router TL-WR720N

Dosta proizvođača je izbacilo novije verzije svojih mrežnih uređaja kod kojih je jedna stvar odmah uočljiva, a to je odsustvo eksternih antena. Definitivno je da ovako izgledaju dosta atraktivnije, no i dalje važi konstatacija da modeli sa eksternim antenama najčešće postižu bolje rezultate zbog jačeg signala. U ovom slučaju, ovaj TP-Link model je smešten u atraktivno kućište od bele glossy plastike, dimenzija 158 x 122 x 32 mm i sa oznakom proizvođača sa gornje strane i redom signalnih LED lampica. Prateće pakovanje je standardno i uključuje uputstvo, eksterni adapter za napajanje i LAN kabl, kao i CD sa softverom za brzo povezivanje.

Sa zadnje strane se nalaze konektori, i to jedan WAN i dva LAN-a (10/100M verzije), priključak za napajanje i Reset/WPS taster koji je i uobičajen, a koji će pomoći da se lakše i brže povežu drugi uređaji. Ovaj model se može koristiti i postavljen na ravnu površinu (ima gumirane stope sa donje strane), ali i zakačiti na zid, ako tako bude zgodnije. Kao što se i očekuje, podržane su 64/128/152-bit WEP / WPA / WPA2,WPA-PSK / WPA2-PSKM zaštite za Wireless konekciju, dok ugrađeni firewall podržava DoS, SPI Firewall, IP Address Filter/MAC Address Filter/Domain Filter, što su uostalom i standardne opcije.

Rezime

Kao što smo i pretpostavili, ovaj model ima dosta dobre rezultate, ali u direktnom poređenju sa uređajima koji imaju eksterne antene ipak ima slabiji signal. To dosta zavisi od prostora gde se koristi, ali ako znate da i inače imate problema sa jačinom signala, preporučujemo da se opredelite za neki drugi model. Za sve ostale koji traže što povoljniji i jednostavniji Wireless ruter (a dovoljna su im dva LAN porta), TP-Link TP-WR720N je i više nego dobar izbor.

Conclusion

The model provides good results, however, in direct comparison with devices that have external antennas; this model offers a weaker signal. Certainly, that depends on the area where it is used, but if you otherwise have problems with signal strength, we recommend you to choose another model. For others who are looking for a convenient and simple Wireless router (with two LAN ports), the TP-Link TP-WR720N model is a great choice.

Preporučena cena (uključujući PDV, jul 2014.): 17€

Gigatron ustupio: TP-Link 150Mbps Wireless N Router TL-WR720N
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com