Wacom Intuos4 Medium

Nova generacija Intuos grafičkih tabli, serija 4, donosi sjajan kvalitet, bežičnu vezu table i olovke, visoku preciznost i jedinstveni sistem kontrole. Sa ExpressKeys tasterima koji su dobili svoje posebne minijaturne displeje i ToucRing kotrolama osetljivim na dodir, stvarno je teško naći neku ozbiljniju konkurenciju.

Wacom Intuos grafičke table su jako dobro poznate profesionalcima odnosno svima koji žive od svoje veštine. Ove table spadaju u sam vrh ponude, a mi smo imali priliku da se dobro upoznamo sa Intuos3 serijom, pa je red došao i na napredniju Intuos4 seriju koja donosi dovoljno novina da će verovatno mnogi poželeti da se nađe baš na njihovom stolu. Iako je to verovatno jasno i zbog profi dizajna ali i zbog cene, ove table nisu za početnike, odnosno verujemo da će se retko desiti da jedna od ovih tabli bude prva tabla koja se koristi, ali ne treba ovo pogrešno shvatiti, to nije zbog toga što Intuos4 nije dovoljno intuitivan i dobar, već zbog toga što ipak treba početi od nečega jeftinijeg i jednostavnijeg. U ponudi postoje S, M, L i XL veličine tabli, a osim S koja zbog veličine ima i par kontrola manje, ostale su identične osim same veličine.

Ključne karakteristike

  • Vrhunska izrada
  • Simetrična, mogu je koristiti levoruki i desnoruki
  • Izuzetna preciznost
  • Napredne kontrole, ExpressKeys sa posebnim displejima i TouchRing
  • Visoka osetljivost

Utisak kvare

  • ExpressKeys su pomalo mekani

Specifikacija

Wacom Intuos3 A3 Wide - Dimenzije table:370mm x 254mm x 12mm

  • Aktivna površina: 223.5mm x 139.7mm
  • Težina: 1Kg
  • Rezolucija: 5080 lpi
  • Osetljivost na pritisak: tabla razlikuje 2048 nivoa pritiska
  • Preciznost: +/- 0.25 mm
  • Kontrole: TouchRing, 8x ExpressKeys (sa displejima)
  • Dodatno: tilt ± 60°
  • Intefejs: USB

Wacom Intuos4 Medium

Wacom Intuos4 tabla u Medium veličini je dosta velika i deluje vrlo prostrano, a posebno je dobro to što je dizajnirana tako da bude vrlo tanka i praktično deluje kao deo stola. Ovo pored vizuelnog utiska ima i ergonomski faktor pošto se ruka sigurno manje umara naslanjajući se na ivicu blagog uspona. Odmah vidimo da je tabla simetrična tako da je mogu koristiti levoruki i desnoruki korisnici, što je pohvalno. Dizajn je minimalistički i elegantan istovremeno, i ne verujemo da će biti nekoga kome se to ne dopada. U pakovanju dolazi i stalak za olovku (može se otvoriti da unutra stoje rezervni vrhovi olovke recimo) i olovka koja je vrlo slična onoj koja dolazi uz Intuos3 verziju tabli, sa gumiranim rukohvatom, klackalica tasterom sa strane i osetljivim zadnjim delom. Inače, dobija se i rezervni rukohvat za olovku, što je lep gest.

Za kontrolu se koriste ExpressKeys tasteri koje znamo od ranije, njih ukupno 8, po 4 u grupi i oni su vrlo plitki i gumirani ali dosta mekani, pa ne pružaju baš idealan otpor kada se pritisnu, odnosno nema se osećaj da se pritisnuo taster. Ono što je novo je da pored svakog tastera postoji minijaturni displej na kome se prikazuje dodeljena funkcija što je izuzetno praktično a pored toga i izgleda veoma lepo. Između tastera je smešten TouchRing, kontroler iz dva dela osetljiva na dodir, šireg prstena i centralnog dela, a koji funkcioniše kao prečica za 4 različite funkcije ali istovremeno prepoznaje pokrete kojima možete zumirati i rotirati objekte. Tabla je iste rezolucije kao i prethodni modeli serije 3, 5080 linija po inču ili lpi, ali je zato osetljivost duplo veća, prepoznaje 2048 nivoa pritiska. Ostalo je manje više standardno za table ovog ranga, tilt od po 60 stepeni i preciznost od +/- 0.25mm.

Rezime

Stvarno je uživanje koristiti ovako naprednu tablu, i nije lako pričati o manama pošto ih jednostavno nema. Jedina zamerka se odnosi na tastere odnosno činjenicu da su malo mekši i plitki. Sve ostalo, ergonomija, dizajn, funkcije i performanse zaslužuju najveće ocene. Wacom je definitivno usavršio svoje grafičke table sa bežičnim olovkama (inače, ne zahtevaju nikakvo napajanje pošto rade po patentiranom EMR principu elektromangetne rezonance) i Intuos4 serija je najbolji dokaz toga.

Conclusion

It is real pleasure to use such advanced board, and it is not easy to speak about flaws after finding none. Keys could be softer and shallow, but other than that, everything is ok. Ergonomics, design, functions, and performances deserve all the praise. Wacom definitely improved its graphic boards with wireless pens (otherwise they don’t require no power supply because they work based on EMP principle of electromagnetic resonance) and Intuos 4 series is the best proof for that.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, april 2009.): €

ComputerLand ustupio: Wacom Intuos4 Medium
maloprodaja: Pyramid, Beogradski sajam, 011/2655.485 i 011/3067.051