NAD D 3020 Hybrid Digital Amplifier

Sjajno hibridno napajanje koje nam stiže iz NAD-a, model D 3020, koje će opravdati svoje ime i to na najbolji mogući način. Iako spakovano u vrlo kompaktne dimezije, ima dovoljno snage da pokrene i malo veće zvučnike uprkos 30W po kanalu na 4 Ohm-a. Vrlo je muzikalno, sa prijatnim i dobro kontrolisanim basom, pravi biser u svojoj klasi.

NAD (New Acoustic Dimension) je kompanija čije će ime svakako prepoznati svi audiofili (bez obzira na lične afinitete), i koja je od svojih početaka još davne 1972. godine prevalila veliki put. Danas je ovaj proizvođač HiFi opreme dosta proširio svoju ponudu, ali i dalje ima ono zbog čega dugi niz godina postoji prava armija fanova, a to je kvalitetan zvuk. Broj 3020 nije samo obična oznaka kada je NAD u pitanju, radi se o ikoničnom pojačalu još iz 70tih godina koje je osvojilo srca (i uši) mnogih ljubitelja dobrog zvuka koji su u tom naizgled skromnom modelu dobili fantastične performanse i praktično iz neke budžetske kategorije bili katapultirani pravo u HiFi. I dan danas ima stvarno dosta onih kojima je 3020 pojačalo ostalo divna uspomena i prosto deo istorije HiFi zvuka o kome se i dalje povremeno priča.

Možda pomalo neobičan uvod, ali nije loše objasniti magiju ove oznake, kod koje je NAD morao da opravda visoka očekivanja svojih korisnika. Dobrodošli u 21. vek i D 3020 pojačalo nove generacije, gde i sam naziv ovog modela privlači pažnju: Hybrid Digital Amplifier. Mnogo toga se promenilo iz vremena modela 3020 kada je dobra gramofonska sekcija bila najbitnija (što naravno ne znači da je gramofon otišao u penziju, o čemu najbolje govori na opšte iznenađenje povećana prodaja ploča kao i generalno mišljenje da magija ploče jednostavno ne može biti zarobljena u digitalnom obliku), i sada se fokus definitivno prebacuje na digitalne formate koji su jednostavniji za rukovanje i korišćenje. U prilog tome svakako ide i sve veća prodaja nezavisnih DAC uređaja koji svoje mesto nalaze između digitalnog izvora zvuka sa jedne strane i pojačala koje prima analogni signal, sa druge.

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije (pojačalo D klase)
  • Atraktivan dizajn i kvalitetna izrada
  • Dobar izbor analognih i digitalnih ulaza
  • Iako samo 30W po kanalu na 4 Ohm-a, bez problema pokreću i malo zahtevnije zvučnike
  • Jednostavan za korišćenje
  • Podrška za Bluetooth aptX audio streaming
  • Impresivan dobar, prijatan i kontrolisan zvuk
  • U ovom cenovnom rangu, jako mala konkurencija

Utisak kvare

  • Pomalo zbijeni zvučnički terminali

Specifikacija

  • Karakteristike: 2 x 30W @ ≤0.005% THD, >100W Dynamic Power @ 4 Ohms
  • Interfejs: Optical, Coaxial Digital, analog ulazi, subwoofer izlaz
  • Dimenzije: 58 x 186 x 219mm
  • Težina: 1.38Kg
  • DAC: 24/192 (Digital Audio input) do 24/96 (Computer/Type B USB input)
  • Dodatno: Dodatno pojačalo za slušalice, aptX Bluetooth Music Streaming

NAD D 3020 Hybrid Digital Amplifier

Šta je dakle NAD D 3020? U pitanju je klasično analogno pojačalo u paketu sa DAC-om koje dodatno podržava i aptX Bluetooth konekciju. Dakle, laički rečeno, lepo parče hardvera u koji ulazi zvuk u svoj digitalnom obliku (pravo sa računara, telefona ili bilo kog drugog izvora koji to podržava), a izlazi analogni signal pravo na klasične zvučnike. Na prvu loptu, 2x 30W na 8Oma ne zvuči baš posebno impresivno, no podsetićemo na dve stvari, prvo je 20W po kanalu pomenutog modela 3020, a drugo je da su ove brojke, tradicionalno za NAD, prilično konzervativne (na 4Oma, bez problema isporučuje i 100W po kanalu!), te da ovo relativno malo pojačalo D klase itekako ima snage da potera i malo veće zvučnike. U ovom modelu smo dobili integrisani uređaj koji spaja najbitnije funkcije koje će svaki HiFi početnik hteti da vidi u svom sistemu, stim što već odmah možemo da kažemo da je D 3020 oduševilo i mnoge daleko zahtevnije korisnike koji jednostavno nisu očekivali ovako dobar zvuk iz ovako male kutije. No, krenimo po redu!

Dizajn ovog kompaktnog pojačala je prvo što će upasti u oči i očigledno je da se NAD opredelio za ovu interesantnu liniju koja spaja minimalne dimenzije (u ovom slučaju 58 x 186 x 219mm) i zaobljene ivice u gornjem delu, nešto što se može videti i kod modela D 7050 (Direct Digital Network Amplifier) i D 1050 (USB DAC). Minimalistički pristup, crna boja (koja definitivno nikada ne izlazi iz mode) i vešto uklopljene glossy (prednja i gornja strana) i soft-touch gumirane površine (bočne stranice), kao i poveći, gumirani Volume potenciometar koji odskače od svega ostalog što vidimo čine da D 3020 izgleda i skuplje nego što košta, što je svakako dobro. Sa obe bočne strane vidimo otvore za ventilaciju (vidi se i metalna mrežica) što ne kvari utisak, a uređaj ostaje prilično mlak i posle dužeg korišćenja, tako da je očigledno pitanje hlađenja dobro rešeno. Sa prednje strane vidimo još i 3.5mm izlaz za slušalice (na radost onih koji imaju neke ozbiljnije slušalice, D 3020 ima posebno pojačalo za slušalice), kao i vešto sakriven LED displej. Ono što se ne vidi na prvi pogled jesu praktično nevidljivi touch tasteri sa gornje strane koji imaju Power i Input funkcije. Jednostavno i elegantno su reči koje nam padaju na pamet, a ovaj uređaj je inače predviđen da stoji uspravno (ima i gumirane stope) i verujemo da će se veoma lako uklopiti u bilo kakvo multimedijalno okruženje. Nas je recimo podsetio na neke od vrlo kompaktnih HTPC konfiguracija koje su sve manje i manje.

Displej je sa plavim osvetljenjem i vrlo diskretan, sa oznakama audio ulaza i glasnoće izražene u decibelima, gde se prikazuje segmentna skala u koracima od po 20dB. Vrlo efektno i atraktivno. Pogled na zadnju stranu otkriva mnoštvo konektora, definitivno više nego što smo očekivali, što doduše ne čudi mnogo pošto su podržani i digitalne i analogne konekcije. Tu su USB (Type B) konektor i Optički i koaksijalni S/PDIF priključci, analogni RCA stereo ulaz, jedan 3.5mm konektor za Subwoofer i deljeni 3.5mm analogni/optički konektor. Pomalo možda iznenađujuće, tu je i 12V Trigger konektor, no to nije loše ukoliko želite da ovo pojačalo uključujete i isključujete daljinskim upravljačem nekog drugog uređaja. Priključak za napajanje je trožilni (C6 je oznaka), i očekivano, kabl za napajanje stiže u pakovanju. Za kraj smo ostavili konektore za zvučnike koji su solidnog kvaliteta i na koje se mogu priključiti gole žice ili pak banana džekovi. Ono što nam se nije dopalo jeste to da su ovi konektori prilično zbijeni, pa će i priključivanje kablova biti malo otežano ako pokušavate da ih dohvatite od napred i odvrnete, no to se svakako neće raditi često, tako da nije problem.

Unutrašnjost ovog uređaja krije integrisano pojačalo D klase, impresivnih karakteristika, sa izuzetno malim izobličenjem. NAD je naravno celu stvar pojačao i svojim PowerDrive sistemom napajanja. Rezultat je sistem koji radi veoma stabilno, bez praktično ikakvih skokova u odzivu i sa implementiranim Over Current i zaštitama od pregrevanja (mada ne verujemo da će to biti problem). Ono što D 3020 donosi pored svega ostalog je i podrška za Bluetooth audio stream, i to sa aptX-om. U ovom slučaju, to konkretno znači 44.1KHz i 16bit-a, što odgovara CD kvalitetu, što je i sasvim dovoljno za neku prosečnu primenu i one koji će muziku puštati sa telefona ili tableta, ali verujemo da je samo pitanje vremena kada će ovakvi uređaji podržati i aptX Lossless (96KHz i 24bit-a). Što se tiče USB konekcije, u pitanju je asinhrona veza do 96KHz i 24bit-a, dok je preko optičke veze maksimalno podržano 192KHz i 24bit-a.

U pakovanju stiže, pored mekane futrole za nošenje (mada realno, teško baš da će bilo ko ovo hibridno pojačalo nosati unaokolo) i mali daljinski upravljač koji je prilično minimalističkog dizajna i dosta nas podseća na neke iPod periferije od ranije, no na sebi ima one najosnovije komande i dosta olakšava korišćenje uređaja. Korisnici će imati samo malo posla kod korišćenja USB interfejsa pošto je potrebno sa sajta proizvođača preuzeti USB drajvere, a posle instalacije će imati novi USB audio uređaj kome se prosleđuje zvuk, uz neizbežne ASIO drajvere. Treba pomenuti i to da ovaj model podržava upgrade firmware-a, pa iako je sam proces mogao biti i malo jednostavniji, tu je uputstvo koje je dovoljno detaljno da će korak po korak svako moći da to proveri. Mala primedba, verzija instaliranog firmware-a bi zaista mogla i nekako drugačije da se očita, bez brojanja koliko puta se displej upali/ugasi. Ako kažemo da je ovo praktično i jedina zamerka, stvarno nije čudno uvideti zašto je jedno malo pojačalo kao što je D 3020 pobralo toliko nagrada i osvojilo toliko korisnika.

Rezime

Sve je to lepo, ali kako to zvuči u praksi? Zvuk bi opisali kao odlično utegnut i vrlo prijatan, nešto što iskreno ni sami nismo očekivali. Upareni sa Monitor Audio RS6 zvučnicima koji su možda delovali kao preveliki zalogaj, dobili smo odlično iskontrolisani bas, sa vrlo jasnim i preciznim udarcem, ali i dobrom dubinom, što nas je još jednom uverilo u NAD i Monitor Audio sinergiju zvuka. Ovo pojačalo nije toliko analitično, što se pokazalo u stvari sjajno, pošto će i snimci lošijeg kvaliteta zvučati sasvim dobro, a što je često slučaj sa kvalitetnim pojačalima. Ipak, to ne znači da nema dovoljno detalja: dovedite mu fajlove veće rezolucije i razlika je očigledna. Zvuk je prilično muzikalan i to kroz različite žanrove, ne zamara na duge staze pa čak i Bluetooth strimovanje ima toplu notu koja obično izostaje. Kompaktno pojačalo D klase sa svičerskim napajanjem i Bluetooth podrškom? Sigurni smo da će većina audiofila samo odmahnuti glavom, pa iako do sada barem nije bilo nekih velikih uspeha sa tom kombinacijom (iako je definitivno jasno da se kreće u dobrom smeru te da je potrebno malo vremena da tehnologija dovoljno sazri i uznapreduje), NAD D 3020 uspeva da izvuče stvarno sjajan zvuk, bez obzira šta mu dovedete na ulaz. Definitivno dobro odabrano napajanje, DAC i pojačalo rade zajedno tako da jako malo toga može da se nađe kao konkretna zamerka, pogotovo u ovom cenovnom rangu. Bez obzira da li će biti prvi izlet u zvuk visoke definicije ili možda eksperiment za B sistem u drugoj sobi, NAD D 3020 sa ponosom može da nosi svoju oznaku i verujemo da je nosioc jednog novog poglavlja u istoriji ove kompanije.

Conclusion

In practice, the sound is excellent and pleasant, although we did not expect that. In combination with the Monitor Audio RS6 speakers that may have acted as too much, we get great bass, clear and precise with great depth, which once again proved a great NAD and Monitor Audio sound synergy. This amplifier is not so analytical, which is great, since even the poorer quality audio files will sound good, which is often the case with high-quality amplifiers. Still, this does not mean there are not enough details - use higher resolution files and the difference is obvious. The sound is musical, through a variety of genres, it will not cause fatigue, and even Bluetooth streaming has a warm note that usually lacks. A compact D-class amplifier with switch based power supply and a Bluetooth support? We are sure that most audiophiles will not approve this, and although there has not been any major success with this combination (everything is moving in the right direction and it takes some time for technology to mature and progress), NAD D 3020 provides a great sound. Well-selected power supply, DAC and the amplifier work together so everything is beyond reproach, especially in this price range. Regardless of whether this will be the first HD experience or perhaps an experiment for the secondary system in another room, NAD D 3020 proudly wears its badge and we believe it is a pioneer of a new chapter in the history of the company.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2014.): 399€

4Audio ustupio: NAD D 3020 Hybrid Digital Amplifier
maloprodaja: 4Audio, Čarlija Čaplina 33, telefon: 011/2759-096
zvanični sajt: www.4audio.rs