Resistance : Fall of man (PS3)

Ako mislite da ste dovoljno vešti u pucačinama, možete probati ovu odličnu igru sa Play Station 3 konzolu. Sigurni smo da će Vas ova igra držati prikovane za ekran sve dok svi neprijatelji ne budu pobeđeni.

Resistance: The Fall of Man je igra napravljena ekskluzivno sa Sony Playstation 3 i njeno puštanje u prodaju je koordinisano sa predstavljanjem Playstation-a 3. Mnogi su je ocenili kao najbolju igru koja se pojavila za ovu platformu, a kada se ima u vidu fantastična grafika, odličan zvuk, realnost doživljaja i mogući multiplejer sa 40 igrača, to ni malo ne čudi. Već posle par minuta "pod vatrom", adrenalin skače i mrski vanzemaljci su osuđeni na propast.

Ključne karakteristike

  • Odlična grafika
  • Realan i odličan zvuk
  • Jeziva i zarazna atmosfera
  • Igrivost je veoma dobra
  • Težina igre je dobro balansirana i kako se bliži kraj, sve je teže
  • AI protivnika je odličan i neće Vam dosaditi ni posle mnogo sati igre

Utisak kvare

  • Pomalo neoriginalna priča

Specifikacija

Resistance: The Fall of Man - Rezolucija : 480p, 720p, Widescreen

  • Broj igrača: 1-4 offline (split screen mode), do 32 online
  • Modovi igranja: Competitive, Cooperative (offline), Competitive (online)

Resistance: Fall of Man

Zamislite svet koji prati priču alternativne istorije u kojoj nije bilo drugog svetskog rata (ovo je za promenu lepo), velike Američke depresije (pa je Amerika još dominantnija nego inače) i razvoja komunizma u Rusiji (eh, onda valjda nije bilo ni Golog Otoka, mada se to u igri nigde ne pominje). Zvuči zanimljivo zar ne? Ali, sigurno da bi bilo dosadno da se iz Rusije (ne znam da li je neko patentirao ideju da su Rusi izvor svog zla na svetu, ali da jeste, sigurno bi se obogatio od filmova i igara) nije proširio misteriozni virus Chimera koji je odgovoran za mutiranje ljudi u Chimera rasu monstruma.

Ovi monstrumi u roku od nedelju dana osvajaju Evropu. Držeći celu Aziju i Evropu, Chimera(nci) rešavaju da urade ono što ni Hitleru nije pošlo za rukom - da osvoje Englesku. To im i polazi za rukom, pošto su kopajući ispod kanala iznenadili Englesku vojsku, i u roku od 3 meseca su ostale samo pojedine vojne baze koje još uvek nekako odolevaju neprijatelju. Negde u to vreme, Amerika (velikodušno) šalje armiju od 5000 rendžera koji izvršavaju desant(nalik onom za nas poznatijem) na Ostrvo. Vrlo brzo po prizemljenju, zahvaljujući haotičnim, ali učinkovitim monstrumima, od armije rendžera živ ostaje samo narednik Nathan Hale, to jest Vi. Priča je neka vrsta retrospekcije i prati borbu Nathan-a koji je odigrao glavnu ulogu u pobedi ljudi.

Po podešavanju osnovnih parametara igre, helikopter Vas spušta pravo u ralje samog pakla. Svuda okolo su ruševine i vatra, a pojedini odredi Američkih vojnika pokušavaju da zarade purpurna srca tamaneći bizarne monstrume koji su se drznuli da ugroze svetsku bezbednost! Nekako, bez vremena na privikavanje na kontrole (levim analognim kontrolerom se kontroliše kretanje lika, a desnim nišan) se dolazi "prsa u prsa" sa neprijateljem. Iako smo navikli na WASD+miš kontrole, olovo je govorilo umesto nas, pa su se prvi Chimera monstrumi pridružili svom kreatoru (i to biva otkriveno kasnije u igri). Atmosfera je više nego realna i pomalo jezovita sa pucketanjem vatre, zvucima oružja, vikanjem vojnika, urlikanjem mostruma i prilično je jeziva, a sa dobrim slušalicama je ovo sigurno još efektnije. Grafika je odlična i veoma realno oslikava vreme u kojem se radnja dešava (pedesete godine prošlog veka), i veoma podseća na dosta naslova tematike 2. svetskog rata, no ovo nikako ne uzimamo za manu, pošto je grafika za klasu (najmanje) bolja, a ima se utisak da su iz brojnih primera drugih igara pokupili najbolje "trikove".

U igri možete poneti sa sobom svako novo oružje (ljudsko i mutantsko) koje nađete, pa ćete ubrzo postati hodajući Rambo-multipraktik-smrt-na-licu-mesta-za-sve-ne-ljude kome ne bi pozavideli ni igrač Quake-a + igrač Unreal-a. I dok tako budete hodali, trčali i šunjali se kroz razorene delove Engleske sa golf torbom prepunom raznovrsnog razređivača za živu mutanstku silu, polako ćete napredovati i u priči i saznavati nove detalje i delove slagalice. Da se ne lažemo, nije ovo neka posebno teška slagalica, ali niko i ne očekuje kompleksnu priču, već žestoku akciju sa puno napetosti i ubijanja (poganih mutanata, naravno). Veoma je zanimljivo da, kako Playstation 3 detektuje pokrete kontrolera, možete sa sebe zbaciti neprijatelja koji Vas je zaskočio (i sigurno neće da Vas pita kako da nađe obližnju železničku stanicu), otresti vatru i dosta drugih stvari koje su dostupne samo u multiplejer modu. Raznim akcijama je moguće skupiti i skill poene koji se mogu trošiti na otključavanje određenih video sekvenci i dodatnih informacija. Kreatori igre tvrde da je zagarantovan frame rate od 30fps bez obzira da li igrate offline ili online, kao i da ne postoji seckanje kada se igra u multiplayer modu.

Rezime

Posle 10tak minuta smo već bili "navučeni" na ovu igru i bilo nam je veoma teško da ostavimo kontroler i ne damo svoj doprinos u spasavanju ljudske rase. Uz solidnu priču (doduše, ne nešto naročito originalnu, osim onog dela sa osvajanjem Engleske), odlično realizovanu grafiku, dobar i realan zvuk, začuđujuće dobar AI kreatura koje se sreću, povremenu vožnju određenih vozila , ne može se reći da ova igra nije sjajna. Dodajte i to da se ponovnim prelaženjem igre dolazi i do novih stvari kao što su "otključavanje" novih oružja kao i neverovatno zarazan multiplejer (u kome, gle čuda, možete igrati i Chimera rasu), i dobijamo zaista igru koju možemo preporučiti po apsolutno svim kriterijumima. Sony Playstation 3 ne bi bio ništa naročito bez prave podrške sjajnih igara, a Resistance: The Fall of Man je upravo to.

Comtrade ustupio: Resistance: Fall of Man