Netis WF-2411

Odličan wireless ruter iz osnovne ponude, koji podržava 802.11n standard i maksimalan protok od 150Mbps. U odnosu na konkurenciju, donosi i par dodataka kao što je recimo i 5dBi eksterna antena koja obezbeđuje bolju pokrivenosti i jačinu signala.

Još jedan Wireless ruter stiže iz Netis-a, a videli smo da se radi o prilično kvalitetnim uređajima kojima predstoji dokazivanje na našem tržištu. Ipak, uvek ima prostora za nove i kvalitetne mrežne uređaje. Model WF-2411 spada u takozvane 802.11n lite modele, što znači da je maksimalna (i dalje teoretska) brzina transfera ograničena na 150Mbps (u odnosu na 300Mbps za standarde 802.11n uređaje). Ovo može biti bitno samo onima koji strimuju Full HD video ili im je bitno da u okviru lokalne mreže dobiju što veće brzine transfera. Iako se radi o osnovnoj kategoriji uređaja, itekako ima šta da ponudi u odnosu na konkurenciju, posebno ako se radi o malo zahtevnijim korisnicima.

Ključne karakteristike

  • Odlične performanse
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Interfejs: WiFi 802.11b/g/n, 2.4GHz, 150Mbps
  • Konektori: 1x WAN, 4x LAN 10/100
  • Bezbednost: WEP, WPA/WPA2
  • Dodatno: AP, WDS, AP+WDS, Client, Repeater

Netis WF-2411

Ovaj Wireless ruter je malo osveženog dizajna u odnosu na prethodnu Netis seriju, sa elegantnim crnim kućištem i prednjom maskom u beloj boji. Sa prednje strane vidimo statusne diode, i kao i obično tu je po jedna za svaki LAN i posebno WAN port, ali i za WPS i System. Ruter je dimenzija 133 x 99 x 27 mm i teži oko 150g, a pored postavljanja na ravnu površinu može se pomoću šrafova zakačiti i na zid. Za razliku od većine sličnih uređaja, ovaj dolazi sa eksternom 5DBi antenom, što će značiti i jači signal i bolju pokrivenost u odnosu na konkurenciju koja mahom koristi interne ili eksterne 3dBi antene. Ovako nešto se retko kad sreće kod modela iz ove kategorije.

Sa zadnje strane vidimo četiri LAN i jedan WAN port, WPS (WiFi Protected Setup) i Reset tastere kao i konektor za napajanje. Ovaj uređaj podržava rad u AP, WDS, AP+WDS, Client i Repeater režimu, pa će biti zgodan i za neke malo kompleksnije konfiguracije. U pakovanju stiže kratko uputstvo, CD sa softverom, eksterni adapter za napajanje i LAN kabl. Setup je veoma jednostavan i može se pokrenuti wizard program sa CD-a, pratiti uputstvo i posle par koraka se dobija aktivan uređaj. Pristupa mu se preko Web interfejsa i lako se podešava, bez komplikovanih opcija i detalja, a ipak sa svim onim što smo i navikli da vidimo kod prosečnih Wireless rutera. Za one koji se brinu o bezbednosti, tu su uobičajeni sigurnosni protokoli.

Rezime

Ono što se odmah da primetiti je da je signal odlične jačine i da se postižu bolji rezultati od proseka. Iako je u pitanju 150Mbps varijanta, nismo primetili bilo kakvo zaostajanje u odnosu na punokrvne 300Mbps uređaje. Uz podržanu QoS (Quality of Service) tehnologiju, neće biti zagušenja ukoliko više korisnika koristi internet, već će se automatski dodeljivati prioriteti tako da recimo VoIP i chat budu nesmetani. Sve zajedno, za jedan entry level 802.11n uređaj, ovaj model dosta toga nudi i svakako ga treba uzeti u obzir.

Conclusion

Signal strength is excellent, and performance is better than average. Although it is a 150Mbps version, we did not notice any lag in relation to 300Mbps devices. With support for QoS (Quality of Service) technology, there will be no congestion if multiple users are using the Internet, it will automatically assign priorities to VoIP and chat sessions. All together, for an entry-level 802.11n device, this model offers a lot and it certainly needs to be taken into account.

Testirani proizvod je uzorak.

Sampro ustupio: Netis WF-2411
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60
zvanični sajt: sampro.rs