HP LaserJet P1505

Veoma dobar laserski štampač za kućne ili kancelarijske uslove i srednji obim štampe. Kvalitet otiska i brzina štampe su najjače strane ovog modela, dok je mogućnost da se dokupe LAN i WiFi adapteri posebno interesantan detalj i potencijalna vrednost.

Kompanija HP je verovatno jedna od najpoznatijih kada su u pitanju štampači, a LaserJet serija postoji već dugi niz godina u kojima je stekla kultni status. Laserski štampači su dosta pojeftinili i sada se mogu pronaći razni modeli po vrlo pristupačnim cenama. Model P1505 je štampač osnovne kategorije koji nudi izuzetno dobar odnos kvaliteta i cene, a uz par dodatnih opcija i vrlo dobru osnovu za kasniju nadogradnju. Iako je u suštini u pitanju običan USB štampač, kupovinom dodatnih modula se pretvata i u mrežni i to preko LAN ili WiFi interfejsa, što ga čini izuzetno dobrim izborom za one koji planiraju da tek kasnije uvedu neku manju mrežu u kućnom ili poslovnom okruženju.

Ključne karakteristike

  • Vrlo kvalitetan otisak
  • Odlična brzina štampe
  • Mogućnost dodavanja LAN ili WiFi interfejsa
  • Solidna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

HP LaserJet P1505 - Brzina: do 24 strane u minuti A4, prva strana za 6.5 sekundi

  • Rezolucija: 600 x 600 dpi (1200DPI efektivno)
  • Procesor: 266 MHz
  • Memorija: 2MB (nije proširivo)
  • Interfejs: Hi-Speed USB port
  • Operativni sisitemi: Windows i MacOS
  • Ulazni kapacitet: 1 kaseta za 260 listova i jedna za pojedinačno ubacivanje papira za 10 listova
  • Izlazni kapacitet: 50 listova
  • Dimenzije: 378x404x226 mm
  • Težina: 5.8 Kg
  • Kapacitet tonera: 2000 strana sa 5% pokrivenosti
  • Opciono: Mrežni adapteri (za Wired i Wireless mreže)

HP LaserJet P1505

Spolja gledano, P1505 je standardne veličine za svoju kategoriju štampača, a dimenzije od 378x404x226 mm i težina od 5.8Kg ga smeštaju u prosek trenutne ponude. Dizajn koji ulaznu i izlaznu fioku smešta napred ostavlja mogućnost da se štampač postavi skroz uz zid i na taj način možda uštedi koji centimetar prostora, s obzirom da će napred trebati malo više mesta (zbog fioka za papir). Kvalitet izrade deluje dosta dobar, bez nekih posebnih napomena (plastika se recimo nigde ne ugiba ni krcka), a plastika je kombinacije crno sive boje. Sa prednje strane se pored Power tastera nalazi i ulazna fioka kapaciteta 260 listova, kao i jedna manja fioka za posebne medije kao što su recimo koverte, koja prima do 10 listova. Izlazna fioka je u stvari plastični držač na vrhu koji će držati do 50 listova hartije. Na računar, štampač se priključuje pomoću USB porta i kabla koji dolazi u pakovanju. Pomenućemo i da ovaj model pokreće 266MHz procesor i da ima 2MB instalirane memorije, što je i maksimum.

Rezolucija štampača je regularnih 600x600 DPI ali putem softverskog poboljšanja u podešavanjima se može koristiti i FastRes 1200 opcija. Toner se dosta jednostavno menja, sa prednje strane, a standardni kapacitet je 2000 kopija uz prsoečno 5% pokrivenosti stranice. Proizvođač navodi pomalo zbunjujući podatak o mesečnom obimu štampe koji iznosi maksimalno 8000 a preporučeno između 250 i 2000 stranica. Brzina štampe je deklarisana na 24 stranice u minuti od čega 6.5 sekundi odlazi na prvu stranicu. U realnim uslovima, ovo vreme je negde između 18 i 20 stranica u minuti, u zavisnosti od pokrivenosti stranice i toga da li se štampa slika ili tekst. Kvalitet otiska je veoma dobar, a većina fontova vidljiva i na veličini 5. Slike i grafika izgledaju sasvim solidno (za laserski štampač), i jedina uslovno rečeno mana koju smo primetili je to što se dešava da veće površine nisu potpuno uniformno odštampane.

Rezime

HP LaserJet P1505 je definitivno jedan od boljih štampača u klasi, sa brzinom štampe i kvalitetom otiska koji ga sasvim dovoljno preporučuju. Kao pozitivne strane bi ocenili prilično dobru cenu, uz napomenu da ima i jeftinijih modela, ali i mogućnost da uz doplatu običan štampač pretvorite u mrežni (adapteri su eksterni i ne treba nikakvo posebno znanje da bi se instalirali) i to sa podrškom za LAN i WiFi interfejse. U ovom svetlu, ne preostaje drugo nego da damo preporuku.

Conclusion

HP LaserJet P1505 is one of better printers in its class with great print speed and good quality imprint, which deserve all the praise. Its positive thing is affordable price but we must note there are cheaper models too, but for the small amount of additional money, you have possibility to turn the regular printer into the one intended for the network usage (with external adapters without any required knowledge for installing) with LAN and Wi-Fi interface supports.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, 2008.): 144€

Pakom Distribution System ustupio: HP LaserJet P1505
Prodaja kroz mrežu dilera: spisak na pakom.com/gdedakupim