Gembird STR-W1-VF

Testirali smo dobar volan koji će sigurno kupce privući odličnom cenom. Ovo kažemo pošto se za oko 50€ dobija bežični volan sa podrškom za vibracije. Robustna izrada će dobro doći onima koji su navikli na malo grublje rukovanje pošto nema bojazni da će bilo šta moći da pokvare.

Volani za simulacije vožnje su uvek bili vrlo popularni dodaci onima koji su želeli da podignu nivo realnosti. Na tržištu ima dosta modela, poznatih i manje poznatih proizvođača, sa Force feedback podrškom i bez nje, tako da izbor nije baš tako jednostavan. Mi smo na testu imali volan kompanije Gembird, koja nije toliko poznata kod nas, no radi se o vrlo interesantnom modelu koji koristi bežični interfejs za komunikaciju sa računarom. Na žalost, nije kompatibilan sa konzolama za igranje, ali će bar vlasnici PC računara imati mogućnost da se reše suvišnih kablova. Ono što je takođe bitno je cena, koja je u rangu malo boljeg (i skupljeg) miša, tako da svakako predstavlja vrlo interesantnu ponudu u budžetskoj kategoriji.

Ključne karakteristike

  • Solidan kvalitet izrade
  • Vibration feedback
  • Bežični interfejs
  • Dobra cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

  • Kontrole: 12 tastera, sekvencijalni menjač, dve pedale
  • Interfejs: PC, Wireless
  • Dimenzije: 320 x 260 x 240 mm
  • Težina: 1.4Kg

Gembird STR-W1-VF

Volan je manje više standardnih dimenzija, sa masivnim i atraktivnim postoljem koje koristi samo vakumske stope (njih ukupno pet) za fiksiranje na sto. Sa jedne strane, uobičajeni dodaci za fiksiranje na sto izgledaju uvek nekako nezgrapno i plastično, i realno nije tako teško da se polome, dok vakum varijanta radi postao odlično, ali zahteva ravnu i što glađu površinu stola. Kvalitet izrade i upotrebljena plastika su solidni, u mat varijanti koja ne privlači otiske prstiju, stim što bi bilo sigurno daleko lepše da je centralni deo volana metalni, no to bi sigurno povećalo cenu. Sam volan je sa tri kraka, nešto debljeg obruča koji je anatomski oblikovan i vrlo prijatan za držanje. Može se okretati do 180 stepeni, i deluje nam dosta čvrsto, tako da verujemo da će i izdržati intenzivnu upotrebu bez ikakvih problema ili habanja.

Na volanu se nalazi čak 12 tastera, što je možda i previše pošto može odvraćati pažnju sa onog što je bitno, no u svakom slučaju bolje i ovako nego da ima manjka. Iza obruča volana su smeštene poluge za menjanje brzina, na dohvat su ruke i neće trebati dugo za navikavanje. Volan ima ugrađene motore za vibracije koji su dovoljno snažni da prenose odlično atmosferu sa puta, ali neće mnogo umarati ruke. Na volan se kablom povezuju i pedale koje imaju plastično postolje i deluju nam solidno, sa širokim pedalama sa rebrastom teksturom koja zadržava nogu da ne klizi. Opruge su dosta jake, ali nam se to i dopalo pošto donekle i podseća na pedale u autu, stim što bi bilo lepo da su stavljene neke aluminijumske pločice na površinu pedala, no to su ipak samo detalji.

Rezime

Prva stvar koju će korisnici sigurno primetiti jeste cena, pošto ovaj volan košta 50€, što je za bežični model sa ugrađenim vibracijama odlična cena kojoj će malo koji drugi volani moći da konkurišu. Drugo, izrada je dosta dobra, ne vrhunska, ali dovoljno kvalitetna da se izdrži intenzivna i ni malo nežna eksploatacija. Za napajanje, volan traži četiri AA baterije, i najbolje je koristiti neke dopunjive koje mogu izdržati oko 60h korišćenja. Domet je do 10m, što bi trebalo da bude više nego dovoljno. Kada se sve sumira, Gembird STR-W1-VF volan zaslužuje odlične ocene i toplu preporuku.

Conclusion

The first thing users will definitely notice is the price, since this steering wheel costs 50€, which is a good price for wireless model with built-in vibration; few other steering wheels will be able to compete. Second, build quality is quite good, not excellent, but quite enough to withstand the intense exploitation. The steering wheel requires four AA batteries, and the best thing is to use some rechargeable that can withstand approximately 60 hrs of use. The range is up to 10m, which should be enough. Overall, Gembird STR-W1-VF steering wheel deserves high praise and recommendation.

Preporučena cena (uključujući PDV, decembar 2011.): 50€

Gembird d.o.o ustupio: Gembird STR-W1-VF
maloprodaja: Partizanski Blok I 5G, 011/4140 284
zvanični sajt: gembird.rs