Sweex Force Vibration volan

Odličan i vrlo povoljan Sweex volan sa podrškom za vibracije koji je namenjen korisnicima koji ne žele da potroše previše novca na kontroler, ali ipak neće ni da odustanu od vibracija. Možda najslabiji deo ovogo kompleta su pedale koje nas nisu oduševile.

Iako je dosta ljudi čulo za kompaniju Sweex, ne zna mnogo njih da postoje i igračke periferije ovog proizvođača. Ovom prilikom ćemo predstaviti volan sa podrškom za Rumble funkcije u igrama. To predstavlja verziju Force Feedback-a, odnosno ugrađeni mikro motori pružaju vibracije koje bi trebale da igraču pruže osećaj kao da sedi u pravim automobilu.

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena
  • Dosta dobra ergonomija
  • Podrška za vibracije

Utisak kvare

  • Kvalitet završne obrade

Specifikacija

Sweex Force Vibration Steering Wheel - Broj tastera: 10 regularnih, 8-smerni D-pad

  • Kontroleri: dve poluge menjača iza volana
  • Dodatno: gumirane površine za ruke
  • Interfejs: USB 2.0 (za PC)

Sweex Force Vibration Steering Wheel

Kada se otpakuje, tu su sam volan, pedale i dodatak za fiksiranje na sto. Volan je srednje veličine i deluje prilično atraktivno zbog kombinacije plave, srebrne i crne boje. Kada se bolje zagleda, vidi se da je plava boja u stvari guma koja služi da pruži bolji grip i da veću udobnost, to jest poveća ergonomiju. Voleli bi doduše da ova guma ima neku teksturu pošto je vrlo moguće da će malo kliziti kada se šake oznoje. Kvalitet izrade je prosečan, a mi smo primetili da plastika ipak krcka i škripi kada se malo energičnije koristi, te možda nije loša ideja da se bude malčice nežniji kada se koristi da neki deo ne bi popustio.

Volan sa donje strane ima vakumske stope koje prilično snažno drže (naravno, pod uslovom da je sto ravan i dovoljno gladak), a za svaki slučaj je tu i dodatak koji se montira preko osnove volana i fiksira sa donje strane stola nalik na stegu. Ovo deluje pomalo nezgrapno i što se nas tiče, moglo bi i da izostane iz paketa. Drugi deo cele priče su pedale koje su plastične i nisu nam se previše dopale. Kako nema nikakve opruge koja bi davala otpor, pedale jednostavno ne doprinose osećaju realnosti u igrama.

Na volanu se nalazi dosta tastera, čak 10 (svi su obeleženi brojevima, da bi se lakše konfigurisali), uz dodatni D-pad (8 pravaca). Pored ovoga, postoji jedan Mode taster za uključivanje vibracije, a sa zadnje strane i poluge za menjanje brzina. Ove poluge su prilično dobrog kvaliteta i sa "klikom" tako da deluju dosta uverljivo. Po priključivanju na slobodan USB port i instalaciji drajvera, mogu se programirati tasteri po želji, u zavisnosti od igre. Vibracije su dosta dobre i definitivno mnogo znače u simulacijama vožnje kada se volan otima, vibrira u zavisnosti od puta i ponaša kao da ste zaista u automobilu. Volan se inače može okreteti po 45 stepeni u svakom smeru, i dosta se dobro pokazao u igrama.

Rezime

Iako nas kvalitet izrade u startu nije impresionirao, činjenica je da se u igrama pokazao odlično i da zaista nemamo ni jednu konkretnu zamerku koju bi mogli uputiti. Tastera ima dovoljno za svakoga, a generalni utisak je da ovaj volan predstavlja vrlo povoljno rešenje za kupce koji ne žele puno novca da potroše na volan, ali bi voleli da ipak pazare neki model sa podrškom za vibracije.

Conclusion

Although we weren’t impressed by the build quality, we must say it is awesome in games and that we have no objections. There are enough buttons for everyone so this steering wheel represent affordable solution for buyers who don’t want to spend too much money but they would like do buy model with force feedback, that is our general impression.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2008.): 27€

Sampro ustupio: Sweex Force Vibration Steering Wheel
maloprodaja: Njegoševa 19, 011/307 50 60