Mio MiVue 538 dashboard kamera

Odličan kamera koja stiže iz kompanije Mio koju najbolje znamo po sjajnim navigacijama. Dosta opcija na raspolaganju, ali i veoma kvalitetna slika u Full HD formatu uz ugrađeni GPS koji beleži koordinate i pređeni put. Dodatno, dobijaju se i ažurna obaveštenja o saobraćajnim kamerama.

Već smo više puta pričali o dashboard kamerama, a stiže nam još jedan model na test: Mio MiVue 538. Radi se o vrlo interesantnoj kameri koja će zabeležiti sve što se dešava ispred auta, i to u FullHD rezoluciji. Mio nam je do sada bio poznat po odličnim navigacijama, a sada je red i na kamere koje postaju sve popularnije. Bez obzira da li se koriste za osiguranje ili u poslovne svrhe, ove kamere će biti i dodatno osiguranje da ukoliko se bilo šta nepredviđeno desi, to imate zabeleženo u visokoj rezoluciji.

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije
  • Full HD video (1920x1080 piksela u 30fps-a)
  • HDMI interfejs
  • G-senzor, GPS
  • Geotagging videa, snimanje pređene putanje, obaveštavanje o saobraćajnim kamerama

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Senzor: CMOS lens; 5.0 megapixel; 130 degree wide angle
  • Ekran: 2.4" LCD (480x234 piksela)
  • Video: mov (H.264) ; 1080p Full HD resolution (1920 x 1080 pixels); 13Mbps, 30 fps
  • Memorija: Slot za MicroSD memorijske kartice do 32GB
  • Konekcije: Mini USB, Mini HDMI
  • Dodatno: G-senzor, GPS
  • Dimenzije: 67x32x62mm

Mio MiVue 538

Ova kamera je dimenzija 67x32x62mm i teži oko 85g, i dovoljno je kompaktna da neće smetati kada se bude instalirala u kolima. U pakovanju stižu sama kamera, postolje za montažu u kolima, punjač za kola i mekana torbica za nošenje. Instalacija kamere je veoma jednostavna, i samo treba potrošiti par trenutaka na pozicioniranje, u čemu će LCD sa zadnje strane dosta pomoći. Ono što je najbitnije jeste da je u pitanju širokougaoni objektiv koji hvata ugao od 130 stepeni po horizontali, tako da će se videti ceo prednji kraj auta kao i delimično bočne strane, što je dovoljno da se snime dešavanja oko prednjeg kraja. Mala napomena, nosač za kola je specifičan i odgovaraće samo ovom modelu kamere. Što se tiče punjača za kola, u pitanju je USB adapter koji ide u konektor za upaljač, ali je nešto većih dimenzija koje će verovatno nekome i zasmetati. Dodatno, tu je samo jedan USB port, tako da će biti problema ukoliko hoćete da uključite i navigaciju paralelno. Ipak, postoje i bolji i manji USB adapteri za kola, koji će uz adekvatne kablove rešiti ovaj problem.

Ova kamera radi tako što će automatski započeti snimanje kada se auto upali, u klipovima od po 3 minuta koji su nadovezuju, stim što ukoliko stigne do kraja memorije, kreće da snima od početka. Vredi pomenuti da ova kamera nema ugrađenu memoriju, već da će morati da se dokupi SD memorijska kartica. Na raspolaganju su USB i HDMI interfejs, što je vrlo praktično pošto će (uz odgovarajući kabl) kamera moći da se direktno priključi na TV. Sigurno su mnogi primetili u specifikacijama G senzor, koji služi da automatski pokrene snimanje ukoliko vas recimo neko udari na parkingu, ili usled malo jačeg skretanja na putu. Za svaki slučaj, tu je integrisana baterija koja će omogućiti da kamera radi i kada napajanje preko USB-a nije aktivno. Što se GPS-a tiče, snimci će biti geotagovani, odnosno sa ubeleženim koordinatama, a uređaj čak beleži i putanju kojom se krećete, što se može posle pogledati u Google Maps aplikaciji.

Rezime

Kao poseban bonus, ova kamera će vam javljati na vreme za sigurnosne, saobraćajne kamere, tako da će moći da se na vreme prilagodi brzina kretanja. Kvalitet snimljenog videa je odličan, slika oštra i sa dosta detalja. Kamera se zahvaljujući jednostavnom interfejsu vrlo lako koristi, uz par dodatnih tastera sa zadnje strane, a integracija GPS-a deluje kao veoma logičan korak.

Conclusion

A special bonus is the fact this camera will warn drivers in time for the traffic cameras, making them possible to adjust the driving speed in time. Video quality is excellent, sharp images with plenty of details are provided. The camera is easy to use thanks to a simple interface, with a few extra buttons on the back, while the integration of GPS is a logical step.

Preporučena cena (uključujući PDV, jun 2015.): 160€

ACR Mobile ustupio: Mio MiVue 538
zvanični sajt: acr.rs