Canon PowerShot SX400

Canon aparat iz Super-Zoom kategorije i entry level klase. Dobra cena, odličan objektiv sa 30x optičkim uvećanjem i stabilizacijom slike, jednostavan je za korišćenje i pravi sasvim dobre fotografije. Jedina zamerka se odnosi na video koji je rezolucije od 720p i nešto većeg stepena kompresije.

Canon PowerShot SX400 je model za 2014. godinu koji je pozicioniran odmah ispod SX520 HS aparata. Radi se o interesantnom Super-Zoom aparatu sa 30x optičkim zumom (plus dodatno i 4x digitalni zum), sa CCD senzorom rezolucije 16MP i fiksiranim 3" LCD ekranom. Gledajući specifikacije, možemo odmah da konstatujemo da se radi o osnovnom modelu koji je namenjen manje zahtevnim amaterima, onima koji kupuju svoj prvi digitalni aparat, a žele malo fleksibilniju optiku kojom mogu uhvatiti i neke malo dalje scene. Za Canon svakako ovo nije prvi takav aparat i iza njega stoji stvarno dosta iskustva i sjajnih kamera, tako da verujemo da će i SX400 opravdati visoka očekivanja.

Ključne karakteristike

  • Atraktivne crvene boje
  • Solidan kvalitet izrade
  • Odličan objektiv od 24-720mm po 35mm ekvivalentu
  • Optička stabilizacija slike
  • Jednostavan za korišćenje
  • Dobar kvalitet fotografija

Utisak kvare

  • Video ima nešto veći stepen kompresije

Specifikacija

  • Rezolucija: 16.0 Megapixel, 1/2.3-inch CCD, 4608 x 2592 piksela
  • Objektiv: 30x optical zoom; 4.3 (W) - 129.0 (T) mm (35mm film equivalent: 24-720mm); f/3.4 (W), f/5.8 (T), ISO 100-1600
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: NB-11LH Rechargeable Li-ion
  • Povezivanje: MicroUSB
  • Ekran: 3" LCD (230.000 px)
  • Video: 1280 x 720, 25 fps
  • Konekcije: Mini USB
  • Dimenzije: 104.4 x 69.1 x 80.1mm
  • Težina: 297g (samo kamera)

Canon PowerShot SX400

Ovaj aparat postoji u dve verzije, crnoj i crvenoj kao što je bio primerak na našem stolu. Jedno se mora priznati, a to je da crvena boja zaista pravi ogromnu razliku i da crveni SX400 izgleda veoma atraktivno. Dimenzije od 104.4 x 69.1 x 80.1mm su manje više i standardne za Super-Zoom modele i treba znati unapred da ovakav aparat nije za džep niti torbu, već da treba investirati u posebnu futrolu čim pre. Sa oko 300g težine neće biti neki veliki teret (čak ni kada se ubace memorijska kartica i baterija). U pakovanju, stižu punjač za NB-11LH Li-Ion bateriju, kabl za punjenje, traka za nošenje (koja je možda malo tanka za nošenje oko vrata, mada aparat ipak nije toliko težak) kao i poseban poklopac objektiva, koji se vezuje za telo aparata kako se ne bi slučajno izgubio.

Canon je uradio odličan posao po pitanju ergonomije, tako da aparat vrlo dobro leži u rukama i može se držati i jednom rukom, zahvaljujući izraženom rukohvatu sa desne strane koji je presvučen gumiranim materijalom. Telo kamere je, očekivano, napravljeno od plastike solidnog kvaliteta i završne obrade, i nismo primetili da se bilo gde uštedelo na materijalu ili nekom drugom elementu. Sa gornje strane nalazimo zum prsten i okidač u desnom kraju, postavljeni tako da kažiprst desne ruke pada tačno na njih, kao i On/Off taster. Gore je i blic koji je smešten ispod poklopca koji se automatski otvara (može se i ručno otvoriti) kada je blic potreban, uz mikrofon i zvučnik koji je okrenut ka pozadi. Sa prednje strane aparata sam objektiv zauzima najviše prostora, a vidimo i nezaobilaznu AF Assist lampicu.

Sa desne bočne strane, na rukohvatu imamo gumirana vratanca ispod kojih je kombinovani USB/AV konektor za transfer slika sa aparata (uz odgovarajući kabl koji se ne dobija u pakovanju) i šteta je samo što je izostala podrška za HDMI interfejs koji je daleko praktičniji, a što nam govori da se radi o modelu osnovne kategorije. Sa donje strane aparata su navoj za stativ i pregrada za bateriju i memorijsku karticu. Koriste se SD, SDHC i SDXC memorijske kartice regularnih dimenzija, a sam aparat nema internu memoriju. Sa zadnje strane aparata vidimo 3" LCD (i dva vidljiva šrafa iznad njega, što je možda moglo i nekako drugačije da se reši) koji je rezolucije 230.000 piksela, što je i neki prosek za entry level kategoriju. Jačina osvetljenja i kontrast su dobri, ali po danu kada je sunce malo jače će ipak morati da se zakloni rukom da bi se bolje video sadržaj ekrana. Kontrole na telu aparata su prilično standardne, uz poseban Record taster kojim se snima video, 4-smerni taster za navigaciju i set dodatnih funkcija,

Rezime

Ovaj aparat koristi 24 to 720mm (35mm ekvivalent) objektiv sa 30X optičkim uvećanjem i otvorom blende od f3.4-5.8, što su vrlo lepe brojke za model ove kategorije i cene. Dobija se mogućnost hvatanja nešto šireg kadra, ali i ozbiljnoj uvećanja uz optičku stabilizaciju slike koja puno znači u telefoto oblasti. Kao i uvek, korisnicima su dostupni brojni predefinisani scenariji i kreativni filteri, ali i Smart Auto režim, gde ugrađeni Digic 4+ procesor lako i brzo prepoznaje i definiše scenu i bira jedno od 32 dostupna setovanja. Video se snima u maksimalno 720p rezoluciji (i malo agresivnijoj kompresiji od 9Mb/s), što i nije toliko impresivno ali opet, jeste očekivatno za aparat ove cene. Zum naravno radi tokom snimanja videa, ali je za nijansu bučniji, što će se čuti u snimcima. Što se fotografija tiče, nemamo nekih posebnih zamerki i kombinacija 16MP senzora i dobre optike daje dobre rezultate, svakako među boljima u svojoj kategoriji. Zaključak se nekako sam nameće, ovaj aparat je jednostavan i zabavan za korišćenje, namenjen onima koji traže Super-Zoom model koji radi solidno brzo, i daje kvalitetne fotografije. Voleli bi da je video veće rezolucije ili barem manjeg stepena kompresije, ali za ovaj cenovni razred, PowerShot SX400 svakako pruža dovoljno toga.

Conclusion

The device uses 24 to 720mm lens (35mm equivalent) with 30X optical zoom and f3.4-5.8 aperture, which are great numbers for a model of this category and price. The possibility of capturing a wider frame is provided, but also a serious zooming thanks to the optical image stabilization, which means a lot in the telephoto area. The users have the opportunity to use the numerous predefined scenarios, creative filters and Smart Auto mode in which the built-in Digic 4+ processor easily and quickly identifies and defines the scene and selects one of the 32 available settings. Video is recording in 720p resolution (along with a more aggressive compression of 9MB/s), which is not impressive at all but it is usual for the price. Zoom works while recording videos and it is noisy, so you can hear it while reproducing the recorded videos. As far as the photos, everything is beyond reproach, and the combination of 16MP sensor and good optics delivers good results, among the best in its category. This machine is easy and fun to use, an ideal offer for those who seek for super-zoom model that works quickly and provides solid quality photos. We'd like to see a higher resolution or at least less compression level, but for this price scope, the PowerShot SX400 certainly offers many things.

Preporučena cena (uključujući PDV, maj 2015.): 170€

Canon ustupio: Canon PowerShot SX400
zvanični sajt: canon.rs