Bežični Lexmark Z1420

Da nam je neko do skoro rekao da će osnovni modeli ink-jet štampača imati WiFi podršku, ne bi mu verovali. Kao dokaz, Lexmark Z1420 je upravo to. Kvalitetna izrada i prosečan kvalitet štampe, ali i podrška za WiFi uz vrlo dobru cenu daju ukupnu odličnu ocenu.

Posle kompaktnog [modela Z1320]( http://www.itsvet.com/tekst/povoljni-ku%C4%87ni-%C5%A1tampa%C4%8D-lexmark-z1320/405/), red je došao na malo napredniji model kompanije Lexmark. To se ogleda u WiFi podršci štampanju. Vrlo dobar potez uvođenja naprednijih tehnologija u osnovne modele. Kada se ima u vidu cena ovog modela, jasno je da i nema baš pravu konkurenciju.

Ključne karakteristike

  • Mogućnost za WiFi povezivanje
  • Kompaktne dimenzije
  • Vrlo kvalitetna izrada
  • Relativno jeftina cena korišćenja

Utisak kvare

  • Ništa specijalno

Specifikacija

Lexmark Z1420 - Tehnologija štampe: Thermal InkJet u četiri boje: Cijan, Magenta, Žuta, Crna, moguće je dokupiti 6-bojni kertridž za štampu fotografija

  • Rezolucija štampe: do 4800 x 1200 dpi u boji, 1200 x 1200 dpi crno belo
  • Brzina štampe: 24 str/min (draft, crna), 18 str/min (draft, kolor), 12 str/min (normalna, crna), 5 str/min (normalna, kolor)
  • Podržane dimenzije papira: maksimalno 5" x 7" ili 12.7cm x 17.8cm
  • Ulazni kapacitet štampanja: 100 listova od 75 gr/m2
  • Interfejs: USB 2.0, 802.11g Wireless
  • Dimenzije: 120.6 x 459 x 198.5 mm
  • Težina: 2.6 Kg
  • Nivo buke: do 52 dBA
  • Mesečni obim štampe: 3000 kopija

Lexmark Z1320

Veoma jednostavnog, ali generalno simpatičnog dizajna, Z1420 je oblika kvadra, blago zaobljenih linija i vrlo kompaktnih dimenzija.Težak je svega 2.6 Kg, a odmah u oči upada WiFi logo sa prednje strane iza koga se nalazi lampica koja svetli narandžasto ako je štampač povezan USB vezom sa računarom, odnosno zelenom ako je veza bežična. Ulazna kaseta prima do 100 standardnih listova hartije i zaštićena je poluprovidnom plastičnom barijerom, pretpostavljamo da se ne bi desilo da nešto sa stola zaluta u ulaznu kasetu. Napajanje ovog štampača je u obliku kasete koja se ubacuje sa zadnje strane. Odmah pored, nalazi se i plastična crna antena, za slučaj da još uvek ne znate da se Z1420 može sa računarom povezati putem 802.11g interfejsa, tj. WiFi mreže.

Za instalaciju drajvera je neophodno povezati štampač USB kablom sa računarom, no ukoliko se koristi WiFi, posle instalacije se kabl isključi, a štampač može postaviti bilo gde. Za štampu se koristi sistem od 3+1 kertridža, 3 kolorna, Cyan, Magenta, Yellow, plus jedan crni ili dodatni 3-bojni kertridž koji ukupno čini 6 boja raspoloživih za mešanje u štampi. Kada je brzina u pitanju, kada se štampa crno beli tekst, štampa je prilično brza, no ako se štampa u punoj rezoluciji na foto papiru, vreme se znantno produžuje i prevazilazi ono u specifikacijama. Još jedna napomena, ukoliko se štampa na sjajni foto papir, treba dozvoliti boji da se osuši, pošto se može desiti da se, ukoliko štampate više stranica jednu za drugom, boja preslika na poleđinu sledeće strane.

Kvalitet otiska, kada je u pitanju crno bela štampa, je prosečan, a najveće mane se vide kada se štampa tekst u Italic formatu, kada su slova pomalo iskrzana. Naravno, ovo se vidi tek ako znate šta tražite, pa za svakodnevnu upotrebu ne predstavlja veći problem. Kada su u pitanju slike u boji, odnosno fotografije, otisak je uglavnom prosečan, sa najvećim manama u štampi nekog gradijenta, a napominjemo da se upotrebom 6 boja u štampi, kao i dobrim papirom rezultati mogu poboljšati. WiFi povezivanje je veoma jednostavno i funkcioniše bez ikakvih problema.

Rezime

Podrška za bežičnu štampu kod osnovnog modela u ponudi znači da se za relativno male pare može uživati u blagodetima tehnologije bez kablova. To znači da štampač može stajati bilo gde, i u drugoj sobi, što je svakako zanimljivo. Kvalitet štampe je onakav kakav se i očekuje od osnovnog modela, ništa spektakularno, ali sasvim dovoljno za prosečnu upotrebu koja ne zahteva otiske visokog kvaliteta.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, septembar 2007.): 73€

Direct Link ustupio: Lexmark Z1420
maloprodaja: Direct Link partneri, spisak prodavnica na ovom linku.