Asus O!Play HD2

Veoma interesantan mrežni multimedijalni plejer iz Asus-a koji podržava 3.5" SATA diskove, ima USB 3.0 i eSATA interfejse, a pored svega podržava i neke od NAS funkcija. Kompatibilan je sa ogromnim brojem različitih multimedijalnih formata, lako se instalira i integriše u postojeći audio i video sistem i na kraju, ima stvarno odlične performanse u radu.

Na ovogodišnjem CeBIT-u, kompanija Asus je predstavila najnoviji mrežni multimedijalni plejer iz O!Play serije, model HD2. Od tada je prošlo par meseci, a HD2 je polako došao i do nas, tako da možemo na licu mesta proveriti šta je toliko zanimljivo kod ovog plejera. Asus je klasičan mrežni multimedijalni plejer oženio sa NAS-om i HD2 je plod te ljubavi. Šalu na stranu, posle mrežnih plejera koji ne podržavaju hard diskove, već samo reprodukuju fajlove preko mreže ili eksternog diska, Asus je ovaj model napravio tako da podržava klasične 3.5" SATA hard diskove. Uz podršku za stvarno impresivan broj različitih multimedijalnih formata i neke internet servise, HD2 može biti pravi centar kućne multimedije.

Ključne karakteristike

  • Veoma jednostavna instalacija
  • Poduža lista podržanih formata multimedijalnih fajlova
  • USB 3.0 interfejs, eSATA, čitač memorijskih kartica
  • Full HD reprodukcija videa, DLNA kompatibilnost
  • Dolby TrueHD Decode & Passthrough podrška

Utisak kvare

  • YouTube reprodukcija nije dostupna u trenutnoj verziji softvera

Specifikacija

  • Interfejs: Ethernet, USB 3.0, eSATA, Composite AV, Component out, HDMI, optički i koaksijalni S/PDIF, PC Link
  • Video: MPEG1/2/4, H.264, VC-1,RM/RMVB (.mp4, .mov, .xvid., .avi., .asf, .wmv, .mkv, .rm, .rmvb, .flv, .ts, .m2ts, .dat, .mpg, .vob, .mts, .tp, .trp,.iso,mts,.trp,.ifo,m1v,m2v,m4v)
  • Audio: MP3, WAV, AAC, OGG, FLAC, AIFF, LPCM, WMA (Dolby Digital AC3, Dolby Digital Plus, DTS Surround Sound, ID3 Tag, Dolby TrueHD Decode & Passthrough)
  • Ostali formati: JPEG, BMP, PNG, GIF, TIFF
  • Subtitles: SRT, SUB, SMI, SSA,TXT
  • Dodatno: čitač memorijskih kartica (CF, SD, MMC, MS, MS Duo)

Asus O!Play HD2

U pakovanju se pored samog plejera dobija dosta toga: sjajan daljinski upravljač koji je u rangu kvalitetnijh modela za TV, osnovni set kablova za povezivanje (čestitke Asus-u za HDMI kabl koji se retko kad dobija), set za instalaciju hard diska (šrafovi, kablovi, tray za montažu), CD i papirno uputstvo, kao i adapter za napajanje. Instalacija diska je jednostavna, sa donje strane plejera se odvrće jedan šraf i skida poklopac a zatim disk povezuje i fiksira pomoću kompleta koji se dobija. Mala napomena, sve funkcije osim NAS-a su dostupne i bez diska, tako da njega nije neophodno instalirati da bi se plejer odmah mogao koristiti. Sam plejer je malo veći od prosečnog 3.5" eksternog hard diska, kućište je crne boje i glossy finiša, sa zanimljivom šarom na gornjoj strani. Napred vidimo slotove čitača memorijskih kartica (tri slota za CF, SD/MMC i MS/MS Duo formate), kombinovani USB/eSATA i poseban USB 3.0 port. Tu se nalaze i LED statusna dioda kao i IR senzor, a na samom uređaju nema nikakvih drugih kontrola, već sve ide preko daljinca. Da ovde samo kažemo da pošto postoji kombinovani USB/eSATA port (koji se još negde naziva i Power eSATA) , to znači da se eksterni eSATA uređaj ne mora dodatno priključiti i na USB port, već se napajanje dobija direktno preko ovog USB/eSATA interfejsa.

Sa zadnje strane vidimo brojne konekcije: HDMI (u verrziji 1.3), kompozitni i komponentni AV konektori, koaksijalni i optički S/PDIF, LAN, dodatni USB i PC Link koji se koristi ako se plejer spaja direktno na računar. Trebalo bi i pomenuti da je O!Play kompatibilan sa FAT16/32, NTFS, HFS/HFS+ i EXT3 fajl sistemima. Interfejs plejera je prilično jednostavan (i ruku na srce, mogao bi biti i malo atraktivniji) ali zato radi dosta brzo i nema nikakvog seckanja niti zastoja. Priključivanje bilo kog eksternog uređaja ili memorijske kartice se detektuje i automatski prikazuju opcije koje su dostupne, što je vrlo zgodno. Podešavanje za rad u mreži je takođe dosta jednostavno i možda jedino fali podrška za WiFi, no kako postoji dovoljno USB priključaka, moguće je da će ta podrška doći u vidu nekog WiFi USB adaptera, kao što je slučaj sa mrežnim plejerima drugih proizvođača. Pored reprodukcije standardnih multimedijalnih formata, odmah da je podržan recimo i MKV format ali i svi aktuelni formati titlova, uz pravilan prikaz naših slova. Što se funkcija NAS-a tiče, tu su Samba, FTP, iTunes serveri kao i Bittorrent klijent, što će našim korisnicima sigurno biti i najzanimljivije.

Rezime

Posle isprobavanja, možemo da konstatujemo da O!Play HD2 radi stvarno odlično, brzo čita medije i ne mora se čekati na početak reprodukcije, čak ni velikih fajlova HD rezolucije, pristupa Internet servisima kao što su Flickr, Picasa, prikazu stanja akcija i vremenskoj prognozi ali i brojnim Internet radio stanicama. Proizvođač kroz meni nudi i direktni upgrade firmware-a uređaja, a očekujemo i da u nekoj od narednih verzija i YouTube bude podržan. Sve zajedno, ovaj uređaj dosta toga donosi u jednom pakovanju, i biće odličan izbor za sveobuhvatnu kućnu multimediju.

Conclusion

After trial we can say that O! Play HD2 works really great, reading media is fast and you don't not have to wait to start playing, even with large HD resolution files, access to Internet services such as Flickr, Picasa is provided, and it also provides view on stock exchange and weather and access to many Internet radio stations. Through the menu manufacturer offers a direct upgrade of device firmware, and we expect that YouTube is going to be supported in one of the next versions. This device brings lots of things in one package, and it will be an excellent choice as a comprehensive home multimedia device.

Preporučena cena (uključujući PDV, 2011.): 180€

Asus ustupio: Asus O!Play HD2
zvanični sajt: asus.rs