Canon Selphy CP910

Vrlo interesantan kompaktni štampač koji stiže iz Canona, iz Selphy serije. Radi se o modelu koji zauzima vrlo malo prostora, štampa manje formate, a podržava i WiFi povezivanje sa uređajima koji to podržavaju.

Canon je prilično poznat po dobrim štampačima, a nama je na test stigao jedan veoma interesantan model: Selphy CP910. Šta je toliko specifično za ovaj štampač? Prvo, verovatno i najbitnije je da se koristi tehnologija štampe sa termalnim prenosom i sublimacijom boja, a drugo da se radi o kompaktnom štampaču čiji je zadatak da odaštampa otiske na manjem formatu - razglednice recimo. Čisto da ne bude zabune, Selphy jeste naziv koji Canon koristi za štampače još dosta pre nego što je Selfi postala stvar, i nema nikakve veze sa popularnim trendom. Da se vratimo na temu, Selphy CP910 je kompaktan model koji se lako može poneti, za koji se čak može dokupiti i baterija, tako da ne mora koristiti strujni priključak, uz ugrađeni WiFi adapter, tako da se može direktno štampati sa smart telefona ili digitalnog aparata koji to podržava.

Ključne karakteristike

  • Prilično kompaktne dimenzije
  • USB, SD i WiFi interfejs
  • Mogućnost da radi na bateriju
  • Vrlo dobar kvalitet otisaka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Tehnologija štampe: termalni prenos i sublimacija boje, 3 boje mastila sa zaštitnim premazom, 256 nivoa po boji (24-bitna dubina boja)
  • Rezolucija štampe: 300 x 300 dpi
  • Podržane dimenzije papira: 148 x 100 mm, 86 x 54 mm, 86 x 54 mm, 50 x 50 mm, 22 x 17,3 mm
  • Interfejs: USB, MiniUSB, Wi-Fi, SD, SDHC, SDXC čitač kartica
  • Dodatno: 2,7" LCD
  • Dimenzije: 178 x 127 x 60,5 mm
  • Težina: 810g (bez kartridža s mastilom i kasete za papir)

Canon Selphy CP910

Uz dimenzije od 178 x 127 x 60,5 mm i težinu od 810g (doduše, bez dodatnog adaptera za napajanje i kertridža sa mastilom), Selphy CP910 je veoma kompaktan i prilično zgodan za nošenje ukoliko bude zatrebalo. Zato koristi eksterno napajanje (nalik na ono za laptop računare, popularno nazvane cigle), stim što se mogu dokupiti eksterna baterija i punjač, tako da štampač ne mora da se koristi neposredno pored utičnice za struju. Sa prednje strane se otvara fioka za ulazak papira, a gotovi otisci izlaze pozadi, tako da treba računati i na malo dodatnog prostora da bi sve radilo kako treba. Ovaj model dolazi sa ugrađenim LCD ekranom dijagonale 2.7" koji nije fiksiran i može se podizati, tako da će maksimalno biti olakšano korišćenje i bez računara. Dodatno, materijal se može pregledati i dorađivati direktno na štampaču, što mnogo znači.

Na samom štampaču, sa gornje strane, je smešte veći broj tastera/kontrola, i pored četvorosmernog navigacionog tastera (sa OK potvrdom u sredini) imamo još čak sedam dodatnih funkcijskih tastera. Iako ovo može delovati pomalo zbunjujuće na početku, u suštini je rukovanje jednostavno, a posle konsultacija sa dosta dobrim uputstvom, ne verujemo da će iko imati nekih problema da podesi i koristi štampač. Od konekcija, sa prednje strane imamo samo SD čitač memorijskih kartica, sa bočne strane Mini-USB i USB port (prvi služi za povezivanje sa računarom, a drugi za PictBridge USB konekciju sa aparatom i drugim kompatibilnim uređajima), dok na kraju, sa zadnje strane imamo i konektor za napajanje.

Desna bočna stranica se može otvoriti i tu je pristup kertridžu i ležište za pomenutu bateriju. Nije loše pomenuti da se kompleti papira (koristi se poseban papir maksimalnih dimenzije 10x15cm) prodaju zajedno sa kertridžom koji ima kapacitet od 36-108 otisaka (u zavisnosti od pakovanja). Ono što se ne vidi spolja jeste da ovaj štampač koristi WiFi interfejs, te da se može bez ikakvih problema povezati sa smart telefonom ili nekim drugim uređajem koji to podržava. Brzina štampe će zavisiti od par faktora: dimenzije papira, interfejsa koji se koristi ali generalno je potrebno oko minut za najveći format po otisku. Ono što će biti interesantno jeste gledati štampač kako postavlja sloj po sloj boje (yellow, magenta i cyan), a zatim i završni, zaštitni sloj.

Rezime

Šta se može očekivati od ovakvog štampača i materijala koji je odštampan na ovaj način? Rezolucija je 300x300DPI, tako da ne treba očekivati vrhunski oštru sliku kao što je slučaj sa novijim Ink Jet štampačima (o laserima da i ne pričamo), međutim za potrebe štampe na manje formate to sasvim radi posao, uz konstataciju da ukoliko štampate tekst, treba jednostavno izbegavati manje veličine fonta. Što se boja tiče, bili smo prilično zadovoljni, pogotovo pošto se ipak ne radi o profi foto štampaču. Ono na šta kupci mogu da računaju jeste da je štampač kompaktan i zgodan za nošenje, ima mogućnost da radi na bateriju, kao i da ima WiFi interfejs, te da se uz odgovarajući softver može štampati direktno sa telefona, tableta, aparata ili nekog drugog podržanog uređaja.

Conclusion

Resolution is 300x300dpi, so you should not expect top-sharp image as is the case with the recent ink jet printers (not to mention the laser models). For the purpose of printing on smaller formats this is a great model, but if you print text, you should not use smaller font size. Regarding the colors, we were quite pleased, especially since it is not a pro photo printer. Buyers can count on the fact that the printer is compact and convenient to carry, has the ability to work on battery, has a WiFi interface, and with the appropriate software can print directly from a phone, a tablet, a camera, or other supported devices.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 100€

Canon ustupio: Canon Selphy CP910
zvanični sajt: canon.rs