Wacom Bamboo

Ovo je zaista uređaj vrhunskog dizajna i velike funkcionalnosti. Ukoliko imate potrebu za grafičkom tablom, u ovom trenutku, bolju i lepšu od ove teško možete naći. Relativno povoljna cena će učiniti da je požele i oni koji se ne bave isključivo crtanjem.

Kompanija Wacom je kod nas poznata po odličnim grafikim tablama, a ovoga puta, imamo priliku da se upoznamo sa najnovijim proizvodom, Wacom Bamboo tablom. U pitanju je veoma zanimljiv proizvod koji može učiniti rad na računaru mnogo lakšim, a onim korisnicima koji se bave crtanjem, sigurno ne treba mnogo pričati o onome što se dobija korišćenjem grafičke table.

Ključne karakteristike

  • Veoma efektan dizajn
  • Kvalitet izrade
  • Visoki stepen funkcionalosti
  • Podrška i integracija u Microsoft Vista operativni sistem

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Wacom Bamboo - Dimenzije table: A6, aktivni deo 148x92mm

  • Tasteri: tabla ima 4 programibilna, olovka ima 2 tastera sa strane i jednu gumicu
  • Osetljivost na pritisak: tabla razlikuje 512 nivoa pritiska
  • Intefejs: USB

Wacom Bamboo

Wacom Bamboo se sastoji iz dva dela, table za crtanje i olovke. Tabla je napravljena od veoma kvalitetne crne plastike i to u kombinaciji mat i sjajne završne obrade. Tabla se povezuje sa računarom putem USB porta, dok je olovka, naravno, bežična. Za olovku je predviđeno i posebno postolje koje u sebi krije prostor za odlaganje sitnica poput spajalica. Sama tabla je formata A6, i na sebi, ispod gornje ivice, ima takozvani Touch Ring, koji ima funkciju zumiranja i skrolovanja, kao i četiri ExpressKey tastera koji imaju 11 mogućih setovanja koja se podešavaju iz programa koji za konfigurisanje. Površina osetljiva na dodir detektuje 512 nivoa pritiska, što u teoriji daje zaista beskonačnu listu mogućnosti. Treba napomenuti da olovka osim gumice na vrhu, poseduje i dva tastera sa strane koja se mogu konfigurisati na 16 razliitih načina. Naravno, površina koja se oslanja na prste je gumirana i odlično naleže, povećavajući udobnost u radu.

Kada je praktična primena u pitanju, u paketu dolaze JustWrite Office 4.4 i IMDisguise Pro koji služe za korišćenje olovke, odnosno rukopisa u aplikacijama i zabavu u video chat klijentima, kao i korišćenje u programima za video montažu. Ono što se posebno ističe su tri funkcije: personalizacija, pisanje i navigacija. Personalizacija se odnosi na dodavanje komentara i potpisa u dokumenta raznih formata, i veoma dora integracija u Office 2007 aplikacije. Pisanje se odnosi na mogućnost prepoznavanja rukopisa i korišćenja Digital Inking opcija koje donosi Microsoft Vista. Navigacija takođe ima efekata u novom Microsoft Vista operativnom sistemu i daje mogućnost napredne navigacije i manipulacije prozorima i u aplikacijama. Poseban akcenat je stavljen na Vista operativni sistem, tako da će mnoge opcije koje ona podržava, kao što je Flip3D rotacija otvorenih prozora, biti neuporedivo lakše dostupne.

Instalacija drajvera i pratećih programa je veoma jednostavna, a ono što nam se posebno sviđa je to što je vreme navikavanja na novi način rada veoma kratko. Veoma je zanimljivo koristiti sve opcije i "prečice" koje Bamboo prepoznaje, a prepoznavanje rukopisa je veoma zanimljiva opcija koja je vrlo korisna. Da ne zaboravimo i TouchRing i tastere sa same table koji još više dodaju na vrednosti celog paketa.

Rezime

Wacom Bamboo je proizvod koje će se vizuelno veoma dobro uklopiti i ulepšati bilo koji desktop, a sve njegove mogućnosti kojih nema malo će Vaš rad učiniti efikasnijim i zabavnijim. Podrška za novi Vista operativni sistem će maksimalno iskoristiti potencijale ove grafičke table, a samo od Vas zavisi koliko ćete ga kreativno koristiti, pošto će Vas on podržati u praktično svemu što ste zamislili.

ComputerLand ustupio: Wacom Bamboo
maloprodaja: Pyramid, Beogradski sajam, 011/2655.485 i 011/3067.051