Tehničar Asus Xonar D2

Veoma zanimljiva zvučna kartica iz Asus-a nudi pregršt mogućnosti za surround sisteme, kao i odličnu polaznu tačku za amatersku audio produkciju. Pre svega, Xonar nudi sjajan kvalitet zvuka, a to je i najbitnije. Ako je ovo samo najava za celu familiju zvučnih kartica, jedva čekamo da vidimo šta je Asus zamislio.

Asus se očigledno ne ustručava da pokuša da napravi proboj na tržištu za koje smo mislili da je definitivno veoma dobro pokriveno i osvojeno, u pitanju su zvučne kartice. Kako smo navikli da Asus uvek nudi vrhunski kvalitet, i ovoga puta smo očekivali ništa manje od toga. Tako je i bilo, pa Vam predstavljamo Asus Xonar D2 karticu.

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada
  • Vrhunske upotrebljene komponente
  • Vrlo bogato i korisno pakovanje
  • Impresivna lista mogućnosti i podržanih standarda

Utisak kvare

  • Cena

Specifikacija

Asus Xonar D2 - Procesor: Asus AV200 High-Definition Sound Processor Max. 192kHz/24bit

  • D-A konverter: Burr-Brown PCM1796 *4 (123dB SNR, Max. 192kHz/24bit)
  • A-D konverter: Cirrus-Logic CS5381* 1 (120dB SNR, Max. 192kHz/24bit)
  • Analog Playback Sample Rate and Resolution: 44.1K/48K/96K/192KHz @ 16/24bit
  • Analog Recording Sample Rate and Resolution: 44.1K/48K/96K/192KHz @ 16/24bit
  • S/PDIF Digital Output: 44.1K/48K/96K/192KHz @ 16/24bit ,Dolby Digital, DTS, WMA-Pro
  • S/PDIF Digital Input: 44.1K/48K/96K/192KHz @ 16/24bit

  • Dolby® Technologies: Dolby® Headphone, Dolby® Virtual Speaker, Dolby® Pro-Logic IIx, Dolby® Digital Live
  • DTS® Technologies: DTS® Connect (DTS Interactive Encoder and DTS Neo:PC)
  • 3D Sound Engines/APIs: EAX®2.0&1.0, A3D® 1.0, DirectSound® HW & SW

    Konektori: - Analog Output Jack: 3.50mm mini jack *4 (Front/Side/Center-Subwoofer/Back)

  • Analog Input Jack: 3.50mm mini jack *2 (Line-In/Mic-In)
  • Other line-level analog input (for CD-IN/TV Tuner): CD-In, Aux-In (4-pin header on the card)
  • Digital S/PDIF Output: Coaxial and High-bandwidth Optical Combo Connector, supports 192KHz/24bit
  • Digital S/PDIF Input: Coaxial and High-bandwidth Optical Combo Connector, supports 192KHz/24bit
  • MIDI Ports: Additional MPU-401 MIDI I/O bracket and converter cable

Asus Xonar D2

Na prvi pogled, Xonar D2 odaje utisak veoma kvalitetne kartice. Masivni crni hladnjak pokriva skoro celu površinu kartice, a konektori sa zadnje strane su pozlaćeni. Pakovanje je prilično bogato, pa se tako dobija sledeće: 4x 3.5mm na RCA i 2x S/PDIF optička adaptera, S/PDIF kabl, zasebna MIDI interfejs, kabl i eksterni MIDI adapter, diskovi sa drajverima i programima. Obično se uz kartice više klase, koje osim za slušanje muzike služe i za editovanje i produciranje, dolaze i neke full verzije aktuelnih programa, a Asus se odlučio za Ableton 6, Sonar i Project 5 u lite verzijama, dok se u paketu takođe isporučuje i Cyberlink Power DVD 7.

Kako je u pitanju 7.1 kartica, podržani su mnogi režimi surround-a, i to: Dolby Digital Live, Dolby Pro Logic IIx (za upmix stereo ili 5.1 signala na 7.1), Dolby Headphone, Dolby Virtual Speaker (pseudo-surround za stereo zvučnike, DTS Connect, DTS Neo:PC, DTS Interactive kao i Dolby Digital Live. Iz ovoga se vidi da je Asus ovu karticu kreirao imajući na umu filmove i muziku najvišeg kvaliteta. Kako podržava i ASIO drajvere koji su manje latencije i služe za audio produkciju, jasno je i da Xonar cilja na korisnike koji žele da se bave audio produkcijom. Instalacija je veoma jednostavna, a iako konektori nisu obeleženi bojom, kao što je to običaj, kada se računar upali, svaki konektor će biti osvetljen svetlom adekvatne boje koja dolazi iz LED lampice sa kartice.

Utisak je da je Asus napravio veoma zanimljivu karticu koja predstavlja dostojnu konkurenciju do sada neprikosnovenom Creative carstvu. Kada su u pitanju podržani standardi po pitanju surround-a, Asus nudi zaista impresivnu listu opcija. Kvalitet zvuka i SNR (sound to noise ratio) je takođe smeštaju u sam vrh kategorije dok je jedina stvar po kojoj uslovno rečeno zaostaje za Creative ekvivalentnim karticama je podrška za zvuk u igrama. Naime, Xonar podržava EAX 2 standard, dok su sve novije revizije istog rezervisane samo za Creative. Sa druge strane, Xonar podržava nešto što se zove ALT DRM backup, odnosno može se snimati ono što se sluša, što znači da se može veoma jednostavno mogu zaobići DRM ograničenja. Kada je DSP u pitanju i to po pitanju efekata, Creative odnosi pobedu, ali Xonar dobija u onom segmentu koji se najviše računa, a to je kvalitet zvuka.

Rezime

Ukoliko tražite zvučnu karticu zbog igara, u ovom trenutku Creative ima bolja i jeftinija rešenja. Ali, ako tražite veoma dobru osnovu za ozbiljan surround sistem, a imate nameru da se malo bavite i produkcijom zvuka, Xonar ima puno toga da ponudi, te u ovom trenutku predstavlja odličnu ponudu.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, 16.08.2007.): 108€

Kim Tec ustupio: Asus Xonar D2