Novatron IAMM NTR81

Novo ime na domaćem tržištu je u pitanju, a ovo je vrlo interesantan plejer koji podržava popriličan broj različitih formata fajlova, može se instalirati 3.5" hard disk, dobija se USB WiFi adapter i kao šlag na tortu, ima i digitalni TV tjuner. Ovo je ujedno i prvi ovakav uređaj koji smo videli, a po svemu sudeći ima puno toga da ponudi i treba ga pogledati.

Novatron nije mnogo poznato ime na našem tržištu, a radi se o kompaniji koja se fokusirala na network player uređaje od kojih smo mi na testu imali model IAMM NTR81. Ovo je plejer koji pored onih standardnih funkcija ima i par interesantnih dodataka, pa bi trebalo proveriti i kako to sve zajedno funkcioniše. Ono što je odmah bitno reći je da podržava instalaciju 3.5" hard diska, kao i da ima LCD panel sa prednje strane koji može dosta olakšati navigaciju i upravljanje opcijama. Takođe, u pakovanju se dobija i WiFi adapter (podržava i 802.11n standard), tako da je u startu pokrivena i opcija bežičnog umrežavanja. Kao poseban dodatak, ovaj uređaj ima i digitalni TV tjuner, tako da je definitivno i jedan od najkompletnijih uređaja ovog tipa koje smo testirali do sada.

Ključne karakteristike

  • Digitalni TV tjuner
  • Mogućnost instalacije 3.5" hard diska
  • Snimanje TV programa ili videa sa eksternih analognih uređaja
  • Podrška za veliki broj različitih multimedijalnih formata

Utisak kvare

  • OSD meni ne izgleda previše atraktivno

Specifikacija

  • Interfejs: Ethernet 10/100 Mbps, 3x USB 2.0, SCART, Composite AV-in, Component AV-out, HDMI, S/PDIF, antentski in/out
  • Video formati: JPG, BMP, MP3, WMA, WAV, AAC, OGG, VOB, DivX, XviD
  • Audio formati: FLAC,WMA,WMA Pro,MP3,WAV,ASF,MP4,AAC,OGG,RA,RM,RMVB,LPCM, Audio & Codec ADPCM, Dolby Digital AC3, Dolby Digital Plus, DTS, RA-cook
  • Ostali formati: Lossless JPG, BMP, PNG, GIF
  • Subtitles: SMI,SUB,IDX+SUB,SRT,SSA,ASS,DVD subtitle,Embeded in AVI/Divx
  • Dodatno: Podržava 3.5" SATA diskove (NTFS&FAT32), FTP klijent, DVB-T HD(MPEG 4/H.264) tjuner, 2" LCD
  • Dimenzije: 180x140x70 mm

Novatron IAMM NTR81

Plejer je dimenzija 180x140x70 mm i najviše nas podseća na neki malo veći eksterni hard disk ili NAS uređaj. Predviđeno je da stoji vertikalno što jedino ima veze zbog orijentacije ekrana koji dominira prednjom stranom. Dijagonale je 2" i prikazuje 18-bitnu paletu boja (262.000). Pored njega, napred se nalaze statusne diode (Video, HDTV, HDMI i LCD), TV-Out taster, Power taster sa statusnom lampicom i IR prijemnik za daljinski. U pakovanju se dobija eksterni adapter za napajanje, set audio i video kablova koji nisu nekog visokog kvaliteta, odličan daljinski upravljač koji veoma podseća na neki od modela za TV i kao poseban dodatak USB WiFi adapter koji proširuje funkcionalnost uređaja pošto se može lako umrežiti u kućnu mrežu bez kablova. Interesantno je da se na gornjoj stranici nalaze i dodatni tasteri za kontrolu reprodukcije multimedije, mada ovo i nije tako neophodan dodatak pošto je daljinac stvarno odličan.

Sa zadnje strane se nalazi čitava šuma konektora, od tri USB-a (dva host za povezivanje WiFi adaptera i eksternog diska a jedan za direktno povezivanje na računar), SCART-a, komponentnih i kompozitnih A/V, HDMI, optičkog S/PDIF i LAN-a pa do antenskog ulaza i izlaza pošto postoji i tjuner za digitalni signal (DVB-T HD). Vidimo i da postoji aktivno hlađenje u vidu malog ventilatora koji iako nije puno bučan ipak nekome može malo i zasmetati. Prisustvo TV tjunera i analognih video ulaza znači da se na instalirani hard disk može snimati TV program (Time Shift i programirano snimanje pomoću EPG-a je podržano). Hard disk se inače ubacuje sa donje strane, veoma jednostavno i bez potrebe da se bilo šta šrafi. Po paljenju uređaja nas dočekuje OSD koji nas i nije oduševio dizajnom, i prava je šteta što se nije malo više pažnje posvetilo tom segmentu. Sa druge strane, opcije su lako dostupne i nema ih puno (što će više odgovarati onimna sa manje iskustva). Kao jednu od nešto ređih opcija na ovakvim uređajima, IAMM NTR81 podržava i Internet radio stanice, ali je potrebno malo više vremena za podešavanje pošto nema ni jedne predefinisane stanice.

Rezime

Kao što se može videti, veliki broj video i audio formata je podržan i radi bez ikakvih problema, a posebno je dobro što su i titlovi podržani (moguće je podešavati položaj, veličinu i vremenski ih sinhronizovati). Kvalitet slike je odličan, i nismo primetili bilo kakve probleme kod dekodiranja HD materijala. Bitno je pomenuti da podržava i FTP servis, ali i UPnP, tako da se fajlovi mogu dikretno stream-ovati sa kućne mreže. Sve zajedno gledano, podržano je stvarno dosta toga, čak i više nego što bi prosečnom korisniku trebalo, ali nema puno toga što se treba podešavati, što će odlično odgovarati onima koji nemaju puno iskustva sa ovakvim uređajima, već im treba samo nešto što će što jednostavnije raditi. Nekih većih zamerki osim na dizajn menija i nema, tako da ostaje da vidimo kako će kupci prihvatiti novo ime u ovoj kategoriji.

Conclusion

As you can see, great number of video and audio formats is supported, it works smoothly, and the good thing is that titles are supported too (it is possible to adjust position, size, and to timely synchronize them). Picture quality is great and we didn’t noticed any problems with decoding of HD contents. Support for FTP service and UPnP is also provided so files could be streamed directly from your home network. Overall, there is support for many things and there is no need to adjust anything, which will do well for those who don’t have experience with this type of devices. There is no major shortcoming except for design and menu so the only thing left to see is how people will accept new brand in this category.

Testirani proizvod je uzorak.

Novatron ustupio: Novatron IAMM NTR81
zvanični sajt: http://www.novatron.rs