Fiio X5 Portable Digital Music Player

Konačno smo imali priliku da isprobamo FiiO X5, vrhunski audio plejer kineskog proizvođača koji se već izborio za veoma dobru reputaciju. Ukoliko tragate za audiofolskim HiFi zvukom, na raspolaganju imate plejer koji po ovoj ceni jednostavno nema neku ozbiljnu konkurenciju.

Imali smo priliku da se sretnemo sa sjajnim FiiO X1 i FiiO X3 prenosnim muzičkim plejerima, tako da ovo svakako nije prvi put da se srećemo sa ambicioznim kineskim proizvođačem koji je kako se čini, na prečac osvojio srca mnogih ljubitelja dobrog zvuka. Znamo dobro da vrhunski zvuk baš ne asocira na kinu i kinesku proizvodnju, ali dobro znamo i to da su Kinezi kupili veliki broj HiFi brendova, kao i to da su očigledno mnogo napredovali za svega par godina. Već znamo za FiiO prenosna pojačala za slušalice i DAC-ove, a X serija zaista podiže kriterijume kada je u pitanju kvalitet zvuka koji se može dobiti po ovakvim cenama. X5 je trenutno i najskuplji prenosnim plejer ove kompanije, a iako nekome oko 350€ ne zvuči ni malo povoljno, dovoljno je pogledati konkurenciju i cene, pošto jednostavno nema baš puno plejera koji bi za iste pare mogli da izađu na crtu X5.

Ono što FiiO izdvaja iz konkurencije, pored cene koja je dosta povoljnija, je činjenica da prilično aktivno radi na poboljšanjima kroz Firmware, tako da se u hodu peglaju eventualni problemi i dodaju nove opcije i mogućnosti. Iako Ima sve više onih koji muziku slušaju sa telefona, a i masa smart telefona podržava lossless format, kvalitet zvuka je nešto drugo i u kombinaciji čak i sa slušalicama srednje klase će razlike biti ogromne. Još jedna od karakteristika modela X5 je da pored standardne funkcije digitalnog audio plejera radi i kao eksterni USB DAC (asinhroni mod do 192kHz/24bit), tako da se lako koristi i da se iz bilo kog računara sa USB interfejsom izvuče dosta bolji zvuk nego što većina integrisanih (pa i dosta zasebnih) zvučnih kartica nudi.

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada, robustan je i izdržljiv, za nijansu većih dimenzija i težine
  • Linijski, digitalni, analogni interfejs, kao i MicroUSB port, OTG funkcija
  • Memorija proširiva MicroSD memorijskim karticama, očekuje se podrška i za više od 2x 128GB
  • Dual-Core procesor bez problema pokreće interfejs i reprodukciju, glatko i brzo
  • Impresivne specifikacije, vrhunski DAC i OpAMP-ovi, robustno napajanje
  • Radi i kao Asinhroni DAC sa 192kHz/24bit podrškom
  • Dosta snage na raspolaganju, za slušalice do 300OHM-a
  • Vrhunski kvalitet zvuka

Utisak kvare

  • Nema interne memorije

Specifikacija

  • Podržani formati: DSD, APE, FLAC, WAV, WMA, Apple lossless (maksimalno 192K/24b), MP2, MP3, AAC, ALAC, WMA, OGG lossy
  • Memorija: 4GB interno, MicroSD
  • Ekran: 2.4" IPS 400×360
  • Memorija: 2x MicroSD proširenje (do 2x 128GB)
  • Baterija: 3.7V lithium polymer, 3000 mAh (10h autonomije, 4h punjenja)
  • Dimenzije: 67.6 x 114 x 15.6 mm
  • Težina: 195g
  • Interfejs: 3.5mm analog (slušalice), 3.5mm line out, 3.5mm coax-out, MicroUSB 2.0
  • Dodatno: Asinhroni USB DAC funkcija (192K/24B), TI PCM1792A DAC čip, JZ4760 CPU, LMH6643x2 AMP

Fiio X5 Portable Digital Music Player

FiiO X5 je vrlo karakterističnog dizajna koji možda neće osvojiti one koji su navikli na Apple minimalizam, i jasno je zašto mnogi kažu da je pomalo i ružnjikav, no nama se dopalo to što je očigledno proizvođač prvo mislio na izdržljivosti i čvrstinu, i X5 deluje kao da je neki gadget pravljen za vojsku. Ovome doprinosi izuzetno kvalitetno kućište napravljeno od aluminijuma (koje se relativno lako da i otvoriti ako bude potrebe za intervencijama, zamenom ili modovanjem), stim što je zadnja stranica cela u finišu brušenog aluminijuma, dok su bočne i prednja stranica mat finiša, dok recimo okvir ekrana malo štrči u odnosu na prednju stranicu (ekran nije u liniji sa kućištem) gde je i on od brušenog aluminijuma. Imamo utisak da FiiO još uvek ima šta da nauči po pitanju uniformnosti dizajna, no sigurno je da će kroz koju generaciju uređaja i to usavršiti. Da ne bude zabune, kvalitet izrade je sjajan, sve uklopljeno u milimetar i apsolutno nigde nemamo utisak da se radi o "kinezu". Sam plejer je ceo u crnoj boji, sa četiri srebrna tastera sa prednje strane, gde nas specifični scroll točkić asocira na gornju ploču gramofona. U skladu sa izgledom, ovaj plejer teži skoro 200g, što baš i nije malo, ali težina je u HiFi svetu uvek poželjna stvar pošto uliva i dodatno poverenje po pitanju konstrukcije ali i ugrađenih komponenti.

Samo pakovanje je solidno i uključuje standardno uputstvo, zaštitnu silikonsku skin futrolu, jedan USB OTG kabl, jedan coax kabl-adapter, zaštitnu foliju za ekran, klasičan USB kabl. Plejer sa prednje strane ima 2.4" LCD ekran, i to IPS varijantu rezolucije 400x360 piksela. Dovoljno je svetao i za korišćenje po jačem dnevnom svetlu, a iako nekome rezolucija može zvučati oskudno (što realno i jeste), sasvim je dovoljna za prikaz menija, podataka o pesmama i cover-art slika, dok bi veći ekran izvesno trošio i više energije. Najveći deo ipak zauzima control wheel, točkić spolja obložen gumom, koji se vrlo lako okreće i koji je stvarno izuzetno intuitivan za korišćenje u kombinaciji sa 4 tastera. Rezultat je to da će period privikavanja na interfejs biti sveden na minimum. Od tastera imamo još i Power taster sa gornje bočne i Volume tastere sa leve strane. Od konektora, opet gore imamo izlaz za slušalice, linijski izlaz, optički koaksijalni izlaz, kao i MicroUSB konektor sa donje strane, koji služi za punjenje baterije, transfer podataka ali i DAC ulaz sa računara. Prilično jednostavno i bez nekih posebnih komplikacija se u par koraka sve povezuje i pušta u rad. Jedna od interesantnih odluka FiiO-a je da plejer nema internu memoriju (mada kućište svakako deluje dovoljno veliko za koji dodatni čip). Umesto toga, tu su dva slota za MicroSD kartice (zaštićena silikonskim poklopcima), gde se mogu instalirati dve memorijske kartice od po 128GB, mada proizvođač najavljuje i podršku za veće kartice sa kasnijim verzijama firmware-a, što jeste bitno pošto lossless fajlovi zauzimaju solidnu količinu memorije.

Interfejs nam se dopao, prilično je jednostavan i ne opterećuje sistem, prilično atraktivan i čini se da je tu FiiO napravio pun pogodak. Ceo sistem pokreće Ingenic 4760B dual-core procesor na 600MHz, što je očigledno sasvim dovoljno i da interfejs radi glatko, ali i da se kompleksni audio formati dekodiraju bez čekanja i bilo kakvih drugih problema. X5 je svakako jedan od plejera koji podržava stvarno ogroman broj formata, od svih standardnih takozvanih lossy formata gde ima kompresije, kao što su MP2, MP3, AAC, ALAC, WMA, OGG, pa do širokog spektra Lossless formata bez kompresije: APE, FLAC, WAV, WMA, Apple lossless ali i DSD koji postaje sve popularniji i traženiji. Drugim rečima, praktično šta god od audio formata da snimite na memorijsku karticu, X5 će bez problema reprodukovati. Treba pratiti nove verzije firmwera pošto se stalno nešto novo dodaje, pa ukoliko i ima nečega što vam nedostaje, sva je prilika da će i to uskoro biti ubačeno kroz novi firmware. Inače, proces update-a firmware-a je jednostavan i samo treba pratiti par koraka iz uputstva.

Ovaj plejer je opremljen prilično impresivnim hardverom, od prilično robustnog sistema napajanja, pa do vrhunskih OP-ampova koji se koriste za predpojačalo, pojačalo i DAC. Primera radi, za pojačalo se koriste četiri OPA1612 čipa, dva LMH6643 za izlaz za slušalice, dok DAC koristi jedan od top TI modela: PCM1792A. Proizvođač jednostavno nije krio ni elemente ni tehnologiju, nema takozvane crne kutije, kupcima je jasno stavljeno do znanja šta kupuju, što opet audiofili itekako umeju da cene. Korisnicima je na raspolaganju 10-band grafički ekvilajzer, za fini tjuning zvuka prema ličnim afinitetima. Za napajanje je zadužena litijumska baterija kapaciteta 3700mAh, koja po osnovnim specifikacijama izdržava oko 10h neprekidnog rada, mada nova verzija firmwera i to poboljšava i ide čak do 12-14h. Ovo će naravno dosta zavisiti od toga koje fajlove slušalice i da li se i koliko koristi ekran. Da bi se potpuno napunila baterija, potrebno je oko 4h, stim što naravno kod litijumskih baterija nije potrebno baš čekati da se potpuno isprazni, već se može dopunjavati kad god za to ima prilike.

Ono što će sigurno zanimati malo zahtevnije korisnije je da će X5 vrlo lako da se poveže sa nekim od eksternih AMP/DAC-ova ako bude za tim potrebe, i tu su kako custom kratki kablovi tako i posebne silikonske podloške i gumice kojima se fiksiraju uređaji. U kombinaciji sa nekom malo robustnijom eksternom baterijom većeg kapaciteta, može da se napravi sistem prilično duge autonomije. Što se tiče izbora slušalice za ovaj plejer, neće biti problema ni sa tradicionalno zahtevnim modelima visoke omaže, no kao što smo rekli, lako i brzo se može dodati eksterno pojačalo za slušalice. Po pitanju zvuka, X5 već ima dosta fanova i ono što je neosporno je da se dobija zaista audiofilski zvuk, prilično karakterističan i sada već prepoznatljiv, za šta je najviše zaslužan ugrađeni DAC, odnosno karakteristike samog DAC-a.

Rezime

Zvuk koji X5 pruža se može opisati kao glasan, izražene dinamike i široke scene, toplije boje i generalno veoma prijatan za duže slušanje. Ono što nam se dopalo jeste da se ne gube detalji, pa iako postoje i analitičniji (i skuplji) plejeri, X5 je jednostavno veoma prijatan za uvo, ali bez nekih velikih kompromisa. Bas je veoma lepo izražen, čist i brzog udarca, veoma lepe definicije. Srednji tonovi vrlo jasni i dobre teksture, malo svetliji, dok su visoki tonovi vrlo detaljni i odlične dinamike. X5 će u saradnji sa dobrim slušalicama otvoriti potpuno novi dožljivljaj slušanja poznate muzike, sa fantastičnom separacijom instrumenata i impresivnom zvučnom scenom, zvukom koji više vuče ka malo snažnijem basu, što će većini korisnika odgovarati. Da sumiramo utiske, X5 teško da može ikoga razočarati na bilo koji način, a za oko 350€ koliko košta, definitivno nema bolje kupovine.

Conclusion

Sound X5 offers can be described as loud with expressed dynamics and wide scene, warm colors and it is comfortable for long listening. All the details are there, so even though there are more analytical (and more expensive) players, X5 is great option. Bass is beautifully expressed and nicely defined. Middle tones are clear with good texture and bright, while the treble is detailed offering excellent dynamics. X5 in combination with good headphones give you a brand new experience when it come to listening to music, with fantastic separation of instruments and an impressive sound stage, sound that gravitates towards a stronger bass, which will suit most users. X5 will not disappoint anyone in any way, and for 350 Euros, there is no definitely better offer.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2015.): 350€

4Audio ustupio: Fiio X5 Portable Digital Music Player
maloprodaja: 4Audio, Čarlija Čaplina 33, telefon: 011/2759-096
zvanični sajt: www.4audio.rs