Wacom Intuos3 PTZ-930SE

Sjajan tablet koji će oduševiti profesionalce. Izuzetna preciznost i kvalitet izrade, a mogućnost detaljnog podešavanja svih parametara i programiranja tastera u zavisnosti od programa koji se koristi su samo dodatni bonus.

Ljudi koji se profesionalno bave grafikom sasvim sigurno već koriste tablete i verovatno se više i ne sećaju vremena kada su crtali pomoću običnog miša (ne ponovilo se). Za one koji još uvek nisu probali tablet ili misle da je to beskorisno, preporučujemo da popričaju sa nekim ko ga koristi, kako bi mu on objasnio u čemu su prednosti. Činjenica je da tablet zahteva određeno vreme navikavanja i učenja, ali ni jednog jedinog trenuka nema dileme u pogledu toga da li se isplati ili ne. Wacom je poznato ime kada su tableti u pitanju, a Intuos3 serija je najnovija generacija namenjena profesionalcima (teško je zamisliti da neko 500 i kusur evra plati tablet da bi se recimo potpisivao).

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Visoka osetljivost (1024 nivoa pritiska, 5080 lpi, tilt od +/- 60 stepeni) i apsolutno pozicioniranje
  • Ukupno 8 tastera na tabli i dva vertikalna touchpad-a
  • U pakovanju dolaze dve olovke, stalak i miš

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Wacom Intuos3 PTZ-930SE - Dimenzije table: A4, aktivni deo 30.5 x 23.1 cm

  • Tasteri: 8 na tabletu + 2 Touch Strip-a
  • Osetljivost na pritisak: 1024 nivoa pritiska
  • Rezolucija: 5080 lpi
  • Preciznost olovke: +/- 25mm
  • Tilit: +/- 60 stepeni
  • Intefejs: USB (kabl 2.5m)
  • Pakovanje: tablet, miš, dve olovke, postolje za olovke

Wacom Intuos3 PTZ-930SE

Ovaj tablet je A4 formata sa površinom od 30.5 x 23.1 cm koja je osetljiva na dodir. Crne je boje, ali nije gloss završna obrada, što je odlično pošto bi ostajali otisci prstiju. Sa leve i desne gornje strane se nalaze po četiri takozvana ExpressKeys-a odnosno tastera koji se mogu programirati po želji, u zavisnosti od programa, ili čak namestiti da pritisak na taster poziva meni iz koga birate željenu funkciju. Programiranje tastera je lako iz pratećeg programa, a verujemo da će ovo biti izuzetno korisno kada se korisnik navikne. Pored tastera se nalaze i Touch Strip-ovi, to jest vertikalne površine osetljive na dodir. Pomoću njih se može skrolovati, zumirati ili raditi praktično bilo šta drugo (na primer podešavanje debljine brush-a i slično). Ovo je izuzetno korisno i ubrzava neke akcije.

Prva stvar koju ćete primetiti je da postoji 1024 nivoa pritiska, što omogućava da potezi olovkom budu prirodniji, bez obzira da li bojite, crtate ili brišete. Ovo ide u paketu sa odličnom rezolucijom od 5080 linija po inču (lpi), što će omogućiti da crteži budu maksimalno detaljni i precizni. Površina osetljiva na dodir je pri tome takva da je pozicioniranje apsolutno, to jest ona predstavlja celu površinu ekrana, pa neće biti poterbe da recimo "veslate" mišem kako bi pokrili celu površinu ekrana. Kako će uređaj detektovati stepen nagiba olovke u odnosu na površinu i to verno reprezentovati na ekranu, rezultati su stvarno impresivni.

Tablet je plug and play, pa kada se poveže sa računarom, neće trebati puno vremena da se drajveri instaliraju i počne rad. Tool ID program će pomoći da za svaku aplikaciju u kojoj se radi budu definisani tasteri na tabletu i olovkama. Ovo je veoma korisno i nudi veoma visoki nivo prilagodljivosti korisniku i njegovim navikama. Miš koji dolazi u pakovanju je kao i olovke opremljen RF predajnikom, a iako je dovoljno precizan, ipak smo više naklonjeni laserskom senzoru. Utisak koji tablet ostavlja u radu je da je u pitanju veoma kvalitetan proizvod čija će funkcionalnost zavisiti isključivo od korisnika.

Rezime

Tablet nam se veoma svideo, a iako nije mogao da nadomesti nedostatak talenta za crtanje u našem slučaju, nagovestio je svoj ogroman potencijal. Profesionalcima je izuzetno bitno da ih oprema ne ograničava, a u slučaju Wacom Intuos3 tableta to sigurno neće biti slučaj, naprotiv. Cena nije mala, ali ovo i nije igračka već sredstvo za rad.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, januar 2008.): 539€

ComputerLand ustupio: Wacom Intuos3 PTZ-930SE
maloprodaja: Pyramid, Beogradski sajam, 011/2655.485 i 011/3067.051