Samsung ML-1630

Ovo je laserski štampač za one koji polažu na izgled, i sigurni smo da će teško naći neki koji izgleda atraktivnije od ovog modela. Da ne bude da je sve u izgledu, tu je i odličan kvalitet štampe, ali i nešto sporija štampa od proseka. Kada se sve ovo ubaci u jednačinu, rezultat je svakako štampač vredan pažnje.

Samsung je predstavio novi model laserskog štampača koji će biti zanimljiv svim korisnicima prevashodno zbog veoma atraktivnog izgleda. Vrlo zanimljiva informacija je i da je ovaj model u Americi po predstavljanju bio dostupan samo u Apple on-line prodavnicama. Sada je već dostupan i u ostalim prodavnicama, a od nedavno se može pronaći i kod nas. Iako se definitivno za isti novac može pazariti i brži model bogatiji opcijama, ML-1630 naprosto izgleda fantastično, i sigurno da će se mnogi odlučiti za njegovu kupovinu.

Ključne karakteristike

  • Izuzetan dizajn
  • Kompaktne dimenzije
  • Odličan kvalitet otiska, slova i grafike
  • Vrlo tih rad

Utisak kvare

  • Ulazna i izlazna fioka su malog kapaciteta
  • Ovaj model nije brzinski šampion
  • Vrlo se lako prlja
  • Standardni toner je kapaciteta svega 2000 strana

Specifikacija

Samsung ML-1630 - Brzina: do 16 strana u minuti A4 (ili 17 letter formata), prva strana za 15 sekundi iz sleep režima

  • Rezolucija: 1200 x 600 dpi
  • Procesor: Samsung 150 MHz
  • Memorija: 8MB
  • Interfejs: Hi-Speed USB 2.0
  • Operativni sisitemi: Windows 2000/XP/2003 Server/Vista, Linux OS, Mac OS 10.3, 10.4
  • Ulazni kapacitet: 1 poluautomatska kaseta za 100 listova
  • Izlazni kapacitet: 30 listova
  • Dimenzije: 33.2 x 37.5 x 12.1 cm
  • Težina: 6.3 Kg
  • Zvuk: do 45dBA
  • Kapacitet tonera: 2000 strana sa 5% pokrivenosti, dolazi sa starter tonerom kapaciteta 1000 stranica
  • Mesečni ciklus štampe: 5000 strana

Samsung ML-1630

Gledano spolja, ne bi se baš na prvi pogled reklo da je u pitanju laserski štampač. Navikli smo da laserski štampači budu više vertikalno orijentisani, a kod ovog modela je sve u horizontalnoj ravni. Ceo štampač je napravljen od crne kvalitetne plastike koja je visokog sjaja. Ovo izgleda izuzetno atraktivno, pogotovo u kombinaciji sa dva tastera osetljiva na dodir koja su uklopljena u telo štampača. Naše početno oduševljenje je splaslo već posle par minuta, pošto će na ovom štampaču ostati otisci i ako samo prođete pored njega, a kamoli ga dodirnete. Iako u pakovanju stiže mikrofiber krpica, što je lep gest, budite unapred pripravni na dnevno održavanje, to jest čišćenje, ukoliko vam ne smeta da štampač izgleda kao da ste na njemu doručkovali.

Ono što se ne vidi na prvi pogled je ulazna kaseta koja je u stvari polu-automatska. To znači da se na pritisak eject tastera ulazna fioka do pola izvlači iz tela štampača, što je vrlo simpatično. Izlazna fioka je u stvari deo od providne plastike koji se vrlo jednostavno spolja namesti, i na koji može stati do 30 listova hartije. Kapaciteti ulazne i izlazne fioke nisu baš impresivni, no i ne očekujemo da će taj podatak odvratiti od kupovine one kojima se ovaj štampač sviđa. Postoje samo dva tastera, jedan za paljenje i jedan za prekidanje štampanja, što je kad bolje razmislimo i više nego dovoljno za 90% korisnika, a kako je ovo osnovni model to svakako ne možemo uzeti za manu. Ispod maske, pored tastera koji su osetljivi na dodir, postoji i plava LED lampica koja se pali kada se štampa, pokazujući broj kopija.

Sa računarom se povezuje preko USB porta, i drajveri podržavaju sasvim dovoljan broj različitih operativnih sistema. Brzina štampe od svega 16 stranica po minuti nije osobina ovog modela koja će ga izdvojiti iz gomile, naprotiv, on je pozicioniran negde u samu sredinu trenutne ponude. Ovo ne znači da je spor, samo jednotavno da postoje i brži modeli njegove klase. Kvalitet štampe je već druga priča i mora se priznati da je otisak vrlo dobar, tekst vrlo oštar i pri manjim veličinama fonta, a grafika vrlo jasna i takođe oštra. Nismo primetili nikakve probleme niti greške u štampi. Uz sam štampač dolazi početni toner kapaciteta 1000 strana (prosečne pokrivenosti od oko 5% teksta po strani), a standardni toner je kapaciteta 2000 strana. Zamena tonera je jednostavna, i potrebno je otvoriti štampač (kao da je skener u pitanju) i toner je na dohvat ruke. Ono što je vrlo dobro je to da je ovaj štampač u radu prilično tih, proizvođač navodi podatak da je u pitanju nivo buke ispod 45dBA kada štampa. Mi samo možemo da potvrdimo da zaista i jeste vrlo tih, što je svakako pohvalno. Pomenućemo još i podatak da je predviđeni mesečni obim štampe do 5000 strana, što je sasvim dovoljno za kućne uslove ili kancelarije koje ne štampaju puno materijala.

Rezime

Ako tragate za što bržim i robusnijim laserskim štampačem, sa mnoštvom korisnih opcija, dodatkom za dvostranu štampu i slično, svakako vam ML-1630 neće ući u prvi krug izbora. No, možemo da se opkladimo da će vam oko zapasti baš za njega. Izgleda apsolutno fantastično, a što se tiče opcija i brzine on spada u sam prosek. Kvalitet štampe mu je vrlo dobar, iznad prosečan, a za konačnu odluku treba uzeti sve ove faktore u razmatranje. Možemo zamisliti ovaj štampač u nekoj novoj kancelariji ili na stolu nekoga ko puno polaže na estetiku, ali zašto ne i bilo koga kome je potreban običan laserski štampač dobrog otiska.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2007.): 188€

ERC Computers ustupio: Samsung ML-1630
maloprodaja: Erc Commerce partneri, spisak prodavnica na ovom linku.