Wacom Bamboo One

Wacom Bamboo One je veoma jednostavan dodatak koji će najviše obradovati mlađu populaciju i početnike u svetu digitalnog crtanja. Njegov kvalitet i jednostavnost upotrebe su i najjače strane, stim što ne treba zaboraviti ni veoma povoljnu cenu.

Wacom je verovatno ime koje zvuči dosta poznato onima koji se bave grafičkim dizajnom, a za sve ostale bi trebalo da bude pokazatelj kvaliteta i iskustva kada su tableti u pitanju. Bez obzira da li je za profesionalce ili amatere koji vole da crtaju, tableti dosta mogu uticati na kvalitet rada i rezultate pa i ne čudi što se sve veći broj korisnika odlučuje za njihovu kupovinu. Ono što će najveći broj kupaca privući kod Bamboo One modela je upravo cena, pa ovaj tablet može biti idealan izbor za one koji tek počinju da uče. Ono što se može očekivati od Wacom tableta je kvalitet i pouzdanost, što svakako mnogo znači kod kompanije sa tako dobrom reputacijom.

Ključne karakteristike

  • Jednostavan dizajn, kvalitetna izrada
  • Vrlo povoljna cena
  • Jednostavnost upotrebe

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Wacom Bamboo One - Dimenzije table: 195x197x11 mm, aktivna površina 28x93 mm

  • Rezolucija: 1040 dpi
  • Osetljivost na pritisak: tabla razlikuje 512 nivoa pritiska
  • Intefejs: USB

Wacom Bamboo One

Bamboo One je dosta mali tablet dimenzija 195x197mm i debljine 11mm, dok je korisna površina još manja i iznosi svega 28x93mm. Napravljen je od veoma kvalitetne plastike sive boje, mat završne obrade i veoma prijatne na dodir. Iznad površine koja se koristi, nalazi se udubljenje koje se prostire horizontalno a koje služi za odlaganje olovke koja dolazi u paketu. Olovka je bežična i dosta dobrog kvaliteta, a ne koristi baterije pa o tome ne treba brinuti. Na računar se povezuje putem USB kabla, a posle instalacije drajvera i prateći programa se odmah možete oprobati u nekom programu za obradu fotografija ili crtanje koji već koristite. Korisnici Vista operativnog sistema će i dodatno profitirati pošto mogu koristiti olovku za pomeranje prozora i druge funkcije u samom operativnom sistemu.

Rezolucija tableta je 1040dpi, što uz mogućnost prepoznavanja 512 nivoa pritiska daje dovoljno mogućnosti da se postignu sasvim pristojni rezultati. Osetljivost na pritisak je izuzetno korisna opcija pošto omogućava da u zavisnosti od primenjenog pritiska na podlogu utičete na debljinu nacrtane linije, dakle isto kao da crtate pravom olovkom. Na olovci postoje dva tastera koji se mogu programirati po želji, a mi pretpostavljamo da će jedan od njih dobiti Undo funkciju koja je verovatno i najčešće korišćena. Zadnja strana olovke ima ulogu gumice pošto se povlačenjem preko površine briše nacrtana linija. Vrlo verovatno je da će se najveći broj korisnika vrlo brzo snaći pošto u suštini nema ničega oko čega može doči do zabune, ko god je ikada držao olovku u ruci će lako koristiti i Bamboo.

Rezime

Bamboo One je zgodan alat za početnike i sigurno je da u potpunosti opravdava svoju cenu. Možda će biti odličan poklon nekome ko voli da crta a još uvek nije prešao u digitalnu formu, ali i za sve one koji planiraju da se bave nekom vrstom digitalne umetnosti, kao prvi tablet na kome će raditi. Kvalitet izrade je veoma dobar, a funkcije iako osnovne pokrivaju ono najbitnije.

Conclusion

Bamboo One is an excellent tool for beginners and its price is justified in total. It would be a great present for someone who like to draw but not in digital form, and for all the ones who planning to go in for some kind of digital art as a first tablet. Build quality is very good and its functions are rather good although basic ones.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, februar 2009.): 56€

ComputerLand ustupio: Wacom Bamboo One
maloprodaja: Pyramid, Beogradski sajam, 011/2655.485 i 011/3067.051