A1 - Sigurnost u digitalnom svetu: Vaš vodič za zaštitu na društvenim mrežama

Da li vam se nekada dogodilo da na svom Instagramu sasvim slučajno vidite da pratite naloge koje nikada niste posetili i čiji sadržaji vam nisu bliski? Ako ste posumnjali da vam je neko ukrao identitet, verovatno ste malo pročešljali podešavanja svog naloga i neočekivano otkrili da su dva telefona istovremeno ulogovana na vašem profilu. Ako vaša šifra glasi 123456, godinama je niste promenili i ne koristite dvostruku potvrdu identiteta, nema šta da razbijate glavu. Vaš Instagram nalog je kompromitovan.

S obzirom na to da je hakovan profil na društvenim mrežama teško povratiti i dokazati da je u pitanju prevara, ne morate odmah da brišete svoje naloge na društvenim mrežama kako biste bili sigurni da ste bezbedni. Evo nekoliko saveta kako da povećate sigurnost svojih naloga i oslobodite se straha da će vam neko ukrasti identitet, neovlašćeno pristupiti vašem računu i ukrasti novac ili zloupotrebiti informacije iz vašeg računara ili telefona. Reinstalirajte sistem

Proverite mailbox. Ako ustanovite da ste dobili mejl sa sumnjivim linkom ili ste kliknuli na reklamu, obavezno reinstalirajte sistem, pa tek onda menjanjte šifru. Velike su šanse da u tom slučaju na svom računaru ili telefonu imate tzv. Keylogger koji će kasnije slati na e-mail hakeru sve što vi budete kucali na računaru ili telefonu. Samim tim, imaće i informacije o vašoj novoj šifri.

Stavite “jaku” šifru - Kada je reč o lozinkama koje koristite za svoje naloge na društvenim mrežama, potrudite se da ne budu previše očigledne. Koristite kombinaciju malih i velikih slova, brojeva i znakove interpunkcije. Kada menjate lozinku, obavezno izaberite opciju koja će vas izlogovati sa Facebooka ili Instragrama sa svih uređaja na kojima ste možda još uvek ulogovani.

Proveravajte sve dostupne opcije - U podešavanjima postavite proveru uređaja sa kojih se prijavljuje na vaš nalog. Ukoliko pronađete nešto što nije vaše, IP adresu drugog telefona ili računara, imate posla s uljezom i vreme je da promenite lozinku i postavite dvostruku potvrdu identiteta (2FA).

Dvostruka potvrda identiteta(2FA) - Ukoliko se na vaš nalog neko prijavi sa nekog uređaja koji nije uobičajen, na vašu email adresu će stizati obaveštenje upozorenja, a na telefon kod koji je potrebno uneti da bi se pristupilo profilu.

Nikada nemojte držati novac na kartici koju koristite za online plaćanja. Kartice za internet plaćanja uvek treba da budu bez novca. Tek kada znate na šta ćete taj novac potrošiti, uplatite na karticu sumu koja vam je potrebna. Na taj način sigurni ste da čak i ako se desi hakovanje profila, nećete imati strah od toga da će neko ukrasti vaš novac.

Oprezno sa wi-fi mrežom - Wireless ima svako mesto na koje idemo, počev od kafića, preko biblioteka, firmi i fakulteta. Međutim, kada se priključite na Wi-Fi postajete ranjivi i hakeri lako mogu da uzmu vaše podatke. Zato štedljivo sa “kačenjem” na wireless i koristite ga samo kada ste sigurni čiji je bežični Internet u pitanju.

Kako da se dodatno zaštitite? - Znanje je moć i zato treba biti informisan i pratiti dešavanja. Platforma Kutak za bezbedan Net može biti sjajan saputnik u virtuelnom svetu. Upravo tu vas čekaju najnoviji trendovi, kursevi, uputstva i korisni saveti o korišćenju različitih alata za zaštitu na internetu.

Naravno, uvek je dobro i preporučljivo imati softversko rešenje koje štiti uređaje i sve aktivnosti na njima. Kompanija A1 Srbija nedavno je lansirala A1 Net Protect Max, rešenje koje omogućava da budete bezbedni dok surfujete internetom, koristite online bankarstvo ili online kupovinu, a nudi i opcije Roditeljske kontrole, ID zaštite, kao i Trezor koji čuva lozinke i druge bitne lične podatke.