FiiO X3 Portable Digital Music Player

Impresivan prenosni muzički plejer kompanije FiiO X3 spada u modele srednje klase (kada je ovaj proizvođač u pitanju), smešten između modela X1 i X5. Ipak, bez obzira na to, imamo pred sobom uređaj sa cenom koja je stvarno odlična, posebno ako se ima u vidu šta sve podržava i kakav je kvalitet zvuka.

Iako se čini da je vreme prenosnih muzičkih plejera iza nas, što možemo zahvaliti smart telefonima koji su iz generacije u generaciju bolji po tom pitanju, realnost je da se otvorilo praktično novo tržište, a to su HiFi prenosni muziči plejeri. Da malo razjasnimo. Nije teško pronaći telefon koji će bez problema moći da reprodukuje MP3 fajlove, pa ni neki od još uvek popularnih muzičkih plejera kao što su iPod modeli (samo da podsetimo da je Classic model sa internim hard diskom relativno skoro povučen iz prodaje), međutim, ako pričamo o muzici u losless formatu, dakle bez gubitaka kvaliteta zbog prebacivanja iz analognog u digitalni format, situacija se značajno menja. Na prvom mestu se javlja problem kompatibilnosti, primera radi: najpopularniji Apple plejeri ne puštaju najpopularniji FLAC muzički format (ovo je samo jedan od primera, da ne pominjemo nešto malo egzotičnije kao što je recimo Direct-Stream Digital - DSD), dok na drugom mestu imamo i interesantnu situaciju gde jako malo telefona ali i ovih pomenutih muzičkih plejera, ima dovoljno snage za iole ozbiljnije slušalice.

Posredstvom zastupnika za naše tržište, kompanije 4Audio, imamo priliku da vidimo i jedan od prilično popularnih prenosnih audio plejera kompanije FiiO, model X3. Da se kratko upoznamo sa proizvođačem za koga većina verovatno nije čula, radi se mladoj kompaniji koja početak rada beleži u 2007. godini, a koja se rukovodi sa 4 principa: praktično, pogodno, kreativno, pouzdano. U svom programu ima prenosne plejere, prenosna pojačala i DAC-ove i razne dodatke koji imaju ulogu da ljubiteljima kvalitetnog zvuka ponude maksimum po pristojnoj ceni. X3 je model koji je u sredini aktuelne ponude (flagship je X5, dok očekujemo i domaću premijeru modela X1 vrlo uskoro), a koji gledajući odnos cene i performansi zaista predstavljaju sjajnu kupovinu. Ova kompanija ima nezahvalan zadatak da se izbori za mesto na tržištu koje je i dalje podozrivo kada su u pitanju proizvodi iz Kine, no kako smo mogli da vidimo, za relativno kratko vreme, FiiO postaje ime koje sve veći broj kupaca prepoznaje i koje se izborilo za respekt među audiofilima.

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada, robustan je i izdržljiv
  • Linijski, digitalni, analogni interfejs, kao i MicroUSB port
  • Memorija proširiva MicroSD memorijskom karticom
  • Radi brzo i fluidno, gapless playback
  • Impresivne specifikacije, vrhunski DAC i OpAMP
  • Radi i kao Asinhroni DAC sa 192kHz/24bit podrškom
  • Dosta snage na raspolaganju, za slušalice do 300OHM-a
  • Izuzetno kvalitetan, topao zvuk

Utisak kvare

  • Ekran skromne rezolucije
  • Dizajn je više robustan nego elegantan, što se nekome možda neće dopasti
  • Kontrole deluju malo nezgrapno

Specifikacija

  • Podržani formati: AAC, ALAC, APE, DSDIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG WAV, WMA, maksimalno 192K/24B
  • Memorija: 4GB interno, MicroSD
  • Ekran: 2.3" TFT 320X240
  • Memorija: 8GB interno, MicroSD proširenje (do 128GB)
  • Baterija: 3.7V lithium polymer, 3000 mAh (10h autonomije)
  • Dimenzije: 55 X 109 X 16 mm
  • Težina: 122g
  • Interfejs: 3.5mm analog (slušalice), 3.5mm digital out, 3.5mm line-out, MicroUSB 2.0
  • Slušalice: AD8397 pojačalo (300mA snage na 16Ω),
  • Dodatno: Asinhroni USB DAC funkcija (192K/24B), WM8740 DAC čip

FiiO X3 Portable Digital Music Player

FiiO X3 plejer dolazi u kvalitetnom pakovanju sa solidnom pratećom opremom: kvalitetna i praktična silikonska zaštitna futrola, USB kabl i coax kabl-adapter, standardnim uputstvima kao i posebnim kodom pomoću koga se lako može proveriti autentičnost uređaja koji ste kupili, a što se proverava direktno na sajtu proizvođača, čime se izbegava mogućnost da dođete u posed plejera koji nije originalan. Sam plejer je dimenzija od 55x109x16mm i težine 122g, što nije baš toliko kompaktno posebno ako se imaju u vidu popularni Smart telefoni ili drugi portable plejeri, ali je i dalje više nego dovoljno da stane u džep od pantalona. U direktnom poređenju sa iPod Classic plejerom koji nam je bio dostupan u trenutku testiranja, X3 deluje veće, robustnije i izdržljivije, dok je iPod i dalje elegantniji i atraktivniji. Što se tiče kvaliteta izrade, teško da će iko naći neku realno zamerku: metalna šasija, paneli od brušenog aluminijuma i veoma malo plastike doprinose da plejer izgleda kao da je pravljen za one koji će ga koristiti u prirodi i na plaži, iako na deklaraciji nigde ne nalazimo podatke o otpornosi na spoljašnje elemente. Nama deluje kao da je pravljen za vojsku, a ne civile, pa recimo nema bojazni da će biti problema ako ostane u zadnjem džepu i slučajno sednete na njega: Kinezi su X3 napravili čvrstim, kvalitetnim i možda fali doza elegancije modernih uređaja, no nama se i dopada pristup FiiO-a, gde je fokus ipak na kvalitetu izrade i zvuka, a ne dizajnu. Verovatno će i to doći na red u narednom periodu sa novim modelima, no za sada je tako kako jeste, a to znači da će se vizuelno nekome dopasti a nekome ne, što je i očekivano pošto je to ipak subjektivna kategorija.

Gledajući kontrole koje su sve postavljene (osim Hold slajder tastera koji je sa desne bočne strane) sa prednje strane, ispod ekrana, čini nam se da momci iz dizajn tima FiiO-a nisu baš mnogo razmišljali o lakoći korišćenja, i zaista posle uključivanja u prvi mah sve deluje pomalo konfuzno. Ipak, ispod svega toga je krajnje jednostavno rukovanje koje zahteva malo navikavanja, a 6 tastera koji su na raspolaganju (i deluju dosta čvrsto i kvalitetno) vrlo brzo ne moraju ni da se pogledaju kada se nešto radi u meniju. Da li je ovo moglo i elegantnije da se reši? Svakako, no posle par sati korišćenja to jednostavno prestaje da se primećuje, što je dobar znak. Tasteri su inače tvrdi i sa klikom koji ne ostavlja dilemu oko toga da li je taster pritisnut do kraja, što je dobra stvar. Ekran je dijagonale 2.4", što baš i nije mnogo, sa nešto širim okvirom, no imajući u vidu ukupnu širinu plejera od 55mm, pitanje je da li je mogao da stane neki veći ekran. TFT tip displeja sa rezolucijom od 320x240 piksela ne deluje impresivno u poređenju sa bilo kojim novijim telefonom ili iPod-om, no dovoljno je jakog osvetljenja da će moći da se koristi pod jačim dnevnim svetlom, dovoljno dobar da Album Art izgleda kvalitetno, uz mogućnost biranja skinova interfejsa. Reč dve o interfejsu, koji je opet nekako spartanski: bez previše opcija, sve je na dohvat ruke (bez zavlačenja u puno pod-nivoa menija), pa iako ne deluje preterano atraktivno, radi brzo i efikasno. Ipak, znamo i to da je proizvođač izbacio novu verziju firmware-a (deluje da je FiiO ekipa prilično vredna po tom pitanju) gde smo dobili upeglani grafički interfejs koji izgleda dosta lepše, a koja između ostalog donosi DSD podršku, poboljšani gapless playback i mnoga druge stvari koje i dodatno poboljšavaju utisak koji ovaj sjajni plejer ostavlja.

X3 koristi Li-Polymer bateriju kapaciteta 3000mAh, za čije punjenje se koristi MicroUSB interfejs a savetujemo da se koristi neki od boljih strujnih punjača od minimum 1.5A (koliko je maksimalna ulazna jačina struje) kako bi se vreme punjenja skratilo. Što se autonomije tiče, u zavisnosti od režima rada plejera (kao stand alone plejer ili DAC), jačine zvuka i formata muzike, u proseku se može očekivati oko 10h neprekidne reprodukcije što je sasvim pristojno vreme. U kombinaciji sa nekom od popularnih eksternih baterija sa USB interfejsom, može se dobiti i dosta više. Odmah da kažemo i to da se plejer može normalno koristiti dok se baterija puni. USB interfejs se koristi i za povezivanje sa računarom (za kopiranje pesama), upgrade firmware-a (fajl se mora snimiti na MicroSD karticu) ali i funkciju USB DAC-a (drajveri se zgodno nalaze na internoj memoriji. Ugrađenih 8GB nije mnogo (posebno ako pričamo o losless formatu gde jedna pesma zauzima mnogo više prostora od jednog MP3-ja), ali i 26 legalnih pesama u 192 KHz/ 24Bit formatu, što će biti taman dovoljno da na licu mesta u prodavnici proverite kako ova stvarčica zvuči. Odmah da kažemo i da postoji MicroSD slot koji prima memorijske kartice do 128GB (preporučuje se FAT32 format). Kada se poveže na računar, posle par trenutaka automatske instalacije drajvera se dobija pristup internoj memoriji kroz File Explorer i eventualno dodatoj memorijskoj kartici, bez ikakvih posebnih programa: fajlove kopirate regularno, organizovane po folderima ili kako god vam odgovara. Ukoliko imate muziku recimo u FLAC fajlovima gde je jedan album jedan fajl, odgovarajući CUE fajl rešava problem i plejer će bez problema razvrstati fajlove kako treba. Što se tiče ostalih konektora, imamo 3.5mm priključak za slušalice i digitalni Coaxial 3.5mm izlaz (sa gornje strane plejera, između kojih je i skriveni Reset taster), kao i MicroUSB port i Line output koji je fiksiranog izlaza na 1.7V (mala napomena, kontrola glasnoće na plejeru u slučaju Line izlaza ne radi, što je i očekivano pošto će se Volume kontrolisati na pojačalu na koji se plejer priključi).

Ovaj plejer podržava masu popularnih formata muzičkih fajlova (AAC, ALAC, APE, DSDIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG WAV, WMA), u maksimalnoj rezoluciji od 192K/24B, a oni koji baš traže dlaku u jajetu će verovatno naći da ne čita AIFF Apple losless format, što izvesno nije neka mana, pošto se u krajnjem slučaju može rešiti konvertovanjem u WAV ili FLAC format. Sa čak 3V izlaznim naponom (izlaz za slušalice, High Gain podešavanje), ovaj plejer ima impresivnu snagu na raspolaganju, što će biti dovoljno i za malo zahtevnije slušalice veće omaže (od 16 to 300 ohm-a bez problema). Poređenja radi, prosečni audio plejeri imaju čak i do 10 puta manju izlaznu snagu. Dinamički raspon ovog plejera je sjajan i u rangu boljih CD plejera, što je za uređaj ove cene zaista impresivno. Srce plejera čine JZ4760 procesor (single-core, 600MHz), Wolfson WM8740 DAC čip i Analog Devices AD8397 pojačalo. Ovo su komponente koje možemo naći i u dosta skupljim audiofilskim uređajima, što na najbolji način govori o tome šta se može očekivati od ovog plejera. Interesantno je da iako to nije baš dokumentovano, X3 je relativno zgodan za DIY projekte, gde oni veštiji sa lemilicom mogu promeniti DAC ili recimo OP-AMP, što hobistima daje potpuno novu dimenziju korišćenja, u eri visokointegrisanih uređaja koji su više kao crne kutije. X3 se lako otvara (šrafovi se vide spolja) i lako se može videti kvalitet i pedantnost izrade, što je za svaku pohvalu. Ono što nam se posebno dopalo jeste to što X3 radi i kao DAC uređaj, i to u asinhronom režimu, sa podrškom za 192kHz/24bit signal. Pošto je na raspolaganju i digitalni izlaz sa plejera, vrlo lako se može povezati na neki eksterni DAC, što je sjajna opcija za one koji vole da eksperimentišu i dobiju još bolje performanse. Uz Low-High gain, podešavanje maksimalne izlazne snage, čak 60 koraka za jačinu zvuka, posebna Bass, Treble i Balance podešavanja, zvuk će se vrlo lako prilagoditi potrebama. Interesantno je da se proizvođač opredelio da izbaci Equiliser, no to zaista ne možemo uzeti kao neku manu.

Dopalo nam se što plejer prilično brzo učitava plej listu sa većim brojem fajlova, uz trenutan početak reprodukcije, bez pauza i seckanja, tako da je zaključak da procesor i DAC bez problema izlaze na kraj sa fajlovima veće rezolucije i da je proizvođač stvarno uradio sjajnu stvar sa izborom komponenti. Testirali smo plejer koristeći sjajne NAD VISO HP50 slušalice kao i vrlo pristojne prenosne Sennheiser MX580 "bubice", i zaključak koji imamo je da ovaj plejer sa lakoćom reprodukuje muziku bez obzira na kompleksnost i zahtevnost, i jednostavno što bolje slušalice priključite, on zvuči bolje. Ponajviše smo slušali Blues (od BB King-a do Black Keys-a) i Rock (Pink Floyd i ACDC), a X3 ima topao zvuk koji će vrlo lepo naglasiti bas, bez toga da pokrije visoke i srednje tonove (što se možda pak neće dopasti onima koji vole neutralniji zvuk, no to se da doterati regulacijom Bass-a). Bez obzira da li je u pitanju zvuk gitare (a slušali smo Stevie Ray Vaughn-a i Zappu) ili vokal (Nina Simone i Jeff Buckley), ovaj plejer isporučuje precizan zvuk, odlične dinamike i stvarno je bilo uživanje slušati poznatu muziku koja je kroz X3 dobila novu dimenziju. Bas ima odličan udarac i zvuči baš kao što i treba, a brojni live snimci u visokoj rezoluciji su zvučali prilično impresivno. Naravno, isprobali smo i neke od test numera koje se koriste za demonstraciju HiFi opreme, što tek zvuči sjajno. Kao što smo i očekivali, kada je u pitanju MP3 odnosno muzika koja je prošla kompresiju, utisci su različiti i to dosta zavisi od toga kakav je originalan fajl, kao i toga koji je nivo kompresije, ali činjenica je da se definitivno isplati investicija u muziku boljeg kvaliteta. Slična je priča i sa slušalicama, X3 bez problema radi i sa nekim jeftinim slušalicama, no u tom slučaju ne može pokazati svoj maksimum i to jednostavno treba izbegavati.

Rezime

Ukoliko vam kvalitet zvuka nije toliko bitan, svakako da kupovina zasebnog plejera nije previše opravdana, no ipak ovde pričamo o uređajima koji su namenjeni malčice zahtevnijoj populaciji audiofila. FiiO X3 je praktično napad na HiFi, pošto se za bilo koji ozbiljniji uređaj koji koristi slične komponente (pričamo sada o DAC-u i pojačavaču) obično mora dosta više platiti. Sa podrškom za impresivan broj formata i visoku rezoluciju, ugrađeni DAC (uz mogućnost da radi u Asinhronom modu kao stand-alone uređaj), izuzetno dobar kvalitet zvuka, dovoljno snage i za zahtevnije slušalice, kao i digitalni izlaz ukoliko poželite neki drugi DAC, ovaj plejer za svoju cenu nudi ono što je do nedavno bilo nemoguće zamisliti. Realno, dizajn plejera, ekran i interfejs svakako predstavljaju potencijalno slabe tačke, no to je ipak prilično relativno pošto će biti jako teško (da kažemo praktično nemoguće) pronaći bilo koji uređaj koji nudi nešto slično, a da košta ispod 200€. X3 je plejer koji neće nikoga ostaviti ravnodušnim, i nama se veoma dopao pristup proizvođača, a to je beskompromisan kvalitet zvuka koji će vam pružiti uživanje u losless kolekciji muzike.

Conclusion

If the sound quality is not so important to you, buying a separate player is not justified, but we're talking about device designed for demanding audiophiles population. FiiO X3 is a direct competitor to HiFi, since any serious device that uses similar components (when it comes to DAC and amplifier) is much more expensive. With support for an impressive number of formats and high resolution, the built-in DAC (with the possibility to work in asynchronous mode as a stand-alone device), a good sound quality, enough power for demanding handsets and a digital output if you want another DAC, this player at the affordable price offers what has been impossible to imagine until recently. Realistically, the design of the player, screen and interface are potential weak points, but that cannot be taken as a con because it is difficult (almost impossible) to find any device that offers similar characteristics at the price under 200 Euros. X3 player will not leave anyone indifferent, we do like the manufacturer’s access - uncompromising sound quality that will provide enjoyment in lossless music collections.

Preporučena cena (uključujući PDV, oktobar 2014.): 199€

4Audio ustupio: FiiO X3 Portable Digital Music Player
maloprodaja: 4Audio, Čarlija Čaplina 33, telefon: 011/2759-096
zvanični sajt: www.4audio.rs