Canon IXUS 170

Jedan od novijih modela iz Canon IXUS serije, sa vrlo kompaktnim dimenzijama i senzorom od 20MP. Ono što nam je ipak zanimljivije od senzora jeste to što je upakovan objektiv sa 12x optičkim zumom, što ima odlične rezultate.

Canon je predstavio novu seriju IXUS modela, a mi smo kao prvi iz te nove generacije videli model 170. Radi se o vrlo kompaktnom aparatu koji u tako male dimenzije uspeva da spakuje dosta tehnologije i koji je namenjen onima koji traže mali i lagani aparat sa dobrom optikom, koji će moći da zabeleži dobre fotografije bez obzira gde se nalazi. IXUS serija je dobro poznata među onima koji traže malo kvalitetnije digitalce, i u prošlosti je malo koji drugi proizvođač u toj kategoriji mogao da priđe Canon-u, što je svakako pokazatelj da se radi o ozbiljnim aparatima koji su daleko od klasičnih digitalnih "idiota".

Ključne karakteristike

  • Veoma kompaktne dimenzije
  • Odlična optika sa 12x optičkim uvećanjem
  • Vrlo dobar kvalitet fotografija i videa

Utisak kvare

  • Nema HDMI interfejsa
  • Video je maksimalne rezolucije 1280x720p

Specifikacija

  • Rezolucija: 20 megapiksela, 1/2.3'' CCD senzor, 5152 x 3864 piksela
  • Objektiv: 12x optical zoom; 4.5 – 54.0 mm (35 mm equivalent: 25 – 300 mm); f/3.6 – f/7.0, ISO 100-1600
  • Memorija: SD/SDHC/SDXC Memory Card
  • Baterija: NB-11LH Rechargeable Li-ion
  • Povezivanje: MicroUSB
  • Ekran: 2.7" LCD (230.000 px)
  • Video: 1280 x 720, 25 fps
  • Konekcije: Mini USB
  • Dimenzije: 99.6 x 57.6 x 22.6 mm
  • Težina: 141g (sa baterijom i memorijskom karticom)

Canon IXUS 170

Da odmah razjasnimo eventualne nedoumice, radi se o digitalnom aparatu srednje kategorije koji je namenjen malo zahtevnijim početnicima kojima treba malo više kontrole i malo bolji kvalitet slika i videa. Aparat je spakovan u stvarno vrlo kompaktno kućište dimenzija 99.6x57.6x22.6 mm i teži samo 141g zajedno sa memorijskom karticom i baterijom, što znači da bez ikakvih problema staje u džep pantalona. U ponudi je čak 9 različitih boja finiša. Kao što smo i pretpostavljali, kućište aparata je plastično, sa zaobljenim linijama tako da deluje još kompaktnije nego što jeste, a upotrebljena plastika je prilično čvrsta i deluje izdržljivo.

Sa prednje strane aparata imamo raspoređene standardne elemente: objektiv sa integrisanim poklopcem, blic, AF lampicu i mikrofon, sa jedne bočne strane zvučnik, sa druge poklopac koji skriva Mini USB konektor. Sa donje strane su navoj za stativ i poklopac ispod koga su ležište za memorijsku karticu (podržane SD, SDHC i SDXC) i bateriju (NB-11LH). Autonomija je negde oko 200 snimaka, što i nije toliko impresivno, ali postoji takozvani Eco režim koji to donekle poboljšava. Sa gornje strane aparata su okidač i zum prsten, dok su pozadi 2.7" LCD ekran rezolucije 230.000 piksela i standardni set navigacionih tastera. Interesantno je da imamo i poseban Help taster koji će dobro doći početnicima koji još uvek ne umeju da se snađu.

Interfejs nije doživeo neke velike izmene i imamo sve standardne opcije raspoređene u par ekrana, pa će i oni koji do sada nisu imali iskustva sa digitalnim aparatima vrlo brzo pronaći sve što im je potrebno, bez obzira da li će odabrati neki od automatskih režima rada ili manuelne opcije kojih iako nema puno ipak pružaju mogućnost određene slobode i omogućavaju da se dobiju malo bolji rezultati. Objektiv ima 12x optičko uvećanje koje pokriva raspon od 25 – 300 mm (po 35mm ekvivalentu), što je odlično za one koji vole da slikaju široke kadrove, i možemo da konstatujemo da je sjajno to što sada imamo ovako kompaktne aparate sa 12x zum objektivom. Još bolje je to što zum radi glatko i brzo, bez mnogo buke.

Rezime

Apara pokreće Digic4+ procesor novije generacije, koji nema problema sa 20M fotografijama, i generalni utisak je da aparat radi solidno brzo, i nismo primetili nikakva usporenja, AF je brz i to bez obzira na situaciju, a čekanja kod snimanja fotografija gotovo i da nema. Ovo je aparat zgodan za one koji ne vole da propuste neki trenutak zbog toga što su morali da čekaju da se aparat upali ili fokusira. Mala zamerka ide na račun toga što nema HDMI interfejsa, kao i to što je maksimalna rezolucija videa 720p (1280x720). Ipak, radi se kompaktnom aparatu koji je pravi odlične fotke, što je oduvek bilo i ono po čemu su se IXUS modeli izdvajali u odnosu na konkurenciju.

Conclusion

The machine runs Digic4+ processor of the newer generation that works great with 20M photographs. The camera is working solidly quickly, and we did notice no lagging, AF is fast, regardless of the situation, and there is no waiting while shooting. This camera is good for those who do not like to miss a moment because they had to wait for the device to start or focus. The only shortcoming refers to the fact it is not having the HDMI interface and the fact that maximum video resolution is 720p (1280x720). However, it is a compact camera that makes great photos, which is why IXUS models stand out among the competition.

Testirani proizvod je uzorak.

Canon ustupio: Canon IXUS 170
zvanični sajt: canon.rs