Devolo dLAN Highspeed Ethernet II

Ovo je komplet za prvu pomoć kada je u pitanju umrežavanje korišćenjem dLAN interfejsa. Koristi se postojeća strujna instalacija, tako da samo treba pronaći dve slobodne utičnice. Instalacija je vrlo jednostavna, a performanse će dosta zavisiti od kvaliteta strujnih instalacija.

Powerline mrežni adapteri postaju sve popularniji iz dana u dan zbog činjenice da je ta tehnologija dovoljno sazrela da zaista bude upotrebljiva. Cela ideja je prilično stara, a poenta je u tome da se iskoriste već postojeće strujne instalacije za prenos mrežnog signala. Iako na prvi pogled kompanija Devolo neće biti mnogima poznata, u pitanju je proizvođač mrežne opreme koji je specijalizovan upravo za Powerline adaptere, tako da definitivno treba dobro obratiti pažnju na proizvode koji su u ponudi. Ovom prilikom smo isprobali dLAN Highspeed Ethernet II Starter Kit, komplet namenjen svima koji žele da na što jednostavniji način umreže računare i dobiju pristup internetu na mestima do kojih nije jednostavno sprovesti klasične LAN instalacije.

Ključne karakteristike

  • Koristi se postojeća strujna instalacija
  • Izuzetno jednostavna instalacija
  • Solidne performanse

Utisak kvare

  • Protok dosta zavisi od kvaliteta instalacija

Specifikacija

  • Interfejs: 100Mb/s Fast Ethernet, HomePlug AV
  • Priključak: UTP Ethernet (auto-sense kabla)
  • Strujna instalacija: 100-240V (220V Schuko)
  • Protok: 85Mbit/s
  • Domet: do 200m
  • Zaštita podataka: DESpro enkripcija
  • Dimenzije: 82 x 66 x 41 mm

Devolo dLAN Highspeed Ethernet II Starter Kit

Oni koji malo bolje prate situaciju kada su dLAN apdateri u pitanju verovatno vide razliku u odnosu na adaptere koje smo već videli, a to je zbog toga što ovaj komplet spada u 2. generaciju dLAN uređaja, odnosno omogućava maksimalnu brzinu transfera podataka od 85Mbit/s, u odnosu na 200Mbit/s koliko postižu viđeni uređaji 3. generacije. Ipak, to ne predstavlja neki veliki problem pošto realno kod ovakvih adapter brzina nije u prvom planu, već lakoća instalacije i funkcionalnost. Kao i ostali Starter Kit kompleti ovog proizvođača, i ovaj uključuje dva adaptera, tako da se odmah mogu povezati dva uređaja.

Kao i prethodnih puta, bitno je znati da je najbolje koristiti direktnu utičnicu u zidu, a ne razdelnik napona, kao i da se najbolji rezultati dobijaju ako se koriste utičnice na istoj fazi. Od samog kvaliteta strujnih instalacija će dosta zavisiti jačina signala i performanse. Na adapterima postoje LED statusne diode, i sam dizajn je dosta jednostavan tako da neće puno privlačiti pažnju. Osnovna ideja iza ove cele priče je da u situacijama u kojima iz bilo kog razloga nije moguće provući LAN kablove i ne može se instalirati Wireless konekcija, a postoje strujne utičnice, može da se sprovede mreža i to bez ikakvog posebnog znanja i komplikacija.

Rezime

Podatak koji proizvođač navodi za domet od 200m se verovatno odnosi na neke idealne, laboratorijske uslove, ali treba očekivati da mogu bez većih problema da se povežu uređaji u okviru iste stambene jedinice. Što se protoka tiče, 85Mbit/s takođe nije baš realno postići, ali se dobijaju sasvim dobri rezultati u poređenju sa adapterima ove vrste, i kao i ranije, dosta će zavisiti od samih instalacija. U svakom slučaju, dLAN Highspeed Ethernet II Starter Kit je vrlo zgodan za brzo i jednostavno umrežavanje i tu nema nikakve dileme.

Conclusion

The fact manufacturer states the range of 200m but that is probably related to some ideal, laboratory conditions, but you should expect that connecting to various devices is possible in the same housing unit. As far as flow rate, 85Mbit/s also is not very realistic, but you could get very good results compared to the adapters of this kind, and as before, a lot will depend on the installation themselves. In any case, dLAN Highspeed Ethernet II Starter Kit is very handy for quick and easy networking.

Preporučena cena (uključujući PDV, avgust 2010.): 75€

Direct Link ustupio: Devolo dLAN Highspeed Ethernet II Starter Kit
maloprodaja: Direct Link partneri, spisak prodavnica na ovom linku.