Moćni Gembird gamepad

Jedan od najnaprednijih gamepad kontrolera koji smo do sada testirali. Pored impozantnog broja tastera na raspolaganju i dvostruke vibracije, postoji čak i integrisana zvučna kartica, što je prvi takav model koji smo videli. Kvalitet izrade je sjajan, tako da ne preostaje ništa drugo nego da mu damo najviše ocene.

Ovaj gamepad pomalo generičke oznake je top model kompanije Gembird i stvarno vredi pogledati što to donosi. Veoma kvalitetna izrada, impresivan broj tastera i funkcija, na kraju i cena koja je zaista sjajna. Iako će raditi samo na PC računaru, bez podrške za konzole, ovaj gamepad dosta dobro ilustruje kako bi ultimativni model trebao da izgleda. Gembird nije baš ime koje će igrači prepoznati, ali potvrdilo se pravilo da uvek vredi pogledati šta nude ovakva manje poznata imena pošto se mogu pronaći pravi biseri, koji bi postideli i ona najzvučnija imena. Ovaj gamepad je upravo to.

Ključne karakteristike

  • Robustna, kvalitetna konstrukcija
  • Dvostruke vibracije
  • Ugrađena zvučna kartica
  • Veoma dobra cena

Utisak kvare

  • Kada se pogledaju podržane opcije i cena, teško je pričati o bilo kakvim zamerkama

Specifikacija

Gembird Vibration USB gamepad JPD-FFB-A - Interfejs: USB

  • Dodatno: Dvostruka vibracija, ugrađena zvučna kartica
  • Tasteri: 8 za pravac, 16 dodatnih tastera, "Turbo" funkcija

Gembird Vibration USB gamepad JPD-FFB-A

Ovaj gamepad odlikuje dosta atraktivan dizajn zbog kombinacije crne i zlatne glossy plastike. Kvalitet izrade je veoma dobar a plastika ni malo ne škripi ukoliko se jako stegne. Ovaj gamepad nije baš mali i da težinom od 240g nije najlakši model na tržištu. Uprkos tome, dosta je udoban i odlično leži u rukama, a nismo primetili da dolazi do većeg zamora posle više sati korišćenja. Kabl je dužine 1.8m i koristi USB 1.1 ili 2.0 interfejs. Sa donje strane vidimo i prvo iznenađenje, 3.5mm audio konektore za mikrofon i slušalice. Naime, ovaj gamepad ima intergrisanu USB zvučnu karticu tako da se headset može direktno na njega priključiti. Neobičan ali definitivno dosta originalan koncept. Kvalitet zvuka je inače odličan, a instalacija se obavlja automatski.

Pored standardna dva analogna džojstika, tu su četvorosmerni D-pad i još dodatnih čak 16 tastera, što je verovatno i najvećih broj tastera na jednom gamepad kontroleru koji smo do sada videli. Pored čak osam tastera na gornjem delu koji su raspoređeni u dva reda, sa zadnje strane su još četiri trigger-a, po dva sa svake strane. Tu su i četiri statusne diode koje označavaju mod u kome radi gamepad, no to baš i nije najsrećniji položaj pošto se ne vidi kada se gamepad regularno koristi. Pored standardog mapiranja tastera, mogu im se dodeliti i funkcije miša i tastature, pa čak kontrolisati i reprodukcija multimedije. Nezaobilazni Turbo mod se takođe može podesiti za bilo koji taster. U svakom rukohvatu se nalazi po jedan mikro motor za vibracije, pa se u igrama koje to podržavaju dobija potpuno novi osećaj realnosti.

Rezime

Kada se sve pogleda, kvalitet izrade, broj tastera i mogućnosti podešavanja i mapiranja različitih funkcija, moćne vibracije pa čak i ugrađena zvučna kartica, stvarno ostaje samo da se konstatuje da je ovaj Gamepad sjajna ponuda za napredne igrače i da mu je vrlo teško pronaći bilo kakvu zamerku. Sve čestitke Gembird-u i topla preporuka, a kako je cena više nego povoljna, jasno je zašto nam se ovaj gamepad toliko dopao.

Conclusion

Build quality, number of keys, possibilities for setting up various functions, powerful force feedback, and even built-in audio card make this Gamepad an excellent choice for advanced players and it is hard to find any shortcoming. Bearing in mind its affordable price it is clear why we do like this gamepad and why we give it our recommendation.

Testirani proizvod je uzorak.

PCX Computers ustupio: Gembird Vibration USB gamepad JPD-FFB-A
maloprodaja: Gandijeva 152 Lokal 8, 011/21 67 928