Olympus FE-4050

Kompaktni digitalni aparat namenjen početnicima i onima koji nemaju visoke zahteve. Iako je u pitanju nešto stariji model, nudi dovoljno toga da dođe u obzir kod svih koji recimo nemaju problem što ne snima video u većom rezoluciji.

Na testu se našao nešto stariji model popularnog Olympusa, FE-4050, koji je kupcima predstavljen još 2010. godine. Radi se o kompaktnom modelu solidnih mogućnosti, koje malo izlaze iz osnovne kategorije. Znamo da su ultra prenosni modeli veoma popularni i da ih koriste skoro svi, od onih kojima je to prvi digitalni aparat, pa do onih koji imaju DSLR, ali im treba aparat koji mogu šetati u džepu. Model FE-4050 je i jedan od jednostavnijih varijanti iz FE serije, i zbog toga se očekuje i dosta povoljna cena, što naravno ne znači da izostaje kvalitet fotografija. Videli smo već dosta sličnih modela, u kategoriji sa optikom koja ima 4x uvećanje, tako da ne očekujemo nikakva iznenađenja.

Ključne karakteristike

  • Kvalitetno i kompaktno kućište
  • Solidan kvalitet fotografija
  • Jednostavnost upotrebe

Utisak kvare

  • Nema HDMI interfejsa ni HD snimanja videa

Specifikacija

  • Rezolucija: 12 megapiksela, 1/2.3'' CCD senzor (3968x2976 piksela)
  • Objektiv: Olympus 27-108mm po 35mm ekv. (f3.2(W) - 5.9(T))
  • Memorija: SD / SDHC Memory Card, 92MB interno
  • Baterija: Li-42B
  • Povezivanje: USB
  • Ekran: 2.7" LCD (230.000 px)
  • Video: maksimalno 640 x 480 piksela
  • Dimenzije: 91.7 x 56.0 x 19.9mm
  • Težina: 112g

Olympus FE-4050

Ovo je aparat dimenzija 91.7 x 56.0 x 19.9mm koji bez problema staje u džep pantalona. Dostupan je u beloj, srebrnoj i crvenoj boji, pa iako je u pitanju kućište napravljeno od plastike (sa hromiranim detaljima), deluje dovoljno kvalitetno da nemamo nikakvih dilema oko robustnosti i izdržljivosti. Konstrukcija prati standardne trendove, pa tako napred pored objektiva sa ugrađenim poklopcem imamo i blic i mikrofon. Linije kućišta su zaobljene, tako da aparat vrlo lepo leži u ruci ali i dosta lakše staje u džep. Sa gornje strane su smešteni samo Power taster (sa statusnom diodom) i okidač, dok su pozadi zum tasteri, Playback, Menu i Help funkcijski tasteri i navigacioni taster za kretanje kroz meni.

Ekran je dijagonale 2.7" i standardne rezolucije od 230.000 piksela, dobrog je kolorita i oštrine, i solidno vidljiv po jačem dnevnom svetlu. Što se tiče rukovanja aparatom, tu nema primedbi i sve se može podesiti u svega par koraka, kroz intuitivni meni koji će dobro doći početnicima. Optika se dobro pokazala, uz 4x uvećanje i pokrivanje nešto šireg ugla od proseka u Wide opsegu, što je odlično za slikanje pejzaža. Što se tiče ISO osetljivosti, podržano je od 64 do 1600, stim što smo primetili da je šum već kod ISO 100 nešto veći nego što smo očekivali. Za početnike, pored full automatskog moda slikanja postoje i predefinisani profili: Portrait, Landscape, Night Scene, Night Scene with portrait, Sports, Indoor, Candle, Self-portrait, Sunset, Fireworks, Cuisine, Documents, Beach and Snow, Pet, tako da neće morati mnogo da se razmišlja pre pritiskanja okidača, što i jeste glavna prednost ovakvih modela.

Rezime

Kvalitet slika je dobar, sa prirodnim bojama, stim što bi voleli i da je krajnji rezultat nešto oštriji. Video se na žalost snima u maksimalnoj rezoluciji od samo 640x480 piksela, što je već odavno prevaziđeno i nekome može predstavljati veću prepreku pošto su aktuelni modeli već prešli na minimum 720p HD rezoluciju. Nema ni HDMI interfejsa, no to sigurno neće biti toliko veliki problem. Što se autonomije tiče, ugrađena Li-Ion baterija može izvući i do 250 snimaka sa regularnim korišćenjem ekrana i blica, što je sasvim dobar rezultat. Zaključak je da iako jeste u pitanju nešto stariji model, FE-4050 može biti dobar izbor onima koji nemaju problem sa tim da neće imati video visoke rezolucije, već im treba kompaktni aparat sposoban da zabeleži slike koje se mogu i štampati u većim rezolucijama.

Conclusion

The picture quality with natural colors, but we would like to see a sharper picture. The video is unfortunately recorded at the maximum resolution of only 640x480 pixels, which has long been outdated and can be a major obstacle since the current models already use a minimum 720p HD resolution. There is no HDMI, but that will not be such a big problem. As far as autonomy, integrated Li-Ion battery can provide up to 250 shots with regular use of the screen and the flash, which is quite a good result. Although it is an older model, the FE-4050 can be a good option for those who do not have a problem not to have high-resolution video, but they need a compact camera capable to capture images that can be printed at higher resolutions.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2012.): 85€

Sampro ustupio: Olympus FE-4050
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs