Thrustmaster Universal Challenge 5 in 1

Sjajan univerzalni volan za ljubitelje simulacija vožnje je napravljen u saradnji sa Ferrari-jem. Odlične performanse, vrlo povoljna cena i činjenica da radi na čak 5 različitih sistema za igranje govore sasvim dovoljno sami za sebe.

Thrustmaster ima odličnu saradnju sa Ferrari-jem što smo mogli videti kod prethodnih modela gamepad-ova i volana, a do nas je došao i model koji je možda i najinteresantniji, Universal Challenge. Ono što je specifično je da podržava čak pet različitih platformi (PC računar, PS2 i PS3 Sony konzole, GameCube i Wii) tako da jedino fali podrška za Xbox pa da imamo stvarno ultimativno univerzalno rešenje. Ovakav volan je sigurno sjajno rešenje za one koji imaju na raspolaganju više sistema za igranje, a treba im kvalitetan volan koji ne košta baš puno.

Ključne karakteristike

  • Ferrari licenca
  • Vrlo kvalitetna izrada
  • Sjajne performanse
  • Podrška za 5 sistema za igranje

Utisak kvare

  • Nema vibracija

Specifikacija

  • Kontrole: 6 tastera, sekvencijalni menjač, dve pedale
  • Interfejs: PC, PS2, PS3, GameCube, Wii

Thrustmaster Universal Challenge 5 in 1

Kada se otpakuje, kao što smo i očekivali, dobijamo zasebno volan i pedale, sa dodacima za montažu odnosno fiksiranje volana za sto. Prvo nam u oči upada prepoznatljiv Ferrari logo na žutoj podlozi, a znamo da Thrustmaster ima odličnu saradnju sa ovim poznatim proizvođačem automobila. Iako se realno volan može koristiti i bez fiksiranja za sto (postoje gumirane stope sa donje strane), ipak je najbolje kada se koristi kada je zakačen i fiksiran za sto, tako da donekle i podseća na pravi volan u autu. Obruč volana je srednje veličine, bez teksture ali gumiran tako da je dosta udoban za korišćenje, posebno što ima i posebna odmorišta za palčeve. Oni koji su navikli na posebne menjače će morati da se naviknu na sekvencijalni koji je napravljen po uzoru na onaj koji se koristi u Ferrari modelima, u vidu dve "lopatice" iza obruča volana.

Volan se automatski centrira i ima dosta snažnu oprugu koja doprinosi realnosti u vožnji. Dodatno, može se lepo podesiti i nivo osetljivosti volana, tako da svako može prilagoditi kontroler svom stilu vožnje. Na samom volanu imamo na raspolaganju jedan 8-smerni D-pad, 6 dodatnih tastera i Select, Start i Mapping, pošto se bukvalno svi tasteri mogu programirati po želji. Pedale su napravljene od plastike i na prvi pogled i ne deluju toliko interesantno, no veoma su precizne i sa dosta dobro definisanim otporom, tako da i one doprinose da se dobije nešto veći utisak realnosti dok se igra. Ono što je možda i najbitnije je da će ovaj volan raditi na 5 različitih sistema za igranje uključujući PC računar (ima USB konektor), što će možda zanimati one koji imaju više konzola na raspolaganju.

Rezime

Ovaj volan svakako spada u kvalitetnije modele na tržištu a Thrustmaster je dosta uložio da se dobije model vredan Ferrari logoa, i čini se da je u tome i uspeo. Ovaj volan je stvarno odlična prilika da se dođe do vrhunskog kontrolera koji ne košta mnogo, koji će raditi praktično na bilo čemu osim Xbox-u, i koji igrama daje odličnu dozu realnosti. Nekome može zafaliti to što nema podrške za vibracije, no to nije presudno. Lepo je videti da se za ovako dobre kontrolere ne mora potrošiti mnogo para, te da i širi krug ljudi može uživati u simulacijama vožnje.

Conclusion

This steering wheel is certainly one of the better models on the market and Thrustmaster invested heavily to gain a model that deserve Ferrari logo, and it was great success. This wheel is great opportunity to get to the high quality controller that does not cost much, that will work effectively in anything but the Xbox, and that provides an excellent dose of reality to games. Someone can say it lacks support for vibration, but this is not crucial. It is nice to see there is a good controller at affordable price so a wider range of people can enjoy in driving simulations.

Preporučena cena (uključujući PDV, mart 2011.): 38€

ComputerLand ustupio: Thrustmaster Universal Challenge 5 in 1
zvanični sajt: pyramid.rs