Monitor Audio Airstream A100

Iako smo do sada navikli na Monitor Audio zvučnike, na test stiže i interesantno stereo, hibridno, pojačalo koje nudi sjajan kvalitet zvuka, ali i mnoštvo opcija za povezivanje što će pogotovo obradovati Apple fanove.

Relativno skoro smo imali priliku da se sretnemo sa stvarno fantastičnim NAD D 3020 hibridnim analognim pojačalom, a evo još jednog modela koji će sigurno privući dosta pažnje: Airstream A100. Pomalo iznenađujuće, pošto je Monitor Audio do sada bio poznat samo po zvučnicima, A100 Airstream je tu da se takmiči sa prilično nezgodnom konkurencijom i proizvođačima koji imaju dosta više iskustva po tom pitanju. Iako ima dosta onih koji će se držati klasičnih stereo pojačala, činjenica je da ima dosta onih koji žele da spoje sa jedne strane standardno pojačalo a sa druge muziku u digitalnom formatu, koja postaje sve popularnija.

Monitor Audio Airstream A100 je pojačalo koje spaja najbolje iz oba sveta: sa jedne strane analogni interfejs, stereo pojačalo, a sa druge podršku za WiFi, Airplay, DLNA pa čak i USB konekciju. Jedino što fali je i Bluetooth pa da cela priča bude kompletna (iako je i dalje diskutabilno koliko HiFi i Bluetooth uopšte mogu da se koriste u istoj rečenici). Podrazumeva se naravno da ovaj uređaj ima i integrisani DAC koji je sposoban da obradi zvuk u 24bit/192kHz rezoluciji preko DLNA interfejsa. Jednostavno rečeno, ovo je uređaj koji je namenjen mlađoj populaciji, ali i svima koji hoće da naprave sledeći logičan korak u reprodukciji muzike odnosno prelasku na digitalni izvor zvuka.

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn, vanserijski interesantan daljinski upravljač
  • Maksimalno prilagođen strimovanju zvuka sa Apple uređaja
  • DLNA podrška pored Airplay-a
  • Sjajan zvuk, dobar balans i nivo detalja

Utisak kvare

  • Nije podržan Bluetooth

Specifikacija

  • Pojačalo: 2 x 50W Class A/B
  • Audio ulazi: 1x RCA, 3,5 mm, 1x digital optical
  • Audio izlazi: Subwoofer
  • Dodatno: Wi-Fi, Airplay, DLNA
  • Dimenzije: 32.6 x 9.2 x 26.9
  • Težina: 1.9Kg

Monitor Audio Airstream A100

Iako se, uz svu originalnost raznih proizvođača, stereo pojačala ipak pridržavaju nekog uobičajenog formata, Monitor Audio je, baš kao što je i NAD uradio sa D 3020 modelom, rešio da i tu napravi iskorak, te možemo videti zaista originalni dizajn koji će Airstream A100 vrlo lako izdvojiti iz konkurencije. Zakrivljenog oblika i uz mogućnost da stoji položeno ili uspravno (pomoću malog plastičnog postolja koje se dobija u pakovanju), ne može se poreći da izgleda veoma atraktivno i originalno, što je uostalom sigurno i bio cilj dizajnera iz Monitor Audia. Pre nego što nastavimo sa pričom o samom pojačalu, moramo pomenuti i fenomenalni daljinski upravljač koji spaja minimalizam (sa zaista minimalnim brojem kontrola) i vanserijski dobar dizajn (sigurni smo da bi većina rekla pre da se radi o nekom Bang&Olufsen modelu nego Monitor Audiu), gde zameramo jedino pomalo neugledne gumene tastere. Bez obzira na to, celom paketu se vizuelno zaista nema šta prigovoriti.

Airstream A100 dolazi u dve verzije, crnoj (sa srebrnim bočnim stranicama) i belo-srebrnoj varijanti koja izgleda podjednako atraktivno. Pomalo su nas i iznenadile prilično kompaktne dimenzije osnove od 205 x 40 mm, što samo znači da će se vrlo lako i fizički i vizuelno uklopiti u bilo koje okruženje uz TV, zvučnike ili bilo koju drugu multimediju. Kombinacija plastike i aluminijumska šasija daju dovoljnu čvrstinu, mada će vrlo verovatno malo kog audiofila oduševiti prilično mala težina od ispod 2Kg. Sa prednje strane imamo srebrnu traku na kojoj su smešteni sve potrebne kontrole (Volume, Airplay, Digital, Analogue selektori, Power taster), poklopac ispod koga je USB port, IR senzor za daljinski upravljač i statusna dioda po sredini. Šteta što nema statusnog displeja, no i ovako neće biti problema niti zabune oko korišćenja.

Sa zadnje strane imamo optički digitalni ulaz koji će dobro doći ukoliko planirate da direktno povežete TV ili Blu-ray plejer, ili bilo koji uređaj koji ima digitalni izlaz. Dodatno, tu su analogni stereo ulaz i izlaz (RCA stereo konektori), konektor za napajanje (popularna 8-mica) i dva para zvučničkih terminala (sa oprugom). Zbog dimenzija ali i činjenice da su svi konektori pozadi malo uvučeni u telo uređaja u odnosu na okolne ivice kućišta, može biti malo pipavo kada budete priključivali kablove, posebno ukoliko imate malo veće prste, eto jedne sličnosti sa pomenutim NAD-ovim modelom koji pati od slične boljke. Mala napomena, u pakovanju se ne dobijaju nikakvi kablovi, tako da treba unapred samo obezbediti sve što je potrebno.

Sa ugrađenim WiFi (802.11b/g) adapterom i Airplay podrškom, ovaj uređaj će bez problema reprodukovati muziku sa bilo kog Apple uređaja (iPhone, iPod touch, iPad and Mac) ili PC-ja koji koristi iTunes na primer. Dodatne prednosti su stream na više različitih A100 uređaja u multi-room varijanti, ali i Airstream Direct strimovanje bez posredstva rutera. Da ne bude da je pravljen samo za Apple uređaje i softver, tu je i DLNA podrška, koja omogućava da se muzika pušta sa bilo kog Apple, Android ili Windows uređaja koji koristi softver sa DLNA podrškom. Ukoliko se neko pita kako to da je Bluetooth podrška izostala, rećićemo samo da verovatno treba pitati Apple koji je u trenutku razvoja ovog modela branio da isti uređaj podržava Airplay i Bluetooth. Sada to nije slučaj, tako da nije isključeno da ćemo dobiti uskoro i novu verziju kod koje će Bluetooth raditi normalno.

Što se tiče podržanih audio formata, tu su MP3, WMA, AAC, FLAC, ALAC, Ogg Vorbis i LPCM do maksimalno 192kHz/24-bit rezolucije. Interesantno je da se USB konektor može koristiti i za reprodukciju muzike (pogađate, samo za Apple uređaje), ali i za charge-ovanje baterije uređaja koji su povezani na Airstream. Sa ukupno 2x 50W pojačanja (u A/B klasi), ovo hibridno pojačalo ima dovoljno snage da pokrene i malo veće i zahtevnije zvučnike. Bežično povezivanje sa izvorom zvuka je jednostavno u slučaju Apple uređaja, gde se to obavlja za bukvalno par sekundi i pritiskom na Airplay taster sa zadnje strane, ista priča i za Airstream Direct (pritiska se drugi taster), dok će u slučaju WiFi povezivanja ovaj prvi taster morati da se drži pritisnut 12s (što imajući u vidu njegovu veličinu i poziciju nije baš jednostavno), posle čega se treba pozabaviti IP adresom, što baš i nije tako elegantno i brzo kao što smo očekivali.

Rezime

Kvalitet zvuka je jednom reči odličan. Iako je incijalna skepsa po pitanju relativno kompaktnih i multifunkcijskih uređaja vrlo lako prevaziđena zahvaljujući sjajnom NAD-ovom hibridnom pojačalu, uvek se pomalo iznenadimo kada ovako mali uređaj pruži realno veliki zvuk. Iako smo probali više različitih sistema zvučnika, čini se da je Airstream A100 prilično zahvalan uređaj: radi besprekorno dobro u svim varijantama. Zvuk je bio detaljan, soundstage širok i veoma lepo definisan, a nismo imali primedbe čak ni kada se pojača do kraja, jednostavno zvuk ostaje utegnut. Dosta nam se dopalo kako visoke frekvencije zvuče, i ovo pojačalo definitivno briljira upravo u visokom i srednjem segmentu, mada ni bas nije zapostavljen: utisak je da proizvodi veoma lepo izbalansiran zvuk, zahvalan za razne žanrove muzike. Sve zajedno, novo pojačalo koje će sigurno obradovati Apple fanove koji traže način da svoju muzičku kolekciju dovedu do dobrih zvučnika. Iako je ovo prvi ovakav proizvod Monitor Audia, mislimo da je definitivno na dobrom putu, i sa nestrpljenjem očekujemo i sledeće modele.

Conclusion

The sound quality is excellent. Although, initial doubts regarding the compact and multifunction devices are overcome thanks to the NAD hybrid amplifier, we were always surprised how this little device provides great sound. Although we tried several different speaker systems, it seems that the Airstream A100 is great: it works flawlessly in all variants. The sound is detailed, soundstage is wide and well defined, and we had no complaints even at the maximum volume. We like how high frequencies sound, and this amp is excellent in high and medium segment, although the bass is not neglected either. This model offers nicely balanced sound, grateful for the various music genres. This amplifier will surely delight Apple fans who are looking for a way to provide good speakers for their music collection. Although this is the first such product by Monitor Audio, the company is on a good way and we look forward to the following models.

Preporučena cena (uključujući PDV, januar 2015.): 515€

4Audio ustupio: Monitor Audio Airstream A100
maloprodaja: 4Audio, Čarlija Čaplina 33, telefon: 011/2759-096
zvanični sajt: www.4audio.rs