Tom Clancy's Rainbow Six Vegas 2

Ubisoftov povratak u Las Vegas. Još jednom ćete biti u ulozi legendarnog Rainbow Six tima koji ima za cilj da još jednom smiri zle teroriste. Rainbow Six Vegas 2 je veći, brži i bolji za udruženo igranje.

U prvom delu, Rainbow Six Vegas, bili ste u ulozi Logan Kelera a sada će igrači biti u cipelama Bishop-a, lik kojeg je osmislio sam igrač i koji može biti muškarac ili žena. Kao i u Vegasu i ovde ćete istraživati kazina i poznate klubove, ali još ćete pored njih obići i urbane delove Vegas-a i tako obići i sporedne uličice, stambene objekte, kongresne dvorane, teretane i igrališta, kao i dr.. Sva ova mesta su odlično ukomponovana u originalnu priču koja prati sam serijal, međutim nije obaveza igrača da uživa u priči ima tu i drugih prednosti koje ima jedan vođa tima.

Ubisoft Montreal časti igrače, koji su igrali prethodni Vegas naslov sa svojim "gejmer profilom" (misli se na internet). Časti ih sa nagradama: 2500 XP i par delova opreme sa kojom mogu početi igru, a ako ste uspeli da budete jedan od elite-ova onda ćete dobiti i balsitk masku, a koju i svi ostali mogu otključati ako se dovoljno potrude. Možda se pitate da li smo pogrešno napisali "XP". Da da u igri postoji sistem nagrađivanja pomoću XP poena, što je ujedno i RPG elemenat igre. U igri postoje ACES (advanced combat enhancement and specialisation), nazvaćemo ih ulogama.

Ove uloge su Marksman, CQB (close quarter battle) i Assault. Ovi poeni ili ACES.ovim, se skupljaju kako bi se u određenoj ulozi otključala nova opreme. Dakle, ono što najviše volite to će jedno i biti nagrađeno. Marksman dobija najviše poena kada ima zanimljiva ubistva; iz daljine, blizine ili sa kanapa. CQB lik dobija poene kada napravi ubistvo iz zaklona bez gledanja ili ako ubije nekog ko se ne vidi. Assault dobija poene kada napravite ubistvo kroz tanak zaklon.

Lista oružja i opreme je bliska onome što smo videli u prethodnom delu, samo što ima par izuzetaka. U ove izuzetke se ubrajaju: staromodna Beretta 92, Mac 11, Češki škorpion vz.83; puške: G3KA4, G36C i puška koju teroristi vole a igrači mrze AK-47. Novih oružja ima 11 i među njima su: tri nova SMG, četri puške, dva snajpera i 500 Tactical sačmara a takođe i pištolj Walter p99. Najbolji deo koji se tiče oružja je poboljšana probojna moć metkova, kao i količina uništive okoline. Tanki zidovi, drvena vrata mogu biti probijeni, tako da morate da pazite iza čega se krijete. Poneki objekti će ekspolodirati ako se i njih dovoljno dugo puca, kao na primer automobil iza koga se krijete. Ubisoft je poboljšao i efektivnost upotrebe prigušivača koji mnogo menja igrivost, izgubićete na moći ali ćete zadržati elemenat iznenađenja.

Od ostalih unapređenja tu je i unapređeni AI vašeg tima. Sada, će vaš tim reagovati pametnije, bez naglog zatrčavanja na liniju pucanja. Razlika u njihovoj pameti se najviše primeti kada ih vidite kako čuvaju jedan drugom leđa kada ih pošaljete u napad. Nije da je u prošlom delu timska pamet bila loša, nego je ovde toliko dobro unapređena da mora da se naglasi. Čak su i neprijatelji pametniji i iskoristiće svaki centimetar okoline u svoju korist. Videli smo kako dobro koriste štit i termalni pogled kako bi nas uočili i savladali. Takođe nas je iznenadilo koliko vole da koriste fleš granatu. U ovoj priči o veštačkoj inteligenciji dodaćemo samo da je najizazovnije igrati igru na realnoj težini, kada ona dolazi do svoje najsjajnije tačke.

Vegas 2 takođe ima novu opciju korišćenja termalnog pogleda preko GPS uređaja, kao nekakav skenirajući efekat. Ovaj dodatak ćete moći koristiti neograničeno u single play kampanji ali morate da pazite jer se jako dugo puni kako bi se ponovo upotrebilo. U multy play i u terrorist hunt modovima ovo nije dostupno. Kao kratkoročnu dodatnu opciju Bišop može da brzo pretrči mali deo terena, što nam je više nego jednom pomoglo u sred bitke. Kada se pogledaju sve novotarije koje su dodate na prethodni deo; kratko trčanje, unapređen AI i sistem zaklona, Vegas 2 dosta podseća na igru Gears of War ali bez osakaćenih mutanata i razbucanih tela na sve strane.

Spomenuli smo Terrorist Hunt mod više nego jednom u opisu, pa je red da ga i objasnimo. U modu Lov na teroriste nalazite se sami ili sa timom (opciono) na mapi u kojoj je cilj pohvatati sve teroriste. To bi bila cela priča koju treba da znate i ostaje vam samo da ih ulovite sve. Lov na teroriste služi kao zabavna sporedna igra ili za dobro zagrevanje ili trening za igranje u mreži i protiv pravih protivnika. Ima ljudi koji će ovaj mod zavoleti kao i glavnu igru. Ako volite izazove onda je ovo najbolje mesto gde bi to mogli dobiti najviše. Najbolje od svega je što se neprijatelji ne respawn-uju. čime se izbegava onaj efekat kada vam se samo pojave iza leđa. Iako se ne "pojavljuju" ipak su dosta lukavi i nikad se neće desiti da iskoriste zaklon na dva ista načina, što dodaje nasumičnost u igru.

Rainbow Six je napredovao mnogo od svoje prve pojave u društvu, davne 1998g.. Ubisoft-ovo kockanje sa vraćanjem u Vegas kao temu će se sigurno isplatiti. Tom Clancy-jev Rainbow Six Vegas 2 uvrštavajući: ACES iskustveni sistem, unapređen AI, mogućnost igranja udruženo (Co-Op), i izmenjivost glavnog junaka, čini Vegas 2 više nego unapređenje prethodnika. U osnovi, Vegas 2 ostaje blisko iskustvo prethodnom putu u istoimenovani grad, ali ovog puta sa mnogo više ulepšavanja i poboljšavanja. Ako tražite dobru pucačinu sa naglaskom na realizam, dobru društvenu zabavu i odličnu off-line igrivost onda Vegas 2 ispunjava sve i još dodaje po neku poslasticu. Igru preporučujemo kao dodatak kolekciji igara koje zaslužuju da budu na polici.

Minimalna Zahtevnost

Windows XP- CPU: Intel P4 3.0GHz

  • RAM: 1GB
  • Hard Drive: 7GB plus prazan prostor zbog boljeg rada
  • Video: NVIDIA GeForce 6800 ili ATI Radeon X1600
  • Sound: DirectX 9.0c kompatibilna zvuÄna kartica

Tom Clancy's Rainbow Six Vegas 2 Proizvođač: Ubisoft Montreal
Izdavač: Ubisoft
Žanr: Pucačina iz prvog lica sa elementima RPG-a
Datum izdavanja: 15. April 2008.