Trust GXT 27 Force Vibration

Ovo je vrlo interesantan volan koji dolazi sa ugrađenim motorima za vibracije, gumiranim obručom i vrlo kvalitetnom izradom koja će odlično odgovarati onima koji nisu previše nežni prema svojim periferijama u toku igranja.

Trust je poznat širem krugu korisnika po velikom broju raznih periferija, doduše bez nekog posebnog akcenta na kategoriju namenjenu posebno igračima. Ipak, imamo i par interesantnih gadgeta koji će se dopasti igračima, a jedan od njih je i GXT 27, volan kompatibilan sa PC i PS2 i 3 platformama. Volan je posebno zanimljiv zbog podrške za vibracije, a to kako znamo, u simulacijama vožnje dosta znači i prilično doprinosi realnosti same igre. Svakako da postoje proizvođači koji su daleko poznatiji po igračkim periferijama, no to sa sobom nosi uglavnom i malo veću cenu proizvoda, zbog čega verujemo da će Trust imati bolju prođu kod domaće publike, gde je cena možda i najbitnija kategorija.

Ključne karakteristike

  • Podrška za vibracije
  • Kompatibilnost sa PC i PlayStation platformama
  • Odnos cene i performansi

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kontroleri: dve poluge iza volana, pedale
  • Dodatno: vibracija
  • Interfejs: USB/PS2/PS3

Trust GXT 27 Force Vibration Steering Wheel

Prvo što smo mogli primetiti je da ovaj volan deluje dosta kvalitetnije nego što bi se moglo pomisliti za model ove cenovne kategorije. Čvrsta i kvalitetna plastika, prijatno debeo obruč koji je anatomski oblikovan, sa gumiranom površinom (što je odlično pošto neće biti proklizavanja kada se šake oznoje posle dužeg korišćenja). Fiksiranje volana na sto neće biti komplikovano pošto se dobija u pakovanju mehanizam koji podseća na stegu i koji će veoma čvrsto pritegnuti volan tako da teško da se može desiti da se otkači na silu. U pakovanju još stiže i kratko korisničko uputstvo, a sjajno je i to što nema instalacije nekog posebnog softvera, već će sve raditi posle prvog priključivanja.

Na samom volanu nas dočekuje solidan broj tastera, devet sistemskih i akcijskih, ali i poseban 8-smerni D-pad sa leve strane i četiri akcijska tastera sa prepoznatljivim PlayStation oznakama (krstić, krug, kvadrat i trougao). Iza volana se nalaze dve poluge koje služe za menjanje brzina, baš kao na formuli i predstavljaju definitivno najbolje rešenje, brže i preciznije od klasičnog mehaničkog menjača. Na kraju, imamo i dve pedale (kočnica i gas), na solidno teškom postolju koje je na površini teksture takve da noge neće kliziti. Pedale imaju dobar otpor i nisu previše visoke, tako da će sigurno svima odgovarati.

Rezime

Performanse volana su odlične, imamo ugrađene vibracije, koje dosta doprinose da vožnja bude maksimalno realna, a interesantno je da sam volan ima i šest nivoa podešavanja za osetljivost, tako da će svako moći da ga jednostavno prilagodi svojim potrebama. Svi znamo da kvalitetan volan ne može biti mnogo jeftin, ali Trust GXT 27 košta manje od poznatije konkurencije, a isporučuje stvarno sjajne performanse.

Conclusion

Performance of the steering wheel is great, it has a built-in force feedback, which contributes to a feeling of a real ride, and what is interesting is the fact that the steering wheel has six levels of sensitivity settings, so everyone will be able to easily adapt it to its needs. High quality steering wheel cannot be cheap, but Trust GXT 27 costs less than the models of better-known competitors, while delivering excellent performance.

Preporučena cena (uključujući PDV, septembar 2012.): 45€

Gigatron ustupio: Trust GXT 27 Force Vibration Steering Wheel
maloprodaja: Gigatron Shop Kirovljeva br. 17, 011 / 354 13 78 ili 011 / 354 13 79
zvanični sajt: gigatronshop.com