Hama Double Action AirGrip

Iako nismo očekivali, iz kompanije Hama stiže sjajan gamepad koji vredi mnogo više nego što košta. Specijalni AirGrip rukohvati koji doprinose ergonomiji upotrebe i ugrađeni vibracioni motori su ono što ovaj gamepad razlikuje od modela iz iste cenovne kategorije.

Hama je domaćim kupcima poznata po veoma širokom proizvodnom programu periferija za računar ali i razne druge dodatne opreme. Ono što do sada nismo imali priliku da isprobamo su periferije za igranje, pa smo na test uzeli Double Action AirGrip gamepad koji će vrlo verovatno biti vrlo popularan ako ništa drugo, zbog veoma dobre cene. Do nedavno, nije moglo ni da se zamisli da se za ove pare može dobiti gamepad sa ugrađenim vibracijama, tako da se itekako isplati pogledati i proveriti da li ovaj gamepad vredi uloženog novca.

Ključne karakteristike

  • AirGrip rukohvati
  • Dvostruka ugrađena vibracija
  • Cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tasteri: 4 trigger tastera, 8 običnih, jedan 4-smerni taster (D-Pad)
  • Kontroleri: 2 analogna džojstika
  • Dodatno: dvostruka vibracija
  • Interfejs: USB

Hama Double Action AirGrip

Po obliku, Hama gamepad nas najviše asocira na Playstation modele, stim što je nešto većih dimenzija ali ne i mnogo teži, što se pozitivno odražava na ergonomiju. Proizvođač je interesantno napravio rukohvate koji su obloženi mekanom plastikom ispod koje je ostavljeno malo "lufta" tako da su se dobili vazdušni džepovi koji omogućavaju da se rukohvat prilagodi obliku šake. Ovo za posledicu ima odličnu ergonomiju, odnosno to da gamepad neće početi da žulja ruku ni posle dužeg korišćenja, što je uvek osobina koja se ceni. Kvalitet izrade je dosta dobar, spojevi precizni i nema krckanja plastike ako se malo jače pritisne, pa deluje da će bez problema izdržati i nešto grublje rukovanje.

Što se kontrola tiče, tu su dva analogna džojstika sa radijusom kretanja od 360 stepeni i tasterima ispod, 8-smerni Dpad, četiri trigger tastera sa zadnje strane, šest tastera sa desne gornje strane i dodatnim Macro i Analog tasterima. Bitno je reći da se ukupno 12 tastera može programirati po želji korišćenjem Macro funkcije, što je veoma praktično i radi odlično. Ono što se prvo primeti u korišćenju jesu upravo AirGrip koji je u početku daje pomalo neobičan osećaj na koji nismo navikli, no period navikavanja je vrlo kratak, a činjenica jeste da je ovako nešto mnogo udobnije od obične tvrde plastike, tako da tu zaslužuje pohvalu.

Rezime

Za model ovakve cene možda nije moglo da se očekuje, ali se dobijaju dva ugrađena vibraciona motora koji podižu realnost u igrama i bez kojih jednostavno nije tako interesantno igranje. Ovo se više puta potvrdilo u praksi, pogotovo kada se sa ovakvog modela pređe na neki običan. Sve zajedno, ovaj gamepad pruža definitivno više od uložene cene, pa bez obzira što Hama nije nešto posebno poznata kompanija kod igrača, definitivno zaslužuje malo više pažnje.

Conclusion

Maybe you didn’t expect to get two built in vibration motors increasing feeling of reality in games along with model like this and at this price but to be honest, without them playing games isn’t so interesting. Practice proved this fact several times; especially when you use this type of model and then you pass from this one to some other regular model. Overall, this gamepad provides you lot more than paid money regardless the fact Hama isn’t known brand among the players and it deserve more attention, that’s for sure.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, mart 2010.): 16€

Gigatron ustupio: Hama Double Action AirGrip
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79