Toshiba Camileo Pro HD

Veoma simpatična kompaktna kamera namenjena amaterima koji najčešće video uploaduju na internet. Veoma jednostavna za upotrebu i bez viška manuelnih podešavanja, ovo je prava point and shoot kamera. Kvalitet snimljenog videa je dosta dobar i sasvim upotrebljiv, a cena dovoljno povoljna za svačiji džep.

U vreme kada Youtube predstavlja jedno od najčešće posećenih Web lokacija, snimanje video klipova je takođe postalo nešto uobičajeno, pa se sa mobilnih telefona prešlo na malo više specijalizovane sprave. Toshiba Camileo je jedna od tih sprava, jednostavna kamera kojoj je osnovni zadatak da se video klip što brže i jednostavnije zabeleži i prenese na računar. Iako u imenu stoji Pro HD, ova kamera nije ni profesionalna niti može da snima u HD rezoluciji, ova kamera je namenjena početnicima koji će korišćenje svesti na pritisak na Rec taster. Ukoliko spadate u malo naprednije korisnike, vrlo verovatno nećete kod ovoga modela pronaći sve što vas zanima.

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena
  • Izuzetno lako rukovanje
  • Solidan kvalitet videa u maksimalnoj rezoluciji od 1280x720 piksela
  • Vrlo povoljna cena

Utisak kvare

  • Veoma malo manuelnih podešavanja
  • Autonomija od svega 1h

Specifikacija

Toshiba Camileo Pro HD - Ukupno piksela: 5MP

  • Maksimalno vreme snimanja: kapacitet SDHC memorijske kartice
  • Optika i sočivo: 3x optički zum, elektronska stabilizacija slike
  • LCD displej: 2.4"
  • Mediji za snimanje: SD/SDHC memorijske kartice
  • Konektori: AV, USB 2.0
  • Dimenzije: 113x70x33 mm
  • Težina: 177g

Toshiba Camileo Pro HD

Dimenzije kamere su dosta kompaktne, svega 113x70x33 mm, što uz težinu od 177g znači da će lako stati u bilo koji džep, stim što treba voditi računa da se ne ošteti sočivo pošto nema nikakvu zaštitu. Kvalitet izrade je veoma dobar, a kamera napravljena od dosta čvrste plastike. Kako praktično nema pokretnih delova, znači da će biti malo otpornija na udare, no ne treba baš proveravati dokle to može ići. Sa prednje strane se pored sočiva nalaze i dve diode ugrađenog svetla koje pomaže kada se snima u mračnijem okruženju. Da odmah pomenemo da ne postoji manuelni fokus, kamera sve vreme ima uključen autofokus koji dosta dobro radi, ali će možda nekome ipak zafaliti mogućnost da sam odabere perspektivu snimka. Jedna bočna strana predstavlja preklopljeni LCD, dok se sa zadnje strane nalaze svi tasteri ali i konektori. Pored slušalica (zgodno kada se snima glas) tu su i USB i AV kompozitni konektori koji su ispod zaštitne plastike. Baterija je ugrađena i dovoljna za oko 1h snimanja, što i nije neko impresivno vreme pogotovo ako se zna da na jednu memorijsku karticu od 4GB može stati oko 2h videa.

Ugrađeni senzor rezolucije 5MP omogućava snimanje u maksimalnoj rezoluciji od 1280x720 piksela, a dostupne su još i rezolucije DVD (720x576), VGA (640x480) i CIF (352x240) i sve to u 30FPS-a. Nije nam se svidelo što se ne može birati nivo kompresije već je uvek oko 4Mbits/s što je dosta oštro podešavanje. Mogu se snimati i slike, a rezolucije slika je interpolacijom podignuta do 8MP rezolucije od 3200x2400, dok 5MP kolika je optička rezolucija daje slike od 2592x1944 piksela. Iako kamera ima integrisani 128MB memorije, od toga je slobodno samo 90MB, što je dovoljno za manje od 5min videa, pa se kupovina memorijske kartice većeg kapaciteta podrazumeva. Pored videa i slika, može se snimati i zvuk, no mislilo da će biti pre za snimanje predavanja nego koncerta. Kontrole su izuzetno jednostavne, postoji Rec taster, zum klackalica (zum je malčice spor) i četvorosmerni džojstik taster (na gore - Macro, dole - LED svetla, levo - modovi za blic kada se slika i desno - balans bele boje), kao i poseban taster za slikanje.

Rezime

Video zapis je u MPEG-4 H.264 (MP4) formatu koji je dosta zgodan za objavljivanje pošto neće zahtevati dodatnu konverziju, a ukoliko je to neophodno, ima dosta programa koji to besplatno rade. Na kraju, treba reći nešto i o kvalitetu slike. Kada ima dovoljno ambijentalnog osvetljenja, snimljeni video je solidan, dobrih boja (možda i za nijansu prezasićenih) i solidne oštrine. Za amatere kojima je najbitnije da neke interesantne momente imaju snimljene, Camileo će biti savršeno rešenje, za sve ostale koji bi hteli malo više kontrole ali i kvalitetniju sliku ovo jednostavno neće biti dovoljno.

Conclusion

MPEG-4 H.264 (MP4) video recording is available, which is handy because it is not demanding an additional conversation and in case it is necessary, there are many free programs doing that. At the end, we need to say something about picture quality. With enough ambient lighting, quality of the video is good with vivid colors and (maybe too saturated) with good sharpness. For the amateurs Camileo is a perfect solution while for the others who want more controls and higher quality pictures this will not be good enough.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, januar 2009.): 150€

Asbis ustupio: Toshiba Camileo Pro HD
zvanični sajt: www.asbis.rs